1

Temat: usługi

w ciągu roku 2011 ogłaszaliśmy PN na usługę - inspektora nadzoru nad robotami budowlanymi, PN była nawet jak nie przekroczyło 14 tys. Czy w tym roku możemy najpierw zrobić zapytanie cenowe i jeśli dojdzie do 14 tys to wtedy PN? są to odrębne zamówienia na każdą robotę czyli się sumuje? jeśli inspektor pełni nadzór nad kilkoma drogami?

2

Odp: usługi

Lepiej najpierw zamówienie, później postępowanie na inspektora, lecz może być tez odwrotnie smile
W Twoim przypadku masz do czynienia z dwoma odrębnymi zamówieniami. Pierwsze jest zamówieniem na roboty budowlane,  ustawy Prawo zamówień publicznych. Możesz w tym przypadku zamówić je np. w przetargu nieograniczonym lub ograniczonym.
Drugie to zamówienie na sprawowanie nadzoru inwestorskiego nad realizowaną robotą budowlaną. W tym przypadku, jeśli właściwie oszacowałeś wartość zamówienia  i jest poniżej 14.000 euro, możesz zastosować art. 4 pkt 8 ustawy Pzp i przeprowadzić odrębne postępowanie, nie stosując do niego przepisów tej ustawy.

3

ok, ale postępowań na roboty budowlane jest kilka w ciągu roku i niekiedy się zdarza że są te same nr dróg ale inne km i czy te postępowania na inspektora w ciągu roku się sumuje? bo  jak zsumuje tego inspektora np w połowie roku to już mi przekracza 14 tys.

4

Zgodnie z opinią prawną Urzędu Zamówień Publicznych ocena, czy masz do czynienia z jednym, czy kilkoma zamówieniami powinna polegać na zastosowaniu trzech niżej wskazanych kryteriów:

Tożsamości przedmiotowej zamówienia - czyli ocenie, czy masz do czynienia z zamówieniami tego samego rodzaju i o tym samym przeznaczeniu,
    Tożsamości czasowej zamówienia - czyli ocenie, czy zamówienia będą zlecane i realizowane w tej samej perspektywie czasowej, obejmującej, co do zasady, jeden rok budżetowy lub będące objęte tą samą decyzją o dofinansowaniu.
    Tożsamości podmiotowej (wykonawczej) zamówienia - czyli ocenie, czy masz możliwość uzyskania zamówienia u jednego i tego samego wykonawcy.

Zdania są podzielone w tym temacie (inspektor nadzoru), ja osobiście nie łączę tych zamówień, chyba że ogłaszam to samo zamówienie w tym samym czasie.

5

Eliza09 napisał/a:

ok, ale postępowań na roboty budowlane jest kilka w ciągu roku i niekiedy się zdarza że są te same nr dróg ale inne km i czy te postępowania na inspektora w ciągu roku się sumuje? bo  jak zsumuje tego inspektora np w połowie roku to już mi przekracza 14 tys.

Jak wiesz że udzielisz np. 4 zamówień dla inspektora nadzoru np robót drogowych to powinnaś sumować wiem że to dziwne ale powinnaś.

Ja zawsze udaję, że nie wiem do końca czy będę udzielać takich zamówień smile

6

nina napisał/a:

Ja zawsze udaję, że nie wiem do końca czy będę udzielać takich zamówień smile

Heh, dokładnie o to chodzi smile

7

poszczególne zadania na roboty budowlane wchodzą w ciągu roku do budżetu więc i inspektor nadzoru wchodzi w ciągu roku smile więc tym sposobem jak nie przekracza 14 tys. to mogę zrobić zapytanie cenowe, tylko że mój szef wychodzi z założenia żeby zrobić PN i zsumować

8

Można tak i tak,  jednak w naszej jednostce nie sumujemy.

9

Należy wziąć po uwagę SPECJALNOŚCI. Moim zdaniem sumowanie wszystkich branż jest co najmniej pochopne.
Jeśli zaś 1 inspektor potencjalnie da radę obsłużyć, to nie targować się z kierownikiem. Zalecam jednocześnie dopuszczenie ofert częściowych.

10

Wszystko zależy od danej sytuacji w danej jednostce, myślę że jednoznacznie nie da się odpowiedzieć.

11

Cokolwiek da się, przynajmniej sumowanie według specjalności i honorowanie dyspozycji szefa.