Temat: szacowanie wartości na usługi sprzątania
Jak szacujecie wartość zamówienia na sprzątanie?
mam liczbę metrów i muszę to policzyć, czy liczyć to na podstawie cen za jeden metr sprzątania?
cięzko takie dane pozyskać:)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych → szacowanie wartości na usługi sprzątania
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jak szacujecie wartość zamówienia na sprzątanie?
mam liczbę metrów i muszę to policzyć, czy liczyć to na podstawie cen za jeden metr sprzątania?
cięzko takie dane pozyskać:)
zrób zapytanie o cenę do kilku firm sprzątających i będziesz wiedział ...
Może to i pomocne, jednak warte zgłoszenia SPRZECIWU.
Jak się lepiej zastanowić, trzeba by takie coś zaliczyć do kategorii nieuczciwych.
Jeśli już chcecie korzystać w wiedzy wykonawców, to lepiej to uczynić na inne sposoby, na przykład zatelefonować i normalnie porozmawiać.
Jeśli chodzi o szacowanie wartości zamówienia do celów ustawowych, to nie warto kombinować - kwota ta ma zbyt marginalne znaczenie.
Ale oszacować trzeba, a więc albo ceny rynkowe, albo poprzedni okres jeżeli usługa była wykonywana, bo to usługa powtarzająca się okresowo-ciągła.
Może to i pomocne, jednak warte zgłoszenia SPRZECIWU.
nie uważam że jest to nieuczciwe ... jeśli nie ma sie takiej wiedzy to najlepiej zasięgnąć języka - a jaka różnica rozmowa tel/ zapytanie o cenę??
Jeśli już chcecie korzystać w wiedzy wykonawców, to lepiej to uczynić na inne sposoby, na przykład zatelefonować i normalnie porozmaw .
Popieram hubal
Popieram hubal
ja też ale czy Amadeuss źle radzi ?
Moim zdaniem TAK.
Skierowanie zapytania o cenę jest zobowiązujące! (podobnie może być także z innymi podobnymi inicjatywami). Adresat ma prawo uznać, że jego odpowiedź stanowi przystąpienie do postępowania o udzielenie zamówienia, liczy na to zamówienie i pracuje nad nim. Tymczasem autorzy zamieszania czynią jedynie oszukańczy podstęp pod pretekstem zapytania o cenę, lecz od początku wcale nie zamierzają honorować żadnych ofert. Takie coś jest oszukaństwem, chyba że podpowiecie bardziej celne określenia.
no to musze cię zasmucić hubal - PFRON zanim przyzna środki na zakup samochodu do przewozu osób niepełnosprawnych żąda trzech zapytań o cenę różnych marek samochodów. trzeba to załączyć do wniosku.
właśnie kupujemy 4 samochód z tych środków a procedury są ciągle takie same ....
więc nie wiem czy to takie nielegalne (czyt. oszukańcze)
nie powiem że źle bo sama czasem tak robię:)
lecz od początku wcale nie zamierzają honorować żadnych ofert. (
Nie jest niezgodne z przepisami, ale raczej staram się unikać. Jestem bardziej za partnerskim podejściem do Wykonawców. Przecież z nimi współpracujemy. traktujmy ich poważnie.
No, chociaż jedno poparcie.
Ale z tą zgodnością z przepisami można polemizować. Moim zdaniem omawiany tu proceder jest niezgodny z przepisami prawa, nie tylko Pzp, lecz też Kc.
PFRON zanim przyzna środki na zakup samochodu do przewozu osób niepełnosprawnych żąda trzech zapytań o cenę różnych marek samochodów. trzeba to załączyć do wniosku.
więc nie wiem czy to takie nielegalne (czyt. oszukańcze)
Po pierwsze jest różnica między legalnością a szanowaniem innych osób.
Po drugie chodziło o sprzątanie a nie o samochodu dla niepełnosprawnych, oraz o własną inicjatywę a nie wymóg zewnętrzny.
Po trzecie, w warunkach zewnętrznego wymogu można przecież zasygnalizować, że to zapytanie nie jest zapytaniem w rozumieniu Pzp, że to wymóg osób trzecich (można wskazać czyj), że to tylko rozpoznanie rynku itp.
Po trzecie, w warunkach zewnętrznego wymogu można przecież zasygnalizować, że to zapytanie nie jest zapytaniem w rozumieniu Pzp, że to wymóg osób trzecich (można wskazać czyj), że to tylko rozpoznanie rynku itp.
Otóż to!
Ej Hubal chyba trochę demonizujesz problem, taki jest rynek i jego zasady, czy sprzedawca w sklepie odzieżowym ma sie czuć oszukany że przymieszałem 10 garniturów, pasowały ale nie kupiłem u niego.... To tak co do zasady funkcjonowania reguł rynkowych. Natomiast w tym konkretnym przypadku szacowanie kosztu sprzatania jednego metra2 nie wymaga aż pisemnosci zapytania (chyba ze jakas specjalistyczna usługa sprzątania) raczej podejrzewam Z o lekkie świąteczne jeszcze rozleniwienie
Z tym mogę się zgodzić.
Tyle że
zrób zapytanie o cenę do kilku firm ...
- i z tym polemizuję.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc