1 (edytowany przez gosiak12 2011-12-29 12:48:34)

Temat: wzywać do uzupełnienia?

Witam,

PN na usługi zimowego utrzymania dróg.

1. Wykonawca w formularzu oferty  w cenie netto i brutto wpisał jednostkową cenę netto i jednostkową cenę brutto tylko za jedną pozycję z formularza cenowego (gdzie są dwie) a powinny być wartości całego zamówienia. W formularzu cenowym wartości dobrze są policzone tylko Wykonawca źle wpisał wartość zamówienia w ofercie. co z tym należy zrobić?

2. ten sam Wykonawca wykazał się usługą transportu zboża zamiast co najmniej 1 usługą zimowego utrzymania dróg o wartości minimum 50 tys zł. Co w tej sytuacji zrobić?

2

Odp: wzywać do uzupełnienia?

gosiak12 napisał/a:

1. Wykonawca w formularzu oferty  w cenie netto i brutto wpisał jednostkową cenę netto i jednostkową cenę brutto tylko za jedną pozycję z formularza cenowego (gdzie są dwie) a powinny być wartości całego zamówienia. W formularzu cenowym wartości dobrze są policzone tylko Wykonawca źle wpisał wartość zamówienia w ofercie. co z tym należy zrobić??

Jeżeli wyliczenie ceny nastąpiło w kosztorysie załączonym do oferty i jest ono prawidłowe, to tą "inną" cenę w formularzu oferty potraktowałabym jaką oczywistą omyłkę pisarską.

gosiak12 napisał/a:

2. ten sam Wykonawca wykazał się usługą transportu zboża zamiast co najmniej 1 usługą zimowego utrzymania dróg o wartości minimum 50 tys zł. Co w tej sytuacji zrobić?

Obowiązkowo wezwanie do złożenia dokumnetów - art. 26.3.

3

Jak poprzedniczka - ad 1 dodam tylko ..."W trakcie postępowania wyjaśniającego ustalono, że wykonawca złożył błędnie wypełniony formularz ofertowy, a prawidłowo wypełniony formularz cenowy. Zatem decydujące znaczenie należy przypisać cenie zawartej w formularzu cenowym"

Jak poprzedniczka - ad 2

4

Tak myślałam, dzięki za podpowiedź.

I jeszcze jedno pytanie.
Ten sam przetarg, ale inny wykonawca. Chodzi o to, że wykonawca "zmienił" formularz cenowy. Wartość zamówienia dobrze obliczona tyle że poniżej tabeli służącej do obliczenia wartości zamówienia w załącznikach do SIWZ widnieje wykaz dróg, które obejmuje zamówienie, a w formularzu cenowym Wykonawcy tego nie ma.

Ja byłabym za tym, żeby to uznać, ponieważ w formularzu ofertowym wskazuje się na odpowiedni załącznik SIWZ, który określa zakres dróg do zimowego odśnieżania. Jak myślicie?

5

Jeżeli ten wykaz dróg dodatkowo zamieszczony przez wykonawcę w formularzu cenowym jest zgodny z SIWZ, to jest ok i nic z tym nie należy robić.

6

Wykonawca "usunął"  wykaz dróg z formularza cenowego (nie ma go, a w załączniku do SIWZ opracowanym przez Zamawiającego jest).
Tyle że piszę, że formularz cenowy jest załącznikiem do formularza ofertowego, w którym wskazuje się na odpowiedni załącznik SIWZ, który określa zakres dróg do zimowego odśnieżania.
Uznać?

7

Uznać i się nie stresować.

8

dzięki

9

Już wiem o co chodzi smile za szybko przeczytałam na początku.
Jeżeli w formularzu ofertowym oświadczył, że będzie realizował zamówienie zgodnie z załącznikiem SIWZ, gdzie znajduje się wykaz dróg, to ja bym uznała.

10

przetarg jest podzielony na części. Czy muszę czekać z zawiadomieniem najkorzystniejszych ofert aż ten jeden wyżej opisany Wykonawca uzupełni mi dokumenty dotyczące jednej części zamówienia? Czy na pozostałe mogę już zawiadamiać o wyborze? Częsci podzielone są według zakresu dróg.

11

gosiak12 napisał/a:

Czy na pozostałe mogę już zawiadamiać o wyborze?

Jasne, że możesz.

12

Można ogłaszać na części rozstrzygnięte, nie trzeba czekać.

13

dzięki dzięki

14

Wznawiam temat smile
Wezwałam do uzupełnienia, Wykonawca złożył:
- referencje o treści: "Firma ..... w okresie zimowym 2011 roku wywiązała się ze zobowiązań utrzymania terenu oraz dróg dojazdowych bez żadnych zastrzeżeń."
- fakturę na kwotę zgodną z zapisami warunku określonego w SIWZ.
Czy to uznać za spełnienie warunku?

15

Czy wkazał spełnianie warunku udziału w postępowaniu najpóźniej na dzień, w którym upłynął TSO?
Z tego, co piszesz wcześniej, miał wykazać należyte wykonanie jednej usługi zimowego utrzymania dróg o wartości minimum 50 tys zł. Jeżeli faktura + referencje to potwierdzają, to jest ok.

16

tak, usługę wg faktury wykonywał od 01.2011 do 04.2011.