1

Temat: Dodatkowe środki w budżecie do wykorzystania

W czerwcu tego roku został przeprowadzony PN na prowadzenie kursów z matematyki (projekt unijny). Umowa z wykonawcą jest podpisana do 2014r. Ilość godzin 196.

Obecnie okazało się, że zamawiającemu zostały Dodatkowe środki w budżecie, które może wykorzystać na przeprowadzenie dodatkowych 30 godzin kursu matematycznego w styczniu - lutym 2012r. 
Zamówienie uzupełniające nie było przewidziane w ogłoszeniu. Dodatkowe też nie wchodzi w grę ze względu na identyczny przedmiot zamówienia.

Czy jest jakaś możliwość wydania zaoszczędzonych środków na ten cel?

Z góry dziękuję za pomoc.

Monika81

2

Odp: Dodatkowe środki w budżecie do wykorzystania

jest możliwość, lecz trzeba to zamówienie zsumować z poprzednim udzielonym, ponieważ jest w realizacji a nie zostało zrealizowane, chyba że postępowanie ma zostać wszczęte dopiero w 2012r.

3 (edytowany przez Monika81 2011-12-28 08:28:20)

No właśnie te środki mają być wydane dopiero w styczniu 2012r.

4

Czyli muszę przeprowadzić kolejny PN na przeprowadzenie tych dodatkowych godzin  - sumując poprzednie z tym nowym ?

5

Monika81 napisał/a:

W czerwcu tego roku został przeprowadzony PN  ... Obecnie okazało się, że zamawiającemu zostały dodatkowe środki w budżecie, które może wykorzystać na przeprowadzenie dodatkowych 30 godzin kursu matematycznego w styczniu - lutym 2012r.  ...

Najbezpieczniej PN, realizacja zamówienia styczeń, luty, więc powinniście spokojnie zdążyć.

6

Bardzo dziękuję za pomoc.

7

lecz jak środki na 2012r., to łączyć nie trzeba.

8

W projekcie unijnym środki na przeprowadzenie tych kursów matematycznych zostały określone na cały okres trwania projektu. Umowa z wykonawcą podpisana jest także na 4 lata. To pomimo tego nie należy łączyć ?

9

Jeżeli jest to nowy budżet, nowy rok budżetowy to łączyć nie trzeba, w innym wypadku tak, jeżeli kasa jest zaoszczędzona a poprzednie zamówienie w trakcie realizacji.

10

Monika81 napisał/a:

W czerwcu tego roku został przeprowadzony PN na prowadzenie kursów z matematyki (projekt unijny). Umowa z wykonawcą jest podpisana do 2014r. Ilość godzin 196.

Obecnie okazało się, że zamawiającemu zostały dodatkowe środki w budżecie, które może wykorzystać na przeprowadzenie dodatkowych 30 godzin kursu matematycznego w styczniu - lutym 2012r. 
Zamówienie uzupełniające nie było przewidziane w ogłoszeniu. Dodatkowe też nie wchodzi w grę ze względu na identyczny przedmiot zamówienia.

Z góry dziękuję za pomoc.

Monika81

A ja mam odmienne zdanie skoro przetarg był ogłoszony  czerwcu i rozstrzygnięty . A teraz macie na to dodatkowe środki to nie widzę podstaw aby sumować to z poprzednim przetargiem. Według mnie należy oszacować osobno i zastosować do tego procedurę w zależności od wartości.

11

Tak nina, tyle tylko że zamówienie trwa i nie zostało skonsumowane, gdyby było zakończone to rozumiem, ale w tym wypadku nie bardzo.

12

A dlaczego ma być zrealizowane.

Ja jestem zdania, że jak mamy doczynienia z nowymi pieniędzmi o których wcześniej niewiedzieliśmy (zaoszczędzonymi) to wartość tego nowego zamówienia traktujemy odrębnie od wcześniej udzielonego.

13

janek159 napisał/a:

Ja jestem zdania, że jak mamy doczynienia z nowymi pieniędzmi o których wcześniej niewiedzieliśmy (zaoszczędzonymi) to wartość tego nowego zamówienia traktujemy odrębnie od wcześniej udzielonego.

Zgadza się, tylko czasem trudno jest udowodnić, że nie było wiadomo wcześniej. A należy to udowodnić, żeby nie zostać posądzonym o dzielenie zamówienia celem obejścia przepisów.

14

zgadza się, jak się tego nie jest w stanie wykazać to lepiej się w takie podejście niepakować

15

Dla mnie też to jest bez sensu, ale zasada jest taka że zamówienie realizowane + nowe nieprzewidziane tego samego rodzaju należy połączyć inaczej gdyby zamówienie zostało już zrealizowane a doszły dodatkowe środki na dane zamówienie tego samego rodzaju.

16

Marcel napisał/a:

ale zasada jest taka że zamówienie realizowane + nowe nieprzewidziane tego samego rodzaju należy połączyć

Zasada powiadasz? A z jakiego przepisu prawa ona wynika? Bo ja takiego nie znam, ale chętnie poznam.
Powiem więcej, jest zupełnie odwrotnie niż napisałeś. Jeżeli ustaliłeś wartość zamówienia z należytą starannością, i przy okazji zaoszczędziłeś jakieś pieniądze, to niczego z niczym nie musisz łączyć! Z tego co zaoszczędziłeś ustalasz ponownie wartość zamówienia i postępujesz zgodnie z właściwym progiem, a to, że zamówienie pierwotne jest jeszcze w trakcie realizacji nie ma tu większego (żadnego) znaczenia.

17

Działanie polegające na szacowaniu odrębnie wartości zamówień, których konieczność udzielenia pojawia się w sposób nieprzewidywalny, nie narazi Cię na zarzut naruszenia zakazu dzielenia zamówienia publicznego w celu uniknięcia stosowania przepisów ustawy Pzp (art. 32 ust. 2 ustawy Pzp). Wartość takich zamówień ustalasz odpowiednio do ich zakresu i nie sumujesz ich z wartością zamówień już udzielonych i udzielasz te zamówienia zgodnie z przepisami ustawy Pzp, jakie dla tej wartości należy stosować.
O tym byłem przekonany do ostatniej kontroli, miałem wielkie problemy by wybrnąć z uzasadnienia że zamówienie nie było planowane, szczerze, już nie ryzykuję, padały pytania,
czy jeżeli umowa trwa to środki z zamówienia poprzedniego (tożsamego) zostały już wydane (zamówienie tożsame przedmiotowe w trakcie realizacji)? itp. smile, z ostrożności już nie idę tym torem, może nie jest to dobre rozwiązanie, no ale....., chyba że łapie mnie nowy rok budżetowy smile

18

To jest na granicy nieporozumienia i niezrozumienia.

Dzielenie może następować jedynie w chwili udzielania pierwszego zamówienia i jego szacowania. W tamtym czasie niemożliwe jest uwzględnienie środków, które pozostaną PO rozstrzygnięciu postępowania, w tym zaoszczędzone (zakładamy oczywiście należytą staranność), które umożliwią kolejne zamówienie. Nie da się cofnąć czasu, nie da się teraz zmienić tamtego szacunku ani tamtego zakresu.
Ponadto nikt normalny pracując nad przetargiem nieograniczonym nie wydziela kawałka na potem by mieć kolejny kłopot i ryzykować - chyba że nieuczciwie coś kombinuje. Zakładać nieuczciwość w demokratycznym ustroju jest niedopuszczalne i karygodne.

joanna99 napisał/a:

... czasem trudno jest udowodnić, że nie było wiadomo wcześniej. A należy to udowodnić, żeby nie zostać posądzonym o dzielenie zamówienia celem obejścia przepisów.

Niech nie odwracają kota ogonem. Myślmy może odwrotnie: niech kontroler przedstawi nam (do oceny) swoje dowody naszej nieuczciwości  i że CELEM naszym było obejście przepisów. Nawet to, że nie udało się przewidzieć, nie jest dowodem tego CELU.

Marcel napisał/a:

padały pytania,
czy jeżeli umowa trwa to środki z zamówienia poprzedniego (tożsamego) zostały już wydane (zamówienie tożsame przedmiotowe w trakcie realizacji)? itp.

Pytać to sobie mogą. Istotne są LOGICZNE dowody.

19

hubal napisał/a:

. Zakładać nieuczciwość w demokratycznym ustroju jest niedopuszczalne i karygodne.

Hubal ale tryskasz świąteczno-noworocznym humorem big_smile
Niestety całe ZP i cała machina biurokratyczna opiera sie na braku zaufania w uczciwośc wszystkich i każdego z osobna. Biurokracja tym się żywi i dlatego tak doskonale prosperuje (to oczywiście sarkazm).
I z tą optomistyczna puentą składam wszystkim życzenia Szczęsliwego Nowego Roku, zdrówka, dużo kasiorki i żadnych  kontroli  smile . Pozdrawiam