1

Temat: zmiana wynagrodzenia

W PN chce podpisać umowę na 2 lata na druk gazety.
Mam informację od potencjalnych wykonawców, że ceny papieru drastycznie wzrosły i mają jeszcze pójść w górę.
Zastanawiam się o wprowadzeniu zapisu o zmianie wartości umowy.
Czy macie może jakiś wypraktykowany zapis do umowy o waloryzacji ceny? Opieracie się może o średnioroczny wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych, który  na 2012 r. wynosi 102,8%

2

Odp: zmiana wynagrodzenia

Ostatnio miałem ciekawy art. na dostawę prasy, poszukam smile

3

Będę wdzieczna

4

Zasady waloryzacji, zamawiający powinien określić sytuacje które skutkują waloryzacją umowy. Dopuszczalne jest np. wpisanie do umowy zasady, że waloryzacja nastąpi w przypadku gdy inflacja średnioroczna przekroczy wskaźnik wskazany w umowie. Racjonalnym jest również oparcie waloryzacji na publikowanym przez GUS wskaźniku zmiany cen towarów i usług konsumpcyjnych.

Możliwe jest również oparcie waloryzacji wynagrodzenia umownego o inne wskaźniki publikowane przez GUS lub w przypadku zamówień na dostawę żywności o wskaźniki zmiany cen na danych giełdach towarowych.
Mam u siebie całą przykładową dokumentację, ale nie ma tam niestety słowa o waloryzacji.

5

kaskaa napisał/a:

Zastanawiam się o wprowadzeniu zapisu o zmianie wartości umowy.

Baczcie czy aby nie za późno. Po otwarciu ofert nie widzę możliwości jakichkolwiek zmian i próżne dysputy.
Na etapie ustalania zapisów specyfikacji, to TAK. Tak jak radzi Marcel możecie wprowadzić zapis umożliwiający zmianę ceny, nawet popieram. Może być w stylu ?po upływie ... kwotę, o której mowa w  punkcie ... strony będą mogły zmienić odpowiednio do wskaźnika zmiany ... publikowanego przez ...
Obiektywnych wskaźników jest mnóstwo, np. na stronach GUS:  http://www.stat.gov.pl