1

Temat: konsorcjum firm - pełnomocnictwo

Ofertę złożyło konsorcjum firm (tak wynika z nazwy wpisanej w formularzu, że konsorcjum) ja mam pewne wątpliwości z uwagi na załączone pełnomocnictwo.
Mianowicie oferta 2 firm (obie to Sp. z o.o.) pełnomocnictwo wystawione przez rzekomego partnera dla prokurenta firmy rzekomego lidera - tyle.
Czy nie powinno być pełnomocnictwo od jednej spółki dla drugiej i ewentualnie ta druga występująca już jako lider umocowuje ew. własnego pełnomocnika ?
bo to co mam to budzi moje wątpliwości.

2

Odp: konsorcjum firm - pełnomocnictwo

W wyroku z 17.04.2008r. KIO/UZP/300/2008 Krajowa Izba Odwoławcza stwierdza, iż udzielenie pełnomocnictwa jest czynnością jednostronną. Nie można na gruncie prawa cywilnego dokonywać czynności ze samym sobą. Udzielenie pełnomocnictwa przez obu członków konsorcjum byłoby uzasadnione gdyby wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia chcieli upoważnić do działania w ich imieniu osobę trzecią. Trudno byłoby wymagać, aby pełnomocnik sam sobie udzielał pełnomocnictwa do reprezentowania siebie w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego.

3

Wyrok Sądu Okręgowego we Wrocławiu z 29 marca 2007r. sygn. akt X Ga 65/06 ?Nie można zaaprobować stanowiska (?), iż pełnomocnictwo dla pełnomocnika konsorcjum winno zostać udzielone przez wszystkich członków konsorcjum. Przyjęcie takiego wymogu byłoby uprawnione jedynie w sytuacji, gdyby pełnomocnik rekrutował się spoza grona członków konsorcjum. (?) gdy pełnomocnikiem konsorcjum jest jedne z podmiotów ubiegających się o udzielenie zamówienia publicznego, brak jest jakichkolwiek podstaw do statuowania takiego obowiązku. Wprowadzenie takiego wymogu pozostawałoby bowiem w sprzeczności z samą istotą pełnomocnictwa, jako jednostronnej czynności prawnej mającej charakter upoważnienia i kreujący po stronie osoby, której umocowanie dotyczy, kompetencje do podejmowania czynności prawnych ze skutkiem bezpośrednio dla reprezentowanego. Trudno byłoby bowiem wymagać, aby pełnomocnik ? lider konsorcjum sam sobie udzielał stosowanego pełnomocnictwa do reprezentowania siebie w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego. Z istoty pełnomocnictwa przewidzianego w art. 23 ust. 2 Pzp wynika przecież, że pełnomocnik ? lider konsorcjum działa w imieniu własnym oraz w imieniu pozostałych wykonawców ubiegających się o udzielenie zamówienia publicznego.?

4

Jedna firma upoważnia drugą i tyle, a podpisy na pełnomocnictwie są obu firm?

5

nie jest tak.
Pełnomocnictwo wystawia jedna firma (zgodnie z formularzem ofertowym partner) dla pracownika drugiej firmy (dla prokurenta firmy wiodącej zgodnie z formularzem ofertowym) czy nie powinno być tak że partner wystawia pełnomocnictwo dla firmy - lidera jednocześnie wskazując że będzie go reprezentował prokurent ?
podpis na pełnomocnictwie jest czytelny prezesa partnera i parafka lidera.

6

Wystarczy udzielenie pełnomocnictwa firmie LIDEROWI a prokurent z tej firmy składa ofertę jeśli ma umocowanie Np w KRS. Nie musi być wskazany w pełnomocnictwie.

7

A u mnie jest "udzielam pełnomocnictwa panu XYZ prokurentowi firmy YYY do złożenia oferty.
Niniejsze pełnomocnictwo oparte jest na umowie współpracy z dnia YYY" czyli de facto nie mam pełnomocnictwa dla firmy (lidera).
Nie pozostaje mi nic innego jak wezwać do uzupełnienia pełnomocnictwa.

8

a może jakoś to wyjaśnisz na początek