1

Temat: konieczność parafowania załaczników do umowy?

witam mam taką sytuację.
Przetarg nieograniczony na usługę szkoleniową z 2010r. zakończenie umowy nastąpiło w  2010r.
jako załącznik nr 1 do siwz zamieściłam szczegółowy opis przedmiotu zamówienia
w umowie z wykonawcą zapisano iż zał. nr 1 do SIWZ stanowi zał. do umowy
Fizycznie do umowy został dołączony szczegółowy opis który był w SIWZ i który nie był podpisany przez Zamawiającego. tzn. podpisana była SIWZ w której na ostatniej stronie były wyszczególnione załaczniki.
teraz mamy kontrolę która zarzuca nam że zał. nr 1 nie został na nowo z podpisami zamawiającego i wykonawcy załączony jako integralna część umowy.
Fakt mogłam jeszcze raz ten załącznik dać do podpisów ale już po fakcie. macie pomysły jak się bronić.?

2

Odp: konieczność parafowania załaczników do umowy?

art. 82.3. treść oferty musi odp. treści SIWZ,
a art.140 zakres świadczenia W. wynikający z umowy jest tożsamy z jego zob. zawartym w ofercie,

jak dla mnie to złożenie oferty w przetargu jest już akceptacją tych zapisów.

3

ad. wątek:

nie ma takiej konieczności (kwestia umowna/ pewnego zwyczaju)

4

maja2009 napisał/a:

jak się bronić.?

Oczywiście z przekonaniem.

maja2009 napisał/a:

Fakt mogłam jeszcze raz ten załącznik dać do podpisów

Moim zdaniem to jest wprost NIELOGICZNE, bezzasadne i nie ma oparcia w przepisach prawa.  Wystarczy?

Nielogiczne, bo tamten dokument (czy raczej treść) JUŻ DAWNO ISTNIEJE, jest ważny, nie da się prostymi podpisami z nim zrobić cokolwiek istotnego, jak nie da się cofnąć czasu. Nie widać możliwości obrony tezy przeciwnej. Podpisy są teraz próżne, zbędne, nie powodują żadnego istotnego skutku, więc brak podpisów też.