51

Odp: zakup autobusu

doris233 napisał/a:

Wolę podać parametry w opisie przedmiotu zamówienia niż zastawiać się nad kryteriami oceny

To nie tak. Kryteria zdaje się SĄ OBOWIĄZKOWE - czy się mylę?
Czy to naprawdę tak trudno je podać?
Przestańcie dreptać w miejscu. Jeśli nie wiecie ile, to może tak:

#  zużycie energii -  od 1 do 10% (stosownie do preferencji zamawiającego)
# emisja dwutlenku węgla - od 1 do 10%
# emisja zanieczyszczeń  - od 1 do 10%
+ sposób liczenia: oferta z najniższym zużyciem/emisją otrzymuje największą liczbę punktów, pozostałe proporcjonalnie mniej.

Wiedza jakie są graniczne parametry do oceny wcale nie jest potrzebna

Amadeuss napisał/a:

nie zgadzam sie - no chyba że chcesz mieć potem pewne nieprzyjemności po ewentualnym proteście czy kontroli .....

Teraz to powinno pasować.

Amadeuss napisał/a:

nie o to chyba chodzi - po co podawać wartości ogólne dla normy Euro 5? skoro i tak zazwyczaj pisze sie w SIWZ że silnik ma spełniać tę normę.  Zresztą teraz przepisy wymagają tego do rejestracji nowych samochodów ...

Otóż to.

Amadeuss napisał/a:

A podawanie niższych wartości niz norma ogólna - wymusza posiadanie specjalistycznej wiedzy lub oparcia sie na konkretnym modelu samochodu - a to jak wiadaomo nie jest zgodne z przepisami uzp.

Też zgoda!

Amadeuss napisał/a:

Marta
znalazłem przed chwilą coś takiego - myślę że to mogło by być oki.
wymagania techniczne: ...

Do oceny próżne szukanie, zaś do opisu - owszem. Tyle że ten problem jest stary jak Pzp i przed 2011r. zapisany w art.30. Nie zwalajcie na nowe przepisy.

52

hubal napisał/a:
doris233 napisał/a:

Wolę podać parametry w opisie przedmiotu zamówienia niż zastawiać się nad kryteriami oceny

To nie tak. Kryteria zdaje się SĄ OBOWIĄZKOWE - czy się mylę?
Czy to naprawdę tak trudno je podać?
Przestańcie dreptać w miejscu. Jeśli nie wiecie ile, to może tak:

Nie do końca tak jak piszesz bo można nie stosować rozporządzenia
§ 2. Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do zamówień publicznych na zakup pojazdów samochodowych kategorii M i N, jeżeli w specyfikacji istotnych warunków zamówienia określono wymogi techniczne pojazdu dotyczące czynników, o których mowa w § 3.

Ja wole dodać te elementy do opisu przedmiotu zamówienia i nie bawić się w ocenę i ustalanie kryteriów

53

hubal napisał/a:

[Nie zwalajcie na nowe przepisy.

Nie zwalam na nowe przepisy tylko się do nich stosuję. Ja wybieram opis przedmiotu zamówienia. - w zgodzie z rozporządzeniem
Inni wolą ustalać kryteria, bawić się w opisywanie wzorów.- też w zgodzie z rozporządzeniem

54 (edytowany przez hubal 2012-01-12 19:28:43)

Betony.
Gorsze niż dawne KC.
Skutek: kupić byle co, byle taniej.
Ja to nazywam otwarcie: DZIADOSTWO.

PS.
Trzecim wiersz byłby czasem bliżej prawdy z mottem: kupić byle co, byle wygodniej (dla urzędnika oczywiście).

55

EURO 5 obowiązuje od 2009, ale mogę żądać normy EEV i będzie jeszcze bardziej ekologicznie. Ani pierwsza ani druga norma to nie dziadostwo.

56

Nie rozumiemy się.
Sztywna norma techniczna to jedno, a racjonalna ocena szerokiego wachlarza ofert opartych na tej samej normie to drugie.
Dziadostwem nazywam bezmyślne rezygnowanie z dobrych rozwiązań technicznych i dla doraźnej wygody przyjęcie najtańszego rozwiązania, czyli najgorszego, który co więcej, może okazać się drogi i nieprzyjazny już jutro - w eksploatacji.

57

hubal napisał/a:

Nie rozumiemy się.

Dziadostwem nazywam bezmyślne rezygnowanie z dobrych rozwiązań technicznych i dla doraźnej wygody przyjęcie najtańszego rozwiązania, czyli najgorszego, który co więcej, może okazać się drogi i nieprzyjazny już jutro - w eksploatacji.

to już twój problem kolego ....

58

Dobre sobie...
Przecież to ewidentnie WASZ problem, nie mój, bo to WY kupujecie, nie ja.
Ja próbuję jedynie Wam (i innym) pomóc, ale wobec uporu - już kończę.

59

hubal napisał/a:

Betony.

Proszę nie obrażać inteligentnych ludzi skazanych na PZP, pretensje to może na ul. Postępu 17A się oflaguj.

zgooglowałem temat i znalazłem przetarg z końca roku na autobus z kryteriami:
http://www.bor.gov.pl/upload/1322819622_327_2777.pdf

60

Hurra!!! Jednak można! Brawo Fenris.

Moje kryteria w #51, zmyślone, okazały się zgodne z tymi tu jak ulał (!). Jednak nie chodzi mi o przechwałki, lecz przekonanie innych, że można samemu myśleć i wymyślić  jak należy.

61

abstrahując od wszystkiego nachodzi mnie pytanie odnośnie samego przetargu - jesli jest okreslony przedmiot zamówienia np. samochód poprzez wymiary max. wysokość max szerokość max. długość to czy na zapytanie o dopuszczenie pojazdu wiekszego powinno sie uzasadnić dlaczego nie może on taki być? czy tylko tak jak oberwuję na wielu postepowaniach odpowiadamy - "nie dopuszcza" i sprawa załatwiona.

62

Chyba powinno być na odwrót, podać min. wymiary a nie maksymalne, ja kiedyś miałem przypadek że dopuszczony był do przewozu osób niepełnosprawnych samochód w którym nie można był się swobodnie poruszać, a to przez to że nie zostały określone właśnie wymiary minimalne!

63 (edytowany przez jarosław 2012-03-02 08:46:19)

Czasami jest brama czy garaż o konkretnych wymiarach. Ale częściej chyba chodzi o dane dotyczące towaru na jaki mamy chrapkę.

Inna sprawa to pytanie jakie mi się nasunęło w czasie wycieczki do Włoch. Jak oni to robią że wszystkie auta policyjne, a przynajmniej te które widziałem to FIATY? Ot skrzywienie zawodowe. smile

64

Jak Włochy to Fiaty, cóż tam ma być innego smile

65

wracam do tematu:-)
czy w tym roku wasze opinie sie zmienily? czy nadal takie auto moge zamowic poslugujac sie tylko 1 kryterium- cena plus wymaganie dopuszczalnych wartosci emisji zanieczyszczen o któryvch pisze wyzej Doris?

66

Marta napisał/a:

wracam do tematu:-)
czy nadal takie auto moge zamowic poslugujac sie tylko 1 kryterium- cena plus wymaganie dopuszczalnych wartosci emisji zanieczyszczen o któryvch pisze wyzej Doris?

Oczywiście, że możesz
Masz dwie opcje:
1) kryterium cena plus wymaganie dopuszczalnych wartosci emisji zanieczyszczeń
2) kryterium cena i pozostałe z rozporządzenia

Przyznam się, że zmieniłam zdanie na ten temat i popieram stosowanie pozostałych kryteriów oceny.

67

naprawde Doris?a skąd ta zmiana poglądu?

68 (edytowany przez Marta 2012-11-22 13:48:54)

mysle nad takimi kryteriami (znalazlam w necie siwz):
cena 90%
wielkosc zuzywanej energii w cyklu łączonym 6%
wielkosc emisji dwutlenku wegla- w cyklu laczonym- 2%
wielkosc emisji zanieczyszczen- w cyklu laczonym- 2%

co o tym myslicie?najnizsze wartosci wpisane do ofert dostana max punktow czyli odpowiednio:90,6,2,2,

a jesli nie kryteria to taki opis:
Samochód spełniający normy emisji spalin Euro 5 na podstawie świadectwa homologacji pojazdu,  tj. dopuszczalne wartości emisji zanieczyszczeń spalin:
emisja CO ? maksimum 152 m g/km
emisja NOx ? maksimum 174,8 m g/km;
emisja THC? maksimum 41,1 m g/km.
?    Poziom emisji dwutlenku węgla, mierzony według procedury
ustalonej dla celów badań homologacyjnych  - CO2   - nie więcej niż
193 g/km.
?    Średnia wartość zużycia energii w cyklu łączonym - nie większa
niż 284,9 MJ/100 km, przyjmując że 1l oleju napędowego  zawiera 37 MJ energii (MJ ? megadżul).