Temat: certyfikat
Dzień dobry. Mam pytanie, czy certyfikaty też muszą mieć tłumaczenie na polski?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Dzień dobry. Mam pytanie, czy certyfikaty też muszą mieć tłumaczenie na polski?
Co do zasady TAK. Tłumaczenie nie jest wymagane, jeżeli zamawiający wyraził zgodę, o której mowa w art. 9 ust. 3 ustawy.
tylko jakie są to te "szczególnie uzasadnione przypadki"? w SIWZ było że dokumenty mają być złożone w jęz. polskim a że to jeszcze podwykonawca to musi mi dodać dokumenty rejestrowe "po naszemu"
Np.
"Zamawiający dopuszcza język inny niż język polski w szczególnie uzasadnionych przypadkach, a więc takich, w których spodziewa się, że ze względu na charakter przedmiotu zamówienia celowe jest ułatwieniem wykonawcom złożenia odpowiednich dokumentów (np. wyniki testów prób przeprowadzanych przez laboratoria dla specjalistycznych dostaw sprzętu wykonywane są jedynie w języku angielskim), lub w sytuacji, gdy zamówienie udzielane jest na terenie innego kraju i można założyć, że wielu zainteresowanych wykonawców będzie pochodziło z tego kraju."
dziękuję. ale dokumenty rejestrowe to już muszą złożyć w tlumaczeniu na polski ?
Wszystkie dok. winny być tłumaczone, postępowanie przeprowadza się
w j. polskim, z wyjątkiem o którym pisał Mirek.
podstawa art. 9.2. pzp.
a jeszcze jedna rzecz, jak wykonawca wskazal podwykonawcę , to wolam o dokumenty rejestrowe czy wystarczy pisemne zobowiązanie tego podwykonawcy? a, jeden z tych podwykonawców jest zagraniczny...
Wystarczy pisemne zobowiązanie, chyba że wymagano dok. z rozporządzenia od podmiotów które będą uczestniczyły w wykonaniu zamówienia.
w siwz było, ze mają dostarczyć oświadczenia i d. rejestr. niespodzianką jest ten podwykonawca zagraniczny, zawolalismy tak jak jest wyliczone w tresci ogłoszenia... wykonawcy zaczęli teraz wydzwaniac, ze są problemy z uzyskaniem dokumentów podwyk. zagranicznych... i co mają zrobic bo" malo czasu" itd. ale w siwz byl zapis o tym
Z jakiego art., rozporządzenia żądaliście tych dok.?
§2 ust. 1 pkt.1, 2 i ust.2 i §4 ust.3 rozporządzenia... chyba przegięłam
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc