1

Temat: zobowiązanie podmiotu trzeciego

Podmiot trzeci w zobowiązaniu pisze min. takie zdanie, że zobowiązuje się do współpracy i udostępnienia swoich zasobów - wiedzy i doświadczenia niezbędnych do wykonania określonej części zamówienia w zamówieniu.
Czy to zdanie to oby przypadkiem nie za mało?

2

Odp: zobowiązanie podmiotu trzeciego

ola2003 napisał/a:

Czy to zdanie to oby przypadkiem nie za mało?

Zdecydowanie za mało.
Przejrzyj listopadowy Informator UZP, a wszystko stanie się jasne.

3

Moim zdaniem wystarczające - UZP już do cholery przegina  - ale kim ja jestem by podważać sztab ludzi tam pracujących i tworzących takie kuriozalne interpretacje.

4

Ja bym też uznał.

5

"Treść zobowiązania podmiotu trzeciego powinna określać: kto jest podmiotem przyjmującym zasoby, zakres zobowiązania podmiotu trzeciego, czego konkretnie dotyczy zobowiązanie oraz w jaki sposób będzie ono wykonane, w tym jakiego okresu dotyczy. A w sytuacji gdy przedmiotem udzielenia są zasoby nierozerwalnie związane z podmiotem ich udzielającym, niemożliwe do samodzielnego obrotu i dalszego udzielenia ich bez zaangażowania tego podmiotu w wykonanie zamówienia, taki dokument powinien zawierać wyraźne nawiązanie do uczestnictwa tego podmiotu w wykonaniu zamówienia.
Informator Urzędu Zamówień Publicznych nr 11/2011"
Informator UZP - przytoczyłem fragment żeby nie trzeba było szukać.

6

Marcel napisał/a:

"Treść zobowiązania podmiotu trzeciego powinna określać: kto jest podmiotem przyjmującym zasoby, zakres zobowiązania podmiotu trzeciego, czego konkretnie dotyczy zobowiązanie oraz w jaki sposób będzie ono wykonane, w tym jakiego okresu dotyczy. A w sytuacji gdy przedmiotem udzielenia są zasoby nierozerwalnie związane z podmiotem ich udzielającym, niemożliwe do samodzielnego obrotu i dalszego udzielenia ich bez zaangażowania tego podmiotu w wykonanie zamówienia, taki dokument powinien zawierać wyraźne nawiązanie do uczestnictwa tego podmiotu w wykonaniu zamówienia.
Informator Urzędu Zamówień Publicznych nr 11/2011"
Informator UZP - przytoczyłem fragment żeby nie trzeba było szukać.

Podbnie: KIO 2294/11, oto fragment:

"Analiza zobowiązania podmiotu trzeciego do oddania przystępującemu zasobu w
postaci wiedzy i doświadczenia nie pozwala uznać, że wykonawca ten udowodnił
zamawiającemu, iż oddano mu wymagane treścią specyfikacji istotnych warunków
zamówienia wiedzę i doświadczenie, jak równiez, ze udostępnienie to nastąpiło na czas
niezbędny do realizacji zamówienia. W dokumencie tym nie wskazano bowiem czasu na jaki
zasób został udostępniony, jak równie? nie nawiązywał on do uczestnictwa podmiotu
trzeciego w realizacji zamówienia. Przystępujący nie udowodnił zatem zamawiającemu w
?aden sposób, w jakim okresie i w jaki sposób wiedza i doświadczenie podmiotu trzeciego
zostaną przez przystępującego wykorzystane na etapie realizacji przedmiotu zamówienia,
zaś źródłem wątpliwości jest fakt, ?e pomiędzy podmiotem trzecim a przystępującym nie
występują ?adne powiązania o charakterze kapitałowym, organizacyjnym, a podmiot ten nie
będzie wykonywał ?adnej części przedmiotu zamówienia albowiem nie będzie
podwykonawcą przystępującego."

7

Dokładnie tak, czytałem też ten wyrok.