1

Temat: HElp!

W lipcu kupowaliśmy komputery za 100 000 zł. brutto w PN, a teraz muszę szybko dokupić 1 laptop i tablet.
Jaki tryb zastosować?
Proponowałam ZOC, ale mój radca nie chce o tym słyszeć.
Mówi że tylko PN, bo wszystko inne zmierza do obejścia ustawy.
Pomózcie!!

2

Odp: HElp!

jak dla mnie jest to pewnie nieprzewidziany zakup i robisz nowy szacunke, więc jak poniżej 14 tyś - to według reg. wew.

3

Ale jakim art. z ustawy się podeprzeć i argumentować przy kontroli?

4

tym, że wcześniej nie można było tego przewidzieć, dlatego nie został oszacowany z resztą oraz przewidzany w planie zamówień. - możesz zrobić sobie notkę dlaczego kupujecie,
poza tym jak kupicie jednego laptopa według reg. wew. to nikt głowy nie urwie smile

5

Ale do laptopa dochodzi tablet dla szefa.
Czy w ZOC z zastosowaniem Pzp będzie nieprawidłowo?

6

Jak kwota szacunkowa?, Jeżeli poniżej 14 000 a zakup nieprzewidziany + dodatkowe środki, zamówienie poprzez wew. regulamin.

7

6 000 zł. brutto
Nieprzewidziany zakup na prezenty gwiazdkowe, ale obawiam się zarzutów kontroli jeśli wybiorę niewłaściwy tok postępowania.

8

Chyba, że zakup był przewidziany, albo w razie kontroli ciężko będzie udowodnić coś przeciwnego to wykorzystaj art. 6a ustawy Pzp. W oparciu o niego, jeśli kwota jest poniżej 14000 to również możesz robić zamówienie z wolnej ręki - przynajmniej zdaniem niektórych komentatorów.

9

Hrabal napisał/a:

Chyba, że zakup był przewidziany, albo w razie kontroli ciężko będzie udowodnić coś przeciwnego to wykorzystaj art. 6a ustawy Pzp. W oparciu o niego, jeśli kwota jest poniżej 14000 to również możesz robić zamówienie z wolnej ręki - przynajmniej zdaniem niektórych komentatorów.

Jeśli już art. 6a, to zakupić bez stosowania ustawy  - art. 4.8 (jeśli wartość pon 14 tys. euro), a nie w trybie zamówienia z wolnej ręki.

10

joanna99 napisał/a:
Hrabal napisał/a:

Jeśli już art. 6a, to zakupić bez stosowania ustawy  - art. 4.8 (jeśli wartość pon 14 tys. euro), a nie w trybie zamówienia z wolnej ręki.

Tak dokładnie :-). Przepraszam za lapsus.

11

Justine napisał/a:

W lipcu kupowaliśmy komputery za 100 000 zł. brutto w PN, a teraz muszę szybko dokupić 1 laptop i tablet.

Jeżeli jesteś w stanie uzasadnić, iż w lipcu nie mogliście wiedzieć o konieczności tych zakupów, to należy to potraktować jako odrębne zamówienie.

12

Tak jak już wspominałem wyżej, na 100% będzie ok smile

13

ja również smile

14

Odrębne zamówienie - zgoda.
Ale co w tym złego, że stosuję przepisy ustawy Pzp?

15

bo jak nowy szacunek jest poniżej 14 tyś to pisze ustawy nie stosuję się więc trybów z niej też.

16

Justine napisał/a:

Odrębne zamówienie - zgoda.
Ale co w tym złego, że stosuję przepisy ustawy Pzp?

Nie macie co robić?, poza tym wyraźnie w ustawie pisze że do 14 000 euro ustawy nie stosuje się.

17

Justine napisał/a:

6 000 zł. brutto
Nieprzewidziany zakup na prezenty gwiazdkowe, ale obawiam się zarzutów kontroli jeśli wybiorę niewłaściwy tok postępowania.

wszyscy tu o art. a ja o celu tego zakupu PREZENTY GWIAZDKOWE, A CO TO JEST ?
martw się nie o TOK

18 (edytowany przez jarosław 2011-12-28 12:05:55)

Procedury zgodne z ustawą zawsze możesz stosować, ale wchodząc na ta drogę i chcąc stosować jeden z trybów niekonkurencyjnych poważnie się zastanów czy są podstawy prawne do stosowania takiego trybu. Więc skoro nie musisz nie idź tą drogą smile A co do ZOC to radca ma rację.

19

Teraz to już wiem, że klapa na całej linii.

20

Eee, nie jest tak źle.

Justine napisał/a:

... teraz muszę ... dokupić ...

Z tego wynika, że Justine nie unikała stosowania ustawy, nie podzieliła umyślnie w tym celu, potrzeba teraz się pojawiła. Na pewno Justine zna pełniejsze uzasadnienie.
Nikt normalny robiąc zamówienie na 100000zł nie kombinuje oddzielić 6000zł, korzyść z tego żadna, a ryzyko duże, jak próba całowania tygrysa w d...

Kupcie bez whania BEZ STOSOWANIA USTAWY.

A może dacie radę poniżej tamtych cen? To byłby argument że mucha nie siada. Spróbujcie.

21

Dzięki Hubal, ale to zamówienie już "poszło",  a teraz pozostaje się modlić roll o to żeby się nikt nie czepiał.