1

Temat: tryb postepowania

mam wykonać zadanie wartość ok. 53 tys zł brutto
wymiana drzwi, zakup rolet, stołów, monitoring, multimedia.
mam zastosować art.4 pkt.8?????
czy jeżeli zrobię ZOC pon 14 tys. euro, to: do stolarzy(te roboty bardziej budowlane) kieruję pytanie o cenę???
a do informatyków ( usługa) też pytanie o cenę????
czy ja dobrze myślę??????

2

Odp: tryb postepowania

poniżej 4.8 czyli bez stosowania ustawy,
można zrobić rozeznanie rynku i zrobić porównanie np. 3 ofert,
jeśli posiadacie regulamin to zgodnie z nim,

wszystko to z zachowaniem zasady
art. 44.3. (ustawy o finansach pub.) smile
Wydatki publiczne powinny być dokonywane:
1) w sposób celowy i oszczędny, z zachowaniem zasad:
   a) uzyskiwania najlepszych efektów z danych nakładów,
   b) optymalnego doboru metod i środków służących osiągnięciu założonych celów;
2)w sposób umożliwiajcy terminową realizację zadań;
3) w wysokości i terminach wynikających z wcześniej zaciągniętych zobowiązań.

3 (edytowany przez hubal 2012-01-03 12:26:08)

zygzak napisał/a:

Może i dobrze, ale to niepraktyczne.

Według mnie macie do czynienia z mniej więcej 5 odrębnymi zamówieniami. Każde można traktować na innych zasadach. Możecie na przykład sami poszperać po rynku i ustalić zakres cen rynkowych, możecie poprosić o pomoc osoby trzecie, możecie poprosić konkretne przedsiębiorstwa o przedstawienie takich czy innych ofert czy raczej materiałów informacyjnych, możecie wreszcie pójść, pokazać palcem i poprosić o fakturę/y. Jeśli macie jakieś wewnętrzne regulacje, to oczywiście zastosować, jeśli niepraktyczne, to szybko poprawić i dostosować do praktyki.

Radzę nie stosować żadnych ZOC czy (za)pytań o cenę czy podobnych określeń rodem z ustawy.

4

jak najbardziej hubal ma rację,

wymiana drzwi, zakup rolet, stołów, monitoring, multimedia
nie powinny być szacowana razem - są to zupełnie odmienne rzeczy i inni potencjali wykonawcy...

5

Jak kolega hubal, czasami nie opłaca się wrzucać wszystko do jednego worka.

6

niestety do worka już zostało wrzucone, część kasy z dofinansowania, umowa z Marszałkowem i nie wiem jak to dalej pchnąć. Cos z tym na pewno muszę dalej zrobić.
W umowie napisane stosować zgodnie z przepisami pzp.

7

To jak, postepowanie zostało przeprowadzone zgodnie z przepisami Pzp?, tryb zapytania o cenę? art. 69?

8

tzn. złożono wniosek powiedzmy na poprawę warunków lokalowych obiektu biblioteki.
wniosek przeszedł pozytywną weryfikację, urząd marszałkowski dofinansowuje część zadania, podpisywana jest umowa i zadanie ma być wykonane zgodnie z ustawą pzp.
całość jest sprawdzana po zakonczeniu zadania, wiec to beneficjent czyli ja muszę rozstrzygnąc jakie przepisy ustawy mam zastosować????
jakie??????
mój wybór ale czy mam wystarczającą wiedzę? oto jest pytanie?

9

zygzak napisał/a:

mam wykonać zadanie wartość ok. 53 tys zł brutto
wymiana drzwi, zakup rolet, stołów, monitoring, multimedia.
mam zastosować art.4 pkt.8?????
czy jeżeli zrobię ZOC pon 14 tys. euro, to: do stolarzy(te roboty bardziej budowlane) kieruję pytanie o cenę???
a do informatyków ( usługa) też pytanie o cenę????

nie zapytanie o cenę a zapytanie ofertowe i 4.8. Pzp,  podziel jak pisał Hubal

10

.... jak pisał Hubal, i po sprawie.

11

zygzak napisał/a:

W umowie napisane stosować zgodnie z przepisami pzp.

No i w porządku, czyli sięgamy do ustawy, zgodnie z jej zasadami szacujemy wartość zamówienia, na tej podstawie sięgamy po art.4.8 ustawy i dalej zgodnie z tym artykułem - czyli bez stosowania kolejnych przepisów. W przeciwnym przypadku rzeczywiście nie bardzo wiem jak to dalej pchnąć.