Odp: czy jest to omyłka rachunkowa?
a dlaczego taka oferta miałaby nie byc ok? podaje mu sposób wyliczenia wartości brutto oferty wiec wystarczy sie zastosowac do tego? czy nie?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
a dlaczego taka oferta miałaby nie byc ok? podaje mu sposób wyliczenia wartości brutto oferty wiec wystarczy sie zastosowac do tego? czy nie?
a jak sie nie zastosuje?
wart netto 1 szt X st. VAT X ilość
dzięki za wsparcie. Cały wywód zmierza do tego, że formularz cenowy nie musi być tożsamy z zasadą wystawiania rachunków, faktur.
nora
Cały wywód zmierza do tego, że formularz cenowy nie musi być tożsamy z zasadą wystawiania rachunków, faktur.
I część wykonawców obliczy tak, a część inaczej...
nora4 napisał/a:Cały wywód zmierza do tego, że formularz cenowy nie musi być tożsamy z zasadą wystawiania rachunków, faktur.
I część wykonawców obliczy tak, a część inaczej...
zupełnie Cię Piotrze nie rozumię, dlaczego część ma obliczyć tak, a część inaczej...
Formularz cenowy oferty mają wszyscy wypełnić prawidłowo, a faktury wystawiać zgodnie z zasadą rachunkowości. Ot, caly problem.
Przykład formularza cenowego: ilość/ cena netto/ cena brutto/ wartość brutto/ %VAT, czyli 15 / 5,12 / 6,25/ 93,75/ 22
Rachunek będzie wyglądał następująco: ilość/ cena netto/ wartość netto/ wartość brutto/
czyli 15 / 5,12/ 76,80/ 93,70
i jakie tutaj widzisz niebezpieczeństwo "inaczej", że zapłacę mniej niżwynika z umowy?
Mogę realizować dostawę po jednej sztuce (1 szt) na tydzień, chyba się zgodzisz? wtedy ostateczna realizacja zamówienia będzie w cenie brutto po 6,25 i zamknie się wartością 93,75, a więc o 5 groszy więcej, niż wynika to z układu formularza cenowego wg. schematu rachunkowego, jaki Ty preferujesz.
Cena netto widnieje i w Twoim i moim schemacie. Ale mój nie narazi zamawiającego na wykonanie zamówienia powyżej wartości ofertowej (te 5 gr), jak w Twim przypadku. Bowiem z układu Twojego wynika, że oferta cenowa zamyka się wartością 93,70 jednak gdybym chciała realizować zamówienia cyklicznie po 1 szt. zapłacę w ostateczności więcej niż wynika to z umowy.
nora
Cena netto widnieje i w Twoim i moim schemacie. Ale mój nie narazi zamawiającego na wykonanie zamówienia powyżej wartości ofertowej (te 5 gr), jak w Twim przypadku. Bowiem z układu Twojego wynika, że oferta cenowa zamyka się wartością 93,70 jednak gdybym chciała realizować zamówienia cyklicznie po 1 szt. zapłacę w ostateczności więcej niż wynika to z umowy.
Ja się nie spieram który formularz jest lepszy matematycznie, bo z matematyki wynika, że raz te 5 gr zaoszczędzi się na "Twoim" formularzu, a innym razem na "moim". Zwracam tylko uwagę na niebezpieczeństwo, że część wykonawców obliczy tak jak im każesz, a część tak jak się oblicza wartość faktury.
zupełnie Cię Piotrze nie rozumię, dlaczego część ma obliczyć tak, a część inaczej...
Formularz cenowy oferty mają wszyscy wypełnić prawidłowo, a faktury wystawiać zgodnie z zasadą rachunkowości. Ot, caly problem.
Problem całkiem spory. Wykonawca na co dzień wystawia dziesiątki faktur, obliczając je zawsze tym samym wzorem. Ty dajesz mu tabelke, w której są te same dane co na fakturze, trzeba obliczyc ta sama wartosc co na fakturze, ale okazuje sie ze wzór jest całkiem inny. Z doswiadczenia wiem, ze niektórzy nie doczytają SIWZ i policzą tak, jak zawsze. Inni doczytają, ale pomyślą że to Ty sie nie znasz na liczeniu, albo chcesz ich oszukać, i policzą tak jak zawsze. A jeszcze inni policzą tak, jak chciałaś. I może wyjść niezły pasztet...
Wykonawca wcale nie musi wystawiać Fa od ceny netto, jest wiele programów które pozwalają na wybór, czy Fa ma być wystawiana wg. brutto czy netto. Problem w tym, że jak wystawia się licząc od wartości brutto to może spowodować mały bałagan w księgowości (przykłady Nory i Piotrka), więc raczej wszyscy wystawiają od netto. W każdym razie można skłonić wykonawcę aby tak skalkulował ceny aby unikąć powyższych problemów.
Mam na głowie kontrolę UKS okresu, kiedy zamówieniami zajmował się jeszcze ktoś inny. Znależli coś takiego: złożona jedna oferta; w formularzu cenowym były podane wartości jednostkowe netto, wartość netto dla każdej pozycji zamówienia, suma wszystkich pozycji netto, wartośc VAt, cena brutto. Wykonawca popełnił błąd w dodawaniu netto+VAT, wyszło kilkaset zł więcej. Czy zam. mógł to potraktować jako omyłkę rachunkową, bo w świetle art. 88 chyba nie? Umowa została zawarta na wartość wynikającą z właściwego dodania netto+VAT. Kontrola zarzuca naruszenie art. 89 ust. 1 p.6 i art. 93 ust. 1 p.1 i ja się z nimi zgadzam; ale szukam jakiegoś punktu zaczepienia do napisania jakichś w miarę sensownych wyjaśnień. Z tą ewentualną omyłką też będzie problem, bo nie ma śladu zawiadomienia oferenta o jej poprawieniu. Jakieś rady?
Wiesz Piotrek musze powiedzieć że masz rację z wypelnianiem przez wykonawców naszych wzorów formularzy cenowych. Podał wzór o którym mowiła nora do wypełnenia i oczywiście wykonawc z oferta najkorzystniejsza duzo odbiegajaca cena od pozostałych liczyl wg swojego programu fakturowego niestety pomylił sie o 0,4 zł usiałam go odrzucić bardzo było mi żal:) druga sprawa jest taka że faktycznie ceny podane w formularzu cenowy w ofercie odbiegaja od cen z faktury mam własnie taka sytuacje ze wq porównaniu do oferty zapłaciliśmy mniej o jakieś 0,14 zł - czy w takim przypadku powinnysmy zmienic umowe? zastanawiam sie też co zrobic aby w przyszlości uniknąć taich problemów?
a co to jest cena ryczałtowa?
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc