1 (edytowany przez gosiak12 2012-01-05 09:39:56)

Temat: szacowanie wartości zamówienia na paliwa

Witam,
być może powielam temat, chodzi mi o przeliczanie kg na litry. W Sekocenbudzie ceny Gazu PB płynnego i Oleju napędowego do silników luzem dla "ułatwienia" podane są za 1kg. Czy przeliczacie te wartości na litry? Jak wygląda taki szacunek?

2

Odp: szacowanie wartości zamówienia na paliwa

Nikt nie robił takiego szacunku?

3

gosiak12 napisał/a:

1) dla "ułatwienia" podane są za 1kg.  2) Czy przeliczacie te wartości na litry?  3) Jak wygląda taki szacunek?

1) Bo masa jest bardziej miarodajna i tak niektórzy się rozliczają.
2) Jak trzeba, to tak
3) Normalnie

4

dzięki za info. chodziło mi o podpowiedź jakie wartości przeliczników zastosować.

5

Przeliczniki są trochę niejednoznaczne, bo właściwości są takie.
Jak widać nikt tu nie ma danych pod ręką. Dla potrzeb szacowania powinny wystarczyć dane z Internetu, można ze stron dostawców, można przeszukać według haseł - np. ?gęstość?.  Powodzenia.

6

Ja do szacowania cen paliwa biorę ceny hurtowe producentów i dorzucam ewentualne narzut/upust zaproponowany przez Wykonawcę w postępowaniu z poprzedniego roku. Można też i samą cenę hurtową.

Przy okazji zapytam koleżanki i kolegów z forum. Jak podchodzicie do zamówienia na dostawę oleju opałowego oraz dostawę paliw silnikowych? Według CPV są one w tym samym katalogu głównym, jednak ich przeznaczenie jest całkowicie inne. Tak się zastanawiam, gdyż szacunek na olej opałowy przekracza  14000 euro, a na dostawę oleju napędowego i benzyny do niecałe 5000 euro. Ponadto olej opałowy wykorzystywany byłby do ogrzewania obiektów OSP, a paliwa są na potrzeby Gminy.
Wydaje mi się że można szacować to osobno i na paliwa udzielić zamówienie poza ustawą. Chcę jednak poznać wasze zdanie. Zaznaczę tylko że na opałówkę już przetarg rozstrzygnięty i teraz tylko kwestia odpowiedniego wszczęcia postępowania na pozostałe paliwa.

Ps. może ktoś ma jakieś komentarze lub wyroki w tej sprawie.

7

Ale wtedy należy brać ceny przykładowo z 3 stacji i policzyć ich średnią? Czy jak? (Nasza jednostka zakupuje paliwo bezpośrednio ze stacji benzynowej, więc nas obowiązują ceny detaliczne.)

8

Moim zdaniem całkiem dobry sposób.

peri78 napisał/a:

Wydaje mi się że można szacować to osobno

Mnie też. Bywam na różnych stacjach paliw, ale nażadnej nie widziałem sprzedaży oleju opałowego - widać tym towarem kto INNY się zajmuje, a to zasadnicza przesłanka.

9

Bo oleju opałowego nie sprzedaje sie na stacjach paliw, gdyż jest dostarczany do Zamawiającego. Cieszę się jednak że potwierdzasz mój tok myślenia Hubal.
Gosiak, myślę że w przypadku dostawy paliw silnikowych zarówno Twój szacunek jak i mój jest prawidłowy.

10 (edytowany przez Amadeuss 2013-08-22 08:35:18)

odgrzeję trochę temat.....

jaki jest sens robienia przetargu na paliwa silnikowe gdy w miejscowości są dwie stacje benzynowe jedna koncernu Bliska a druga prywatna - gdzie ceny w obu są takie same.

Kolejne stacje oddalone są o 20 km?

Po drugie nie sądzę że Bliska będzie robić sobie kłopot i startować w takim przetargu - (12000 litrów) zwyczajnie to oleją, a prywaciarz zwyczajnie nie będzie wiedział jak ma to zrobić ....