Temat: informacja z sesji otwarcia ofert
Powiedzcie mi proszę, czy mogę przekazać informację z sesji otwarcia ofert Wykonawcy który nie złożył oferty?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Powiedzcie mi proszę, czy mogę przekazać informację z sesji otwarcia ofert Wykonawcy który nie złożył oferty?
Tak. Prowadzenie postępowania o udzielenie zamówienia jest jawne (z nielicznymi wyjątkami). Masz obowiązek udzielenia informacji w powyższej sprawie niezależnie od tego czy pyta wykonawca, który złożył ofertę czy nie.
a jakie to wyjątki?
a jeśli na faksie brak jest nazwy Wykonawcy?
O tym jakich informacji nie można ujawnić bez zgody drugiej strony mówi np. art. 58 ust. 3. Ale dotyczy to trybu negocjacji. Nie można też ujawnić danych zastrzeżonych w ofercie jako tajemnica przedsiębiorstwa, ale na pewno nie zaliczają się do nich informacje podawane podczas sesji otwarcia ofert.
Jeśli jesteś w stanie zidentyfikować wnioskodawcę z otrzymanego pisma, prześlij mu informację z otwarcia. Jeśli nie wiadomo kto zacz, zadzwoń (o ile masz numer) i poproś o uzupełnienie wniosku.
Jak najbardziej, nawet pani Krysi z kiosku obok.
nawet Krystynie z gazowni
A Cześkowi z Grajewa?
A Cześkowi z Grajewa?
Już nie bardzo
Dzięki Wam bardzo
Nie ma za co. Niezbyt precyzyjnie podpowiedzieli. Przepis 86.5 stawia parę warunków, na podstawie których zamawiający jest co najmniej zwolniony od obowiązku obsłużenia wszystkich tu wymienionych.
Oj Hubal, ty jak zawsze, taki poważny heh
Hubal rozwiń swoją myśl
Cóż tu rozwijać, wystarczy sam przepis, tam wszystko stoi jak byk: informację przekazuje się obowiązkowo, lecz jedynie wykonawcom nieobecnym na otwarciu. Nota bene wykonawcom, czyli nie dowolnym osobom, ba, nawet nie każdemu wykonawcy! Taki zapis pozwala np. pomarudzić.
Nie odczytuję przepisu jako zakaz. Zamawiającemu nic nie grozi, gdy informacje będzie szeroko rozpowszechniać, to jego problem. Problem głównie z czasem, bo zaraz po otwarciu zamiast skupić się na badaniu ofert miałby pilnie przygotowywać informacje, nie wiedząc komu i po co, podczas gdy ci, którym naprawdę zależało osobiście byli na otwarciu.
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=8944
coś podobnego było już poruszane.
Widzę hubal, że uparty jesteś w swoim przekonaniu
owszem art. 86.5 mówi tylko o wyk., ale zawiera słowo niezwłoczenie - według którego powinno się szybko udostępnić tą inf., aby mieli terminy itp. do sprawdzenia ofert, odwołań itp.
ale patrząc na art. 96 informacje taką trzeba udostępnić, ale niekoniecznie w sposób niezwłoczny...
jak dla mnie jest to informacja jawna, przecież każdy nawet Czesio z Grajewa może przyjść na otwarcie ofert - jest pajonatom Pzp i luby chodzić
1) art. 86.5 ... zawiera słowo niezwłoczenie
2) ale patrząc na art. 96 informacje taką trzeba udostępnić,
3) jak dla mnie jest to informacja jawna,
4) przecież każdy nawet Czesio z Grajewa może przyjść na otwarcie ofert
1) Tak, głównie chodzi o to słowo, przez które komisja przerywa (?!) pracę, bo ktoś trzeci ma życzenie
2) Mówimy o 2 RÓŻNYCH sprawach: tu informacja z otwarcia, a tam protokół. Jeśli poprosi o to drugie, to nie protestuję, po paru (czy parunastu) dniach wysyłamy, ale gotowy fragment PROTOKOŁU.
3) Mnie też, i drugie i pierwsze, ale na różny sposób.
4) Otóż to, NIECH BY PRZYSZEDŁ!!! PROSZĘ BARDZO. Według własnego wyboru nie przyszedł, to niech ma konsekwencje.
To fakt i racja, nie powiem, zawracanie głowy informacją z sesji otwarcia tylko denerwuje zamawiacza
Mówimy o 2 RÓŻNYCH sprawach: tu informacja z otwarcia, a tam protokół. Jeśli poprosi o to drugie, to nie protestuję, po paru (czy parunastu) dniach wysyłamy, ale gotowy fragment PROTOKOŁU
no i tu jest całe sedno sprawy
właśnie o to mi chodzi ogólni inf. tej udziela się, ale szybkość odp. zależy od tego kto pyta.
z drugiej strony fakt, jak już człowiek skupi się na pracy a tu co chwile prośba o inf. z otwacia ofert to #$%^#^ można się
Nota bene wykonawcom, czyli nie dowolnym osobom, ba, nawet nie każdemu wykonawcy.
heh biorąc pod uwagę definicję wykonawcy to można by było rzec: każdemu (nie koniecznie wykonawcy ścisłym słowa tego znaczeniu) nie obecnemu
Pamiętam, taka opinia już tu była, ale bez przesady, na tym etapie to nie zgodzę się że każdy to od razu wykonawca (przed otwarciem ofert to owszem). Gdyby w definicji naprawdę chodziło każdego, to nie byłoby tam wyliczanki takiej jak jest.
No dobra, niech choć napisze oświadczenie, się UBIEGA to załatwiamy, niech mu będzie.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc