1

Temat: jak badać ofertę KONSORCJUM??? POMOCY!! PILNE!!

Mam poważne pytanie, ponieważ od niedawna zajmuję się zamówieniami publicznymi a przy ostatnim przetargu nieograniczonym wpłynęła oferta KONSORCJUM. Mam pytanie jak mam ją badać, chodzi mi przede wszystkim o referencje, czy muszą każdy oddzielnie spełniać wymogi udziału w postępowaniu tzn. każdy musi wypełniać oświadczenia z art. 22? Czy robią to wspólnie? jak z referencjami? Czy też bierzemy pod uwagę wspólnie, czy każdy oddzielnie musi spełniać wymogi zawarte w SIWZ??
Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź

2

Odp: jak badać ofertę KONSORCJUM??? POMOCY!! PILNE!!

po to właśnie założyli konsorcjum aby wspólnie spełnić warunki, bo jeden ich by nie spełnił. Każdy z nich nie może podlegać wykluczeniu ale warunki muszą spełnić wspólnie czyli jeżeli jedem wykonał robortę jakiej oczekiwałeś od wykonawcy tzn konsorcjum spełnia warunek tak samo oczywiście z referencjami

3

Dziękuję bardzo za odpowiedź smile

4

a oświadczenie z art. 44 o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu sklada każdy konsorcjant lub podpisują jedno oświadczenia ale zgodnie z reprezentacją wynikającą z dokumentu rejestrowego każdego ze wspólników.

nora

5

wykonawcą jest konsorcjum i pełnomocnik bądź lider śmiało może podpisać oświadczeni bo z całą pewnością spełnia warunki udziału.

6

danaug napisał/a:

wykonawcą jest konsorcjum

konsorcjum jest jakby wykonawcą
art. 23 ust. 3 stanowi, że przepisy dotyczące wykonawcy stosuje się odpowiednio do wykonawców, którzy wspólnie ubiegają się o udzielenie zamówienia