1

Temat: formularz ofertowy konsorcjum

W przetargu nieograniczonym złożono ofertę. Wyglądała na złożoną przez jednego Wykonawcę. Dopiero z treści załączonego pełnomocnictwa do podpisania oferty wynikało, że ofertę składa konsorcjum. Ostatecznie okazało się, że:
1.  w ofercie jest formularz ofertowy, na którym jako wykonawca wpisał się lider konsorcjum, a nie jak napisaliśmy w SIWZ - "wypełniając formularz ofertowy, jak również inne dokumenty powołujące się na "Wykonawcę"; w miejscu "np. nazwa i adres Wykonawcy" należy wpisać dane dotyczące konsorcjum, a nie pełnomocnika konsorcjum". Czy formularz oferty można uzupełnić?
2. przedmiotem zamówienia są dostawy leków, więc wykonawca musi mieć stosowne zezwolenie - załączył je tylko lider. Czy  w tej sytuacji wezwać drugiego członka konsorcjum do uzupełnienia takiego zezwolenia?
3. oświadczenie o niepodleganiu  wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 pkt 1-9 ustawy Prawo zamówień publicznych złożył tylko lider; rozumiem, że muszę wezwać do uzupełnienia drugiego członka konsorcjum? Pozostałe dokumenty: KRS, KRK dla osób i podmiotu, zaświadczenia US, ZUS złożyli obaj.

2

Odp: formularz ofertowy konsorcjum

1. Można - tylko po co?
2. To zależy od zakresu zamówienia wykonywanego przez członka konsorcjum - zdania w tym temacie będą podzielone.
3. Tak.

3

ad. 1. Chciałabym wiedzieć kto tak naprawdę złożył ofertę, bo może tylko pełnomocnictwo jest złe? Może miał być jeden wykonawca, a nie dwóch? I w końcu - z kim potem podpiszę ew. umowę, skoro składającym ofertę nie do końca wiadomo kto jest?
Jako ciekawostkę podam, że w obu firmach urzędujący członkowie władz to te same osoby.
ad. 2. Obie firmy są hurtowniami farmaceutycznymi, nie podejrzewam, żeby jedna drugiej np. tylko woziła towar.

4

1. To powinno wystarczyć:

"z treści załączonego pełnomocnictwa do podpisania oferty wynikało, że ofertę składa konsorcjum"

2. W takim razie wzywaj do złożenia zezwolenia.

5

Dokładnie, jeżeli nadal występują niejasności to można jeszcze zastosować wyjaśnienia treści złożonej oferty.

6

Znalazłam wyrok UZP/ZO/0-865/07, w którym rozpatrywano sytuacje podobną do mojej. Arbitrzy uznali, że oferta została złożona w imieniu i na rzecz tylko jednej firmy, bo (podobnie jak u mnie) umieszczenie w nagłówku danych tylko jednej firmy sprawia, że wszystkie oświadczenia tam zawarte: o złożeniu oferty, akceptacji projektu umowy i zobowiązanie do zawarcia umowy na warunkach siwz, są złożone tylko w imieniu jednej firmy. W formularzu oferty nigdzie nie ma wskazania, że te oświadczenia są składane również w imieniu innego podmiotu. Co o tym sądzicie?

7

... gdybyś nie miała pełnomocnictwa i pozostałych dokumentów wskazujących na to, że jest to konsorcjum, to sytuacja by była podobna do wyżej opisanej.

8

A tak - powinnam poprosić o wyjaśnienie treści formularza oferty?

9

....tak na dobry początek, tak (aczkolwiek nie jest treść oferty w ścisłym tego słowa  znaczeniu).

10

Czy wyjaśnienia, pewnie że tak, w tym wypadku to bardzo wskazane o czym pisałem wyżej.

11

Trochę się już pogubiłam. Mam firmę, której pieczątka jest na formularzu oferty zapytać: Przepraszam, kto naprawdę złożył ofertę? Przecież niezależnie od odpowiedzi faktem jest, że wszystkie oświadczenia tam zawarte: o złożeniu oferty, akceptacji projektu umowy i zobowiązanie do zawarcia umowy na warunkach siwz, są złożone tylko w imieniu jednej firmy.

12

Poproszę o odpowiedź.

13

violakor napisał/a:

Trochę się już pogubiłam. Mam firmę, której pieczątka jest na formularzu oferty zapytać: Przepraszam, kto naprawdę złożył ofertę? Przecież niezależnie od odpowiedzi faktem jest, że wszystkie oświadczenia tam zawarte: o złożeniu oferty, akceptacji projektu umowy i zobowiązanie do zawarcia umowy na warunkach siwz, są złożone tylko w imieniu jednej firmy.

No ale masz jeszcze inne dokumenty: "Pozostałe dokumenty: KRS, KRK dla osób i podmiotu, zaświadczenia US, ZUS złożyli obaj."