1

Temat: kochane tonery :)

co myślicie o takim zapise, który spotkałem w siwz pewnej dużej jednostki:
"W przypadku trzeciej reklamacji danego typu zamiennego materiału eksploatacyjnego Zamawiający może żądać dostaw materiałów oryginalnych producenta urządzenia (wg symboli wymienionych
w formularzu cenowym do siwz), a Wykonawca zobowiązany jest dostarczać materiały oryginalne w cenach jednostkowych ofertowych do końca trwania umowy. Taka zmiana asortymentu dostawy nie będzie stanowić zmiany umowy, ani oferty na podstawie której zostanie zawarta (wymagane oświadczenie Wykonawcy: zobowiązanie
o dostawie oryginalnych materiałów eksploatacyjnych w przypadku trzykrotnej reklamacji zamiennika danego typu w cenie zamiennika do końca realizacji umowy)"...

2

Odp: kochane tonery :)

big_smile to tak jakby : w przypadku trzykrotnej reklamacji  "syrenki" -Wykonawca  zobowiązany jest dostarczyć "mercedesa" big_smile. Czy to nie jest zbyt dolegliwa kara umowna?

3

no ale jeśli będą proponować wszyscy w przedziale marek premium to wykluczy syrenki smile

4

Osobiście nie jestem pewny co do takiego zapisu.

5

efigy007 napisał/a:

no ale jeśli będą proponować wszyscy w przedziale marek premium to wykluczy syrenki smile

SIWZ nie wyklucza syrenek, marka premium nie wyklucza trzykrotnej reklamacji i żądania oryginałów. Dziwny warunek...

6 (edytowany przez efigy007 2011-11-30 19:02:19)

kiedyś szukając jakiegoś przykładu którym mógłby się podeprzeć poprosiłem o wzór siwz prokuraturę apelacyjną i to w ich siwz był taki zapis smile
myślę, że to dość poważna instytucja i przemyślała co pisze smile
a warunek ten ograniczy tanie o tragicznej jakości tonery, bo poprostu będą się bali wciskać coś takiego.

7

efigy007 napisał/a:

To żaden argument.

8

Jest druga strona medalu. Sprytny zamawiający w pierwszym tygodniu zgłasza trzecią reklamację i chytrze załatwia wykonawcę i dostawę droższych tonerów przez kolejnych parę lat.
Słyszałem kiedyś, że całkiem poważne instytucje puszczają z torbami wykonawców przez chytre zapisy. Tu może jeden z takich, (tzn. pomysłów raczej).

9

Marcel napisał/a:
efigy007 napisał/a:

To żaden argument.

masz rację Marcel, ale jak człowiek czyta takie zapisy w poważnych instytucjach to zaczyna głupieć!
lubię podpatrywać co inni piszą i analizować poprawność takich zapisów.
męczą mnie już dylematy jak tu kupić dobre tonery i na starcie wykluczyć te tragiczne !?!

10 (edytowany przez Marta 2011-12-14 11:07:41)

ja właśnie mam taki problem..otworzyłam oferty. wpłynely 4 oferty, dwie na ok 80 tys. i dwie na ok 120 tys.
1. rozbieznosci sa duze czy powinnam do tych dwoch co dali cene ok. 80 tys wyslac wezwanie  do wyjasnienie raząco niskiej ceny?
2. jak sobie czytam formularz i widze cene za toner 3 lub 6 zl to poprostu gotuje sie..ale czy musze cos z tym zrobic?powiedzcie jak to jest u was
dzieki

11

pisałem już iedyś jak to robię, no powtórzę się: w pozycjach asortymentowych które podejrzewam że będą "cieniutkie" zapraszam do testów (oczywiście w SIWZ ta procedurka jest ujęta). Stoją cztery drukarki i do każdej ORYGINALNY toner. I przy nim jedziemy: wkłądamy oryginalny, kalibrowanie (sprawdamy czas), potem druk testowy np 20 stron, potem JEGO toner, kalibrowanie i znowu wydruk. W ten sposób spora grupa cwaniaków wylatuje w przedbiegach a resztę się zamęcza reklamacjami. Ale-co jest fajne-aktualny dostawca ma tonery takiej jakości że nie dość że tanie, to drukują czasem lepiej niż oryginalne! (szczególnie kolory są wyraźniejsze) I wszyscy są happy!:)

12

Fenris napisał/a:

I wszyscy są happy!:)

Producent oryginałów raczej nie wink

13

hmm musze sobie zapamietac postepowanie Fenrisa..
a teraz pytanie:wezwalam do wyjasnienia razaco niskiej ceny poszczegolnych pozycji z formularza i wykonawca odpowiada mi tak:
"W tabeli w pozycji nr... wystąpil błąd [podczas operacji przepisywania wartosci do formularza ofertowego polegajacy na nieumyslnym przesunieciu przecinka. w związku z tym podtrzymujemy nasza ofertę cenową na kazda z zaproponowanych pozycji."

bardzo prosze o podpowiedz- co z nim robic?odrzucic ze wzgledu na raząco niska cene? czy cos jeszcze wyjasniac z nim?

14

pomocniczo dodam, ze :

"..Należy również pamiętać o tym, iż zamawiający, uznając przedstawioną
w ofercie cenę za rażąco niską, bierze pod uwagę
cenę ostateczną, będącą sumą wszystkich cen jednostkowych.
Podobną tezę zawarł w swym wyroku z dnia 2 czerwca 2006 r.
(sygn. akt UZP/ZO/0-1560/06) Zespół Arbitrów, stanowiąc, iż
?(?) przy ustalaniu, czy cena oferty nie jest rażąco niska, należy
brać pod uwagę ostateczną cenę oferty, a nie dokonywać
kalkulacji poszczególnych cen jednostkowych (?)?....

http://lex.pl/czasopisma/mzpfziw/art9_07.pdf

15

hmm wiem wiem ale jakby tak patrzec na ten zapis to niezle wałki moga robic wykonawcy...

16

nie czepiając sie poszczególnych pozycji też jest żle bo na kontroli od razu to wyłapuja

17

w innym wątku:

Sygn. akt: KIO 2246/10
"Podkreślić przy tym należy, że zaoferowanie ceny 0 zł za jeden ze składników
przedmiotu zamówienia nie stanowi o sprzeczności oferty z ustawą, a zatem nie stanowi
podstawy do odrzucenia oferty, jako sprzecznej z ustawą na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 1
Pzp. Brak jest bowiem przeszkód prawnych do złożenia przez wykonawcę oferty, w której
zaoferuje on przedmiot zamówienia za określoną cenę ofertową, natomiast przy kalkulacji tej ceny wyceni jedną z części zamówienia, jako bezpłatną. Nie można przyjąć w takim
przypadku, że wykonawca złożył ofertę pod tytułem darmym (co byłoby sprzeczne
z wyrażoną w ustawie zasadą odpłatności umów o zamówienie publiczne)".

kilka pozycji nie stanowi, że jest rażąco niska cena, trzeba wziąć całość pod uwagę

18

Marta napisał/a:

hmm wiem wiem ale jakby tak patrzec na ten zapis to niezle wałki moga robic wykonawcy...

Na przykład jakie?

19

np. wpisac wszedzie 0 a tyko w jednej pozycji cene i o golem ta cene.wowczas przy dostawach niby jakie ceny w poszczegolne pozycje wpisza na fakturze?
musze znac ceny poszczegolne i sa one wazne

20

Ale gdzie tu kombinacja? Co Wykonawca tym zyskuje?

21

pewnie tylko radość Zamawiającego big_smile