1

Temat: co zamiast referencji

Witam,
Przygotowuję się do ogłoszenia przetargu na usługę dostarczania internetu dla beneficjentów projektu unijnego (150 osób - 150 punktów dostępu na terenie całej Gminy). Chciałabym postawić warunek doświadczenia np. "dostarczanie" internetu do min. 20 lokalizacji przez okres mi. 6 miesięcy.
Co moze byc dokumentem potwierdzającym należyte wykonanie takiej usługi oprócz referencji?

2

Odp: co zamiast referencji

Rozporządzenie, ani ustawa Pzp. nie wskazują wprost jaki dokument zobowiązany jest przedłożyć w tym celu wykonawca, ani jaką dokładnie powinien mieć on treść.
W treści dokumentu nie muszą znaleźć się wprost sformułowania, iż "usługa została wykonana należycie", lecz z ich treści powinno wynikać pozytywna ocena, iż zamówienie wykonane zostało zgodnie z przyjętym zobowiązaniem umownym.
W wyroku KIO z 24 listopada 2009 r. (sygn. akt KIO/UZP 1432/09) Izba podzieliła poglądy prezentowane w orzecznictwie, iż dokumenty potwierdzające należyte wykonanie zamówień nie muszą zawierać wprost sformułowania, że usługi, dostawy lub roboty budowlane zostały ?wykonane należycie", jednak z ich treści powinna wynikać pozytywna ocena, iż zamówienia zostały zrealizowane w sposób prawidłowy i staranny, tj. zgodny z umową - w wymaganym terminie  oraz  w pełnym zakresie.

3

Wymyślono jeszcze protokoły odbioru.
Jeśli kłopot, to zdaje się nie ma obowiązku żądania czegokolwiek.
Jednocześnie zdaje się jest obowiązek dostosować do rozporządzenia ?okres mi. 6 miesięcy?.

4

Może być protokół odbioru ale też każdy inny dok. potwierdzający należyte wykonanie zamówienia.

5

umowa + faktura + dowód zapłaty

6

MIRAS napisał/a:

1. Zastanowiłbym się co z ochroną danych osobowych ale to problem wykonawcy,
2. Ta konfiguracja będzie potwierdzała nalezyte wykonanie jeśli z umowy będzie wynikało że wystawienie faktury i zapłata jest w sytuacji nalezytego świadczenia usługi, W innym przypadku to mam watpliwosc czy to konfiguracja potwierdza należytosć (np. z umowy bedzie że odbiorca musi płacić bez względu na jakość świadczonej usługi, a reklamacje i roszczenia rozpatrywane w innym trybie) Pozdrawiam

7

No ja raczej też bym miał obiekcje czy to uznać, ma być dok., a którego wprost wynika NALEŻYTE WYKONANIE, z samej umowy, faktury czy dowodu zapłaty może to nie wynikać.

8

responder napisał/a:
MIRAS napisał/a:

1. Zastanowiłbym się co z ochroną danych osobowych ale to problem wykonawcy,
2. Ta konfiguracja będzie potwierdzała nalezyte wykonanie jeśli z umowy będzie wynikało że wystawienie faktury i zapłata jest w sytuacji nalezytego świadczenia usługi, W innym przypadku to mam watpliwosc czy to konfiguracja potwierdza należytosć (np. z umowy bedzie że odbiorca musi płacić bez względu na jakość świadczonej usługi, a reklamacje i roszczenia rozpatrywane w innym trybie)

Chodziło tylko o przykład, więc podałem - abstrahując od konkretnych przykładów.

9

Marcel napisał/a:

wprost wynika NALEŻYTE WYKONANIE.

a synonimy tego slowa mogą być??? wink

10

Może to rozwieje Twoje wątpliwości:

KIO/UZP 338/09
KIO/UZP 11/07
UZP/ZO/0-1331/06
KIO/UZP27/08