Odp: zakup autobusu
Doris możesz podać namiar na ten przetarg co znalazłaś opis wymagań?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → zakup autobusu
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Doris możesz podać namiar na ten przetarg co znalazłaś opis wymagań?
widziałęm też przetarg w którym ocena wygląda tak:
cena 90 pkt
średnie zuzycie paliwa w cyklu mieszanym na 100 km - 6 pkt
emisja CO2 - 4 pkt
ale to sie ma nijak do rozporządzenia ....
Powiem wam tak, że lepiej dać kryterium 100% cena, a wszystkie wymagane parametry dać do opisu przedmiotu zamówienia, dał bym wam przykładowe SIWZ ale takie postępowanie przeprowadzałem w 2008r., więc było inaczej i łatwiej.
poszperałam troszkę i nalazłam taki opis (dla samochodu osobowego):
samochód spełniający normy emisji spalin Euro 5 na podstawie świadectwa homologacji pojazdu, tj. dopuszczalne wartości emisji zanieczyszczeń spalin:
po prostu z wikipedii podałaś wartości z tabeli dla silników benzynowych...
ale nie o to chyba chodzi - po co podawać wartości ogólne dla normy Euro 5? skoro i tak zazwyczaj pisze sie w SIWZ że silnik ma spełniać tę normę.
Zresztą teraz przepisy wymagają tego do rejestracji nowych samochodów więc nie kupisz sobie samochodu z normą Euro 4 bo będzie problem.
A podawanie niższych wartości niz norma ogólna - wymusza posiadanie specjalistycznej wiedzy lub oparcia sie na konkretnym modelu samochodu - a to jak wiadaomo nie jest zgodne z przepisami uzp.
Rozczaruję cię Amadeuss Nie mam zwyczaju korzystać z z Wikipedii. podana część opisu przedmiotu zamówienia znalazłam w SIWZ pewnego Zamawiającego. Nie twierdzę, że dla każdego samochodu jest on odpowiedni natomiast zawiera wymagane rozporządzeniem parametry PATRZ § 3 ROZPORZADZENIA
1) zużycie energii;
2) emisja dwutlenku węgla;
3) emisje zanieczyszczeń: tlenków azotu, cząstek stałych
oraz węglowodorów.
Powiem wam tak, że lepiej dać kryterium 100% cena, a wszystkie wymagane parametry dać do opisu przedmiotu zamówienia, dał bym wam przykładowe SIWZ ale takie postępowanie przeprowadzałem w 2008r., więc było inaczej i łatwiej.
POPIERAM W 100% Wolę podać parametry w opisie przedmiotu zamówienia niż zastawiać się nad kryteriami oceny
Doris czy możesz ujawnić tego zamawiającego w celu poczytania jego siwz?
Nie wiem na ile się przyda bo dotyczy samochodu osobowego numer ogłoszenia 281143 - 2011 Zamawiający Zakład Karny
Rozczaruję cię Amadeuss Nie mam zwyczaju korzystać z z Wikipedii. podana część opisu przedmiotu zamówienia znalazłam w SIWZ pewnego Zamawiającego. Nie twierdzę, że dla każdego samochodu jest on odpowiedni natomiast zawiera wymagane rozporządzeniem parametry PATRZ § 3 ROZPORZADZENIA
1) zużycie energii;
oraz węglowodorów.
może nie masz ale tam są takie same dane .... więc stwierdzam że to bez sensu ... podawanie wartości które niczego nie wnoszą ....
doris233 napisał/a:Rozczaruję cię Amadeuss Nie mam zwyczaju korzystać z z Wikipedii. podana część opisu przedmiotu zamówienia znalazłam w SIWZ pewnego Zamawiającego. Nie twierdzę, że dla każdego samochodu jest on odpowiedni natomiast zawiera wymagane rozporządzeniem parametry PATRZ § 3 ROZPORZADZENIA
1) zużycie energii;
oraz węglowodorów.może nie masz ale tam są takie same dane .... więc stwierdzam że to bez sensu ... podawanie wartości które niczego nie wnoszą ....
Według rozporządzenia parlamentu europejskiego i rady w sprawie homologacji typu pojazdów normę EURO 5 bada się miedzy innymi poprzez sprawdzenie wartości; dopuszczalnych CO, węglowodory, masa tlenków azotu, masa cząstek stałych.
ZUŻYCIE ENERGII, EMISJA DWUTLENKU WĘGLA NIE NALEŻY DO TEJ PROCEDURY WIEC JEDNAK NIE JEST TO TO SAMO...
Podane są parametry wymagane rozporządzeniem, które jednocześnie potwierdzają normę EURO 5, LECZ NIE TYLKO...
Doris zaczerpne twojego pomysłu bo naprawde nie wiem jak opisac te inne kryteria oceny .widziałam jedną siwz i wzory na 2 strony A4..co z czym nie mam pojęcia..
Doris zaczerpnę twojego pomysłu bo naprawde nie wiem jak opisać te inne kryteria oceny .widziałam jedną siwz i wzory na 2 strony A4..co z czym nie mam pojęcia..
Podany przykład opisu przedmiotu zamówienia dotyczył SAMOCHODU OSOBOWEGO. Dla autobusów będą inne wartości
no i o te wartości sie rozchodzi - chcąc kupić autobus podajemy co innego, chcąc kupić Busa 9-cio osobowego w dieslu - podajemy co innego itd.
A najśmieszniejsze jest to że ostatnio ukazujące sie ogłoszenia na dostawę samochodów w większości nie stosują sie do rozporządzenia - przejrzałem wszystkie od października do dzisiaj ...
tak, nie stosują sie..bynajmniej żaden Caritas
Doris ja chce kupic 9 osobowe auto, silnik diesel turbodoładowany czyli taki bus- jak sie zmienią te parametry wiesz? nie moge znaleść siwz tego zakłady karnego..
... ocena wygląda tak:
cena 90 pkt
średnie zuzycie paliwa w cyklu mieszanym na 100 km - 6 pkt
emisja CO2 - 4 pktale to sie ma nijak do rozporządzenia ....
No i cóż z tego??? Przykład w ogóle jest DOBRY i wart poparcia!!!
Stosując tego typu ocenę nie musimy głowić się nad wielkością parametrów - konkurencja fachowców zrobi to dużo lepiej!
Jak komu nie pasują nazwy parametrów, to może je po prostu zmienić lub dołożyć, można wprost z rozporządzenia. Jeśli zaś kto boi się, że nie umie, to lepiej niech zostawi takie niż samą gołą cenę.
zostało mi już malo czasu Amadeus znalazles jakies rozwiązanie?
No i cóż z tego??? Przykład w ogóle jest DOBRY i wart poparcia!!!
Stosując tego typu ocenę nie musimy głowić się nad wielkością parametrów - konkurencja fachowców zrobi to dużo lepiej!
Jak komu nie pasują nazwy parametrów, to może je po prostu zmienić lub dołożyć, można wprost z rozporządzenia. Jeśli zaś kto boi się, że nie umie, to lepiej niech zostawi takie niż samą gołą cenę.
nie zgadzam sie - no chyba że chcesz mieć potem pewne nieprzyjemności po ewentualnym proteście czy kontroli .....
Marta
znalazłem przed chwilą coś takiego - myślę że to mogło by być oki.
wymagania techniczne:
Zużycie energii w cyklu mieszanym: maksymalnie w MJ km 2,7 MJ km
Poziom emisji spalin wg normy EURO 5
Średnia emisja CO2: maksymalnie 250 g na km
Podstawa prawna
Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dn. 10 maja 2011 r. w sprawie innych niż cena obowiązkowych kryteriów oceny ofert w odniesieniu do niektórych rodzajów zamówień publicznych Dz. U. z 2011 r., nr 96, poz. 559
Zużycie energii wyrażone w megadżulach MJ na kilometr stanowi iloczyn zużycia paliwa określonego zgodnie z § 5 pkt 1 Rozporządzenia i wartości energetycznej paliwa.
Wielkość zużywanej energii, zmierzoną według procedury ustalonej dla celów badań homologacyjnych, a w przypadku pojazdów nieobjętych tą procedurą - określoną według innej metody pomiaru zużycia paliwa lub zużycia energii elektrycznej, zapewniającej porównywalność ofert § 5 pkt 1 Rozporządzenia.
Ogłoszenie z dnia 2012-01-10
Więcbork: DOSTAWA SAMOCHODU
9 - OSOBOWEGO, FABRYCZNIE NOWEGO, PRZEZNACZONEGO DO PRZEWOZU OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH
Numer ogłoszenia: 9931 - 2012; data zamieszczenia: 10.01.2012
wymagania techniczne:
Zużycie energii w cyklu mieszanym: maksymalnie w MJ km 2,7 MJ km
Średnia emisja CO2: maksymalnie 250 g na km[
Podstawa prawna
Zużycie energii wyrażone w megadżulach MJ na kilometr stanowi iloczyn zużycia paliwa określonego zgodnie z § 5 pkt 1 Rozporządzenia i wartości energetycznej paliwa.
Wielkość zużywanej energii, zmierzoną według procedury ustalonej dla celów badań homologacyjnych, a w przypadku pojazdów nieobjętych tą procedurą - określoną według innej metody pomiaru zużycia paliwa lub zużycia energii elektrycznej, zapewniającej porównywalność ofert § 5 pkt 1 Rozporządzenia.
TO BARDZO DOBRY OPIS ZAWIERA WSZYSTKIE WYMAGANE ROZPORZĄDZENIEM ELEMENTY
Brawo Amadeuss
Brawo Amadeuss
Przecież to nie ja wymyśliłem - fakt znalazłem ... ale to nie to samo ..
Pozdrawiam wszystkich zamawiaczy publicznych - do pracy rodacy - producenci samochodów czekają na nasze przetargi!
Samochód spełniający normy emisji spalin Euro 5 na podstawie świadectwa homologacji pojazdu, tj. dopuszczalne wartości emisji zanieczyszczeń spalin:
emisja CO ? maksimum 1,00 g/km
emisja NOx ? maksimum 0,060 g/km;
emisja PM ? maksimum 0,005 g/km;
emisja THC (HC) ? maksimum 0,100 g/km.
? Poziom emisji dwutlenku węgla, mierzony według procedury
ustalonej dla celów badań homologacyjnych - CO2 - nie więcej niż
178 g/km.
? Średnia wartość zużycia energii w cyklu łączonym - nie większa
niż 224 MJ/100 km, przyjmując że 1l benzyny zawiera 32 MJ energii (MJ ? megadżul).
czy to jest tez w porządku?
napisz w skrócie:
Zużycie energii w cyklu mieszanym: max. 2,24 MJ/ km
Średnia emisja CO2: max. 178 g/km
nie trzeba się tak rozpisywać o pozostałej emisji spalin bo to wynika stricte z normy Euro 5
Amadeus a jeśli to juz tak poszło?zmieniłbys to? modyfikacja siwz?
Amadeus a jeśli to juz tak poszło?zmieniłbys to? modyfikacja siwz?
Ale po co chcesz coś zmieniać? Przecież to jest to samo tylko twój opis jest szczegółowo rozpisany. Wszytko w porządku
no to jestem spokojna:-) dzieki Doris
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc