Temat: Lampy
Zakład energetyczny na terenie miasta posiada 50 lamp oświetleniowych, miasto chce je odkupić na co wyraża zgodę obecny właściciel. Jak postąpić w takim przypadku?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Zakład energetyczny na terenie miasta posiada 50 lamp oświetleniowych, miasto chce je odkupić na co wyraża zgodę obecny właściciel. Jak postąpić w takim przypadku?
Tzn?, po prostu odkupić i tyle.
Tzn?, po prostu odkupić i tyle.
Chodzi o to na podstawie jakiej ustawy? R.P twierdzi, że należy przeprowadzić negocjacje zgodnie z ustawą Pzp - art. 67 ust.1 pkt. 1b
Zaś h. twierdzi, że da się przeprowadzić negocjacje, ale POZA ustawą Pzp - np. zgodnie z art. 4 pkt. 3i.
Zaś h. twierdzi, że da się przeprowadzić negocjacje, ale POZA ustawą Pzp - np. zgodnie z art. 4 pkt. 3i.
Lampy nie są nieruchomościami....
Popieram
Dokładnie, tutaj pzp nie ma zastosowania.
Może ktoś ma jakiś pomysł na rozwiązanie mojego problemu? RP twierdzi, że są to dostawy i należy zastosować art. 67
Mam. Napisałem.
Lampy nie są nieruchomościami....
Lampy mogące być przedmiotem dostawy, obecnie zapewne leżące gdzieś na składzie - nie są.
Jednak TE lampy, wbudowane na stałe, SĄ niewątpliwie częścią nieruchomości. Z tym chyba się zgodzimy.
Po drugie jak wygląda dostawa wszyscy wiemy, a jeśli kto nie wie, niech pobserwuje pod którymś sklepem. W naszym przypadku jak rozumiem nie chodzi o dostawę sensu stricte lecz o UREGULOWANIE PRAW WŁASNOŚCI (bo dlaczego np. płacić za prąd do cudzych lamp?).
Po trzecie jeśli mowa o zamówieniu publicznym, to należy zacząć od rozważania przetargu nie/ograniczonego jako podstawowego sposobu - wszystkie inne są niejako wyjątkami, możliwymi do zastąpienia tymi podstawowymi. No to jazda, nie kłócić się, jeno ogłaszać przetarg. Radca nie ma prawa zabronić zastosowania pełnego postępowania jak powyżej progu unijnego (!!!), czyli zaczynamy od ogłoszenia w TED.
Jeśli rzeczywiście ?są to dostawy?, to nie widzę powodu do kombinowania z art. 67 i róbmy jak wyżej. Kto ma argumenty przeciw - słuchamy
Ja nadal uważam że nie jest to zamówienie w myśl przepisów pzp, to środek trwały.
Jeszcze jedna wątpliwość: o czym tu dyskusja, tzn. o jaki poziom pieniędzy chodzi? Założę się że poniżej 14000?. W takiej sytuacji - wiadomo co.
To jednak nie przekreśla wątpliwości wcześniej zgłoszonych.
Jeszcze jedna wątpliwość: o czym tu dyskusja, tzn. o jaki poziom pieniędzy chodzi? Założę się że poniżej 14000?. W takiej sytuacji - wiadomo co.
To jednak nie przekreśla wątpliwości wcześniej zgłoszonych.
Powyżej 14.000 euro - 300 tys. zł
Czyli przegrywam zakład.
Na razie tylko to.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc