1

Temat: czy zapytanie o cene?

Witam, prosze Was forumowicze o pmoc. Przeprowadziłam 3 PN na zakup pomocy dydaktycznych. Niestety, 3 unieważniłam z uwagi na brak ofert. Wartość szacunkowa poniżej progów unijnych. Co teraz? Z wolnej reki moge? Jeśli tak to  negocjując z jednym wykonawcą zawieram umowe. Tylko że ja nie miałam wykonawcy. czy mogę wyszukać sama,  np. w necie  potencjalnego wykobnawce i z nim negocjować cenę? I jeszcze jedno - czy mogę teraz zmienić przedmiot zamówienai w sensie złagodzenia wymagań dotyczących tych materiałów?

2

Odp: czy zapytanie o cene?

Ada napisał/a:

1. Z wolnej reki moge?
2. Czy mogę wyszukać sama,  np. w necie  potencjalnego wykobnawce i z nim negocjować cenę?
3.I jeszcze jedno - czy mogę teraz zmienić przedmiot zamówienai w sensie złagodzenia wymagań dotyczących tych materiałów?

1. Tak
2. Tak
3. Nie

3

art. 67.1.4 pzp

4

przesłanke zastoswoania trybu znam, wątpliwośc mam najbardziej teraz czy ten opis materiałów , kóry zrobiłam dośc szczegółwo napewno nie mogę zmodyfikować? Z czego ten zakaz wynika?

5

cyt: " ... , a pierwotne warunki zamówienia nie zostały w istotny sposób zmienione"  - z tego to wynika

6

Ada napisał/a:

przesłanke zastoswoania trybu znam, wątpliwośc mam najbardziej teraz czy ten opis materiałów , kóry zrobiłam dośc szczegółwo napewno nie mogę zmodyfikować? Z czego ten zakaz wynika?

Zmodyfikuj i ogłoś następny PN - z dużym prawdopodobieństwem ktoś się zgłosi, może właśnie to co chcesz teraz zrobić stanowiło przeszkodę dla wykonawców....

7

dokładnie - "w istotny sposób"- czyli jednak delikatnie można. Tylko znowu zamawiajacy zostaje sam i musi sobie odpowiedziec na pytanie co znaczy w istotny sposób zmienione...ehh

8

Ada napisał/a:

co znaczy w istotny sposób

jak dla mnie to wszystko co mogłoby zmienić krąg potencjalnych wykonawców.

9

MIRAS - nie mam czasu na 4 postepowanie sad

10

...chciałem Ci tylko zobrazować istotę problemu.

11

jestem Ci wdzięczna i jest to bardzo dobra myśl, ale niestety mam terminy bardzo ograniczone

12

Skoro nie masz żadnego zainteresowanego wykonawcy i dopiero zaczniesz się za nim rozglądać to WR  może potrwać dłużej niż szybki PN ze złagodzonymi warunkami. Osobiście kiedyś tego doświadczyłem. Pozdr

13

Po pierwsze trzeba zadać pytanie, czy macie już kogoś na "celowniku", jeżeli chodzi o WR?, oczywiście na warunkach z poprzednich postępowań, jeżeli nie, to zmniejszyć warunki i startować z PN.

14

zakładając , że jednak decyduję się na WR to czy mogę zrezygnować z wyomogu dokumentow i oświadczeń na potwierdzenie warunków udziału w psotepowaniu, których wymagałam w poprzednich PN , chodzi mi o wykaz dostaw i KRK, ZUS, US?? Czy oby nie spotkam się z zarzutem, ze teraz zbyt złagodzilam wymagania.

15

Ada napisał/a:

zakładając , że jednak decyduję się na WR to czy mogę zrezygnować z wyomogu dokumentow i oświadczeń na potwierdzenie warunków udziału w psotepowaniu, których wymagałam w poprzednich PN , chodzi mi o wykaz dostaw i KRK, ZUS, US?? Czy oby nie spotkam się z zarzutem, ze teraz zbyt złagodzilam wymagania.