1

Temat: Formularz oferty, i spełnianie warunku

Witam serdecznie

Znowu o pomoc do osób bardziej rozeznanych w ZP.

Otrzymałam oferty i w SIWZ należało złożyć oferty na Formularzu oferty natomiast:
?    jedna firma stworzyła swój Formularz który nieznacznie różni się od nasze tzn. brak wpisu pozycji e-mail oraz tam gdzie jest stawka godzinowa dodał wpisanie słownie. Ogólnie nie są to jakieś istotne błędy które wpływają na ofertę więc mnie się wydaje że po prostu zostawić to ale?. proszę o wasze opinie.
?    kolejne firmy nie wpisała danych kontaktowych (telefon, fax, e-mail i w jednej regonu też brak) tylko przystawiła pieczątkę adresową. Tak jak powyżej nie wpływa to na ofertę jednak co z tym zrobić ?.. i czy tej sytuacji skoro w SIWZ miała możliwość porozumiewania się za pomocą faksu i drogą elektroniczną to czy można czy zostaje mi tylko poczta??

Kolejna sprawa dotyczy Formularza wykonanych usług. Firmy miały wskazać powierzchnię na jakiej świadczona była usługa i dwie wskazały nasz obiekt i załączyły referencje i tu wszystko się zgadza. Jednak prosiliśmy o obiekty o powierzchni większej niż 1000 m2 i ten warunek spełniamy jednak firmy podały powierzchnie większą niż faktycznie posiadamy. Warunek spełniony jednak w wykazie jest podana powierzchnia większa od faktycznej. Czy wzywam do uzupełnienia czy o wyjaśnienie czy też zostawiam bez żadnej reakcji ponieważ pozostałe trzy są wystarczające a załączył więcej? Czy też w tej sytuacji powinniśmy mieć wątpliwości co do pozostałych usług?

Bardzo dziękuję za wasze sugestie.

2

Odp: Formularz oferty, i spełnianie warunku

1. zostawić i nie czepiać się pierdół
2. adres e-mail i faks wyjaśnicie sobie w trakcie postępowania, więc nie czepiać się to nic istotnego
3. Wyjaśnienia, ewentualne uzupełnienia.

3

1,2 - Czyli tak jak myślałam zostawiamy, nie ma to wpływu na ofertę.
3 - czyli jednak trzeba wzywać do wyjaśnienia złożonych dokumentów.

4 (edytowany przez Karo 2011-12-16 11:25:12)

Zostaw ta jedna pozycje wykazu w spokoju. Traktuj jakby jej nie bylo. Skoro zostalo Ci w wykazie jeszcze kilka innych uslug, ktore potwierdzaja spelnianie przez Wykonawce warunku udzialu w przetargu. Ja bym tak zrobila.

5

jak Karo

6 (edytowany przez Marcel 2011-12-16 12:05:46)

Nie tak do końca, bo firma wskazała powierzchnię większą niż faktycznie jest, można zostawić jeżeli na 100% macie pewność że wykonali u was usługę na wymaganą powierzchnię tj. 1000m2.

7

ale mają inne spełniające

8

U nas jest pewność że wykonali powyżej 1000m2. Wątpliwością jest tylko czy jeżeli u nas zawyżyli powierzchnię i tak spełniającą wymogi to czy pozostałe są ok ?? czy nie nastąpiło i tam jakieś przekłamanie jednak chyba należy domniemywać że złożyli prawdę ?

9

telefon do zam. wykonać i spisać notatkę

10 (edytowany przez CK 2011-12-16 13:40:45)

To chyba będzie najprostsze ale mam jeszcze jedno pytanie

Teraz widzę że zrobiłam pomyłkę i w wykazie usług wpisałam w nagłówku wykaz dostaw i nazwa usługa na ......
I co tym fantem zrobić?? wskazane są usługi nazwa też do usług tylko wykaz dostaw .....

a szczerze to chyba najchętniej bym unieważniła bo 6 ofert i w każdej po dwie, trzy dokumenty do uzupełnienia, poprawienia i wyjaśnienia.

11

no niestety

12

Czy to oznacza że mogę unieważnić ponieważ postępowanie ma wadę uniemożliwiająca podpisanie ważnej umowy..

13

CK napisał/a:

a szczerze to chyba najchętniej bym unieważniła bo 6 ofert i w każdej po dwie, trzy dokumenty do uzupełnienia, poprawienia i wyjaśnienia.

a samo się nie zrobi smile

14

CK napisał/a:

Czy to oznacza że mogę unieważnić ponieważ postępowanie ma wadę uniemożliwiająca podpisanie ważnej umowy..

CK ciekawi mnie jaka to wada w Twoim przypadku powoduje ze nie mozesz zawrzec niepodlegajacej uniewaznieniu umowy?

15

Karo napisał/a:
CK napisał/a:

CK ciekawi mnie jaka to wada w Twoim przypadku powoduje ze nie mozesz zawrzec niepodlegajacej uniewaznieniu umowy?

Tą wadą jest to, że "Zamawiający nie przejawiał ochoty na kontynuowanie postępowania przetargowego".

16

Wada jakakolwiek byleby unieważnić smile  bo czasem jak patrzę na te oferty przygotowane byle na sztukę a może się uda (mam takie wrażenie) to lepiej to poprostu odrzucić i wszystko unieważnić.
Ale już po wszystkim pisma poszły o uzupełnianie, wyjaśnienia i z poprawianiem omyłek zobaczymy, ile przyślą zwrotnych pism.

17

CK napisał/a:

Wada jakakolwiek byleby unieważnić smile  bo czasem jak patrzę na te oferty przygotowane byle na sztukę a może się uda (mam takie wrażenie) to lepiej to poprostu odrzucić i wszystko unieważnić.
Ale już po wszystkim pisma poszły o uzupełnianie, wyjaśnienia i z poprawianiem omyłek zobaczymy, ile przyślą zwrotnych pism.

Ty nie lubić pzp , Ty zmienić zawód -

18

smile

19

CK napisał/a:

smile

Raczej sad

20

nie, nie zdecydowanie smile