1

Temat: druga polisa

Wykonawca załączył polisę i dowody opłacenia tej polisy. polisa opiewa na kwotę jaka wymagaliśmy.  Załączył też drugą polisę (doubezpieczenie do pierwszej) i za tą polisę nie została opłacona składka.
Czy te dwie polisy powinnam traktować jako jedna i poprosić o uzupełnienie dowodu opłacenia?

2

Odp: druga polisa

Nie trzeba  uzupełniać o dowód opłacenia  - jest ok.

3

W zależności za którym wyrokiem KIO pójdziesz. Sygn. akt: KIO/200/11 z dnia 11 lutego 2011r. lub KIO/KU 108/10 z dnia 14 stycznia 2011r.

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=8955

A czy termin opłacenia tej drugiej polisy juz upłynął?

4

tak. Miała zapłacić do 30.11

5

Z pierwszego postu wynika jednak (i teraz to zauważyłam), że ta pierwsza, opłacona polisa potwierdza spełanianie warunku udziału w postępowaniu, tak?

6

tak

7 (edytowany przez joanna99 2012-01-04 10:29:31)

Jeżeli pierwsza oplacona polisa w zupełności potwierdza spełnianie warunku udziału w postępowaniu (kwotowo, terminowo, itd) to jest ok, tej drugiej wykonawca mógł w ogóle nie składać.

8

a czy w związku z tym doubezpieczeniem teraz te dwie polisy nie stanowią jednej? i powinnam zażądać dowodu opłacenia składki

9

A jeśli odpowie, że nie opłacił tego "doubezpieczenia"?
Myślę, że nie powoduje to nieważności pierwotnej opłaconej polisy.

10

No właśnie.
Nie szukajcie dziury w całym, czyli zostawcie wreszcie tę ofertę w spokoju i zajmijcie się bardziej pożytecznymi sprawami.

11

bardzo bym chciała już zostawić ta ofertę w spokoju, tylko że jak puszczę wybór to ja nie będę miała spokoju smile bo inni Wykonawcy nie żądali kserokopii ofert z postępowania tylko po to żeby mieć dodatkowe papiery, tylko żeby wykosić konkurencję.