1

Temat: Referencje dla Konsorcjum

Witam serdecznie.

2 pytania:

a) Konsorcjum firm A, B i C wykonało roboty budowlane na kwotę X. Trudne to stwierdzenia byłoby rozdzielenie kwoty na te 3 firmy. Pozatym ponieważ solidarnie ponoszą odpowiedzialność to każdej z w/w firm należą się referencję na całość.
Pytanie czy w treści referencji należy napisać, że udziela się je firmie np. A która była członkiem Konsorcjum A+B+C czy też udziela się referencji Konsorcjum A+B+C.

Dość prawdopodobna sytuacja, że w/w firmy wystąpią w kolejnym przetargu.
Jeśli osobne oferty złożą np firma A i B, i do swoich ofert włożą Referencje na kwotę X to należy je uznać ?
Co w wypadu kiedy powstanie Konsorcjum firm A+B i do oferty Konsorcjum firma A załączy w/w Referencje i firma B załączy te same Referencje? Absurdalne pytanie, ale jednak je zadam: czy należy dodać te kwoty czy nie (kwoty wykonanych robót mogą być jednym z warunków udziału w postępowaniu)

b) firma A wygrała przetarg na wykonanie dokumentacji projektowej.
W kolejnym roku ta sama firma (osobno lub w Konsorcjum) startuje na wykonawstwo robót budowlanych dot. wykonanej przez siebie dokumentacji przetargowej.
Czy należy taką firmę (Konsorcjum) odrzucić na podstawie art. 24 ust.2 pkt1 czy też przyjąć ich ofertę ( w przetargu na wykonawstwo do swiz załączono cała dokumentację projektową : projekt budowlany, przedmiar, stwior) ?

Dziękuje.

2

Odp: Referencje dla Konsorcjum

a) raczej nie ma znaczenia bo wniosek jest jeden że to konsorcjum,)referencje będą ok, jeżeli dołączą pisemne zobowiązanie od X, inaczej odpada
gdyż członek konsorcjum ma prawo powoływać się na doświadczenie zdobyte przez całe konsorcjum, a nie jedynie na tę część zamówienia, którą faktycznie wykonywał. Przeciwny pogląd stałby w sprzeczności z przepisami ustawy Pzp.
b)przez "przygotowanie postępowania" rozumie czynności podejmowane przez zamawiającego (jego pracowników, jednostki organizacyjne lub osoby trzecie, którym na podstawie art. 15 ust. 2 Pzp może on powierzyć przygotowanie postępowania) wymienione w Rozdziale II "Przygotowanie postępowania", art. 29 - 38 Pzp. Zaliczyć do nich należy:
- opis przedmiotu zamówienia, w przypadku robót budowlanych - sporządzenie dokumentacji projektowej, specyfikacji technicznej wykonania i odbioru robót budowlanych, programu funkcjonalno-użytkowego,
- oszacowanie wartości przedmiotu zamówienia, w przypadku robót budowlanych poprzez sporządzenie kosztorysu inwestorskiego,
- przygotowanie specyfikacji istotnych warunków zamówienia.

3

Dziękuję bardzo za odpowiedź, jednak nadal nie wiem co należy zrobić w obu przypadkach.

w pytaniu pierwszym chodziło mi o sytuację, gdy udzielam konsorcjum A+B+C referencji na 10 mln zł, a za kilka miesięcy w przetargu dostaję ofertę od konsorcjum A+B i każda z nich do oferty dołącza te same, identyczne referencje po 10 mln. Mam je zsumować i uznać, że wykazali iż zrobili za 20 mln zł (wydaje się to absurdalne)

Co do drugiego pytania to wiem co wchodzi w zakres przygotowania postępowania, ale nadal nie wiem czy mam takiego Wykonawcę odrzucić ( bo sporządzał on projekty, przedmiary, kosztorysy inwestorskie, a więc zna chociażby kwoty inwestorskie) czy nie odrzucać ?

4 (edytowany przez Marcel 2012-01-12 11:06:23)

Potencjał konsorcjum podlega sumowaniu, po drugie takiego wykonawcę należy wykluczyć, tylko jedna mała uwaga, spełnienie warunku posiadania odpowiedniej wiedzy i doświadczenia nie może polegać na dowolnym i swobodnym sumowaniu doświadczenia poszczególnych członków konsorcjum.
W przypadku wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia warunki o których mowa  wykonawcy mogą spełniać łącznie?, należy interpretować w ten sposób, że to każdy z członków konsorcjum może wykazać się realizacją wymaganego przez Ciebie zamówienia o określonych parametrach, a wykazanie się tą umiejętnością przez jednego z wykonawców zwalnia pozostałych z tego obowiązku. W przeciwnym razie mogłoby dojść do sytuacji, w której kilku lub kilkunastu wykonawców będzie ubiegać się o udzielenie zamówienia wyłącznie po to, aby dokonać sumowania drobnych wykonywanych przez nich zamówień, które jednak nie będą potwierdzać, że wykonawca jako cały ?zbiorowy podmiot? jest w stanie wykonać zamówienie, ponieważ ma takie doświadczenie.

5 (edytowany przez Arek1980 2012-01-12 11:11:51)

Rozumiem.
Podejmę jednak dalej dyskusję.

Art 24 ust 2pkt 1, mówi, że należy wykluczyć, chyba że udział tych wykonawców w postępowaniu nie utrudni uczciwej konkurencji.
I teraz pytanie, czy to że sporządzali dokumentację techniczną (która w przetargu na wykonawstwo w całości była udostępniona, z wyjątkiem kosztorysów inwestorskich) daje im przewagę w stosunku do pozostałych oferentów, a co za tym idzie utrudnia uczciwa konkurencję ?

Z tym sumowaniem to bardzo dziwna sprawa.

Jeśli dam konsorcjum 5 firm referencje na 10 mln, to wynika, że jeśli w następnym przetargu wystąpią znowu jako konsorcjum i każdy z konsorcjantów załączy te same referencje, to ich zdolność rośnie do 50 mln. (jest to mnożenie tych samych referencji, bo faktycznie roboty w poprzednim przetargu były na 10 mln a nie na 50)

6

Przeczytaj edycję powyżej.

7

Hmm, przeczytałem Twoją argumentację.

ale czy nie jest tak, że konsorcja powstają właśnie po to, aby spełnić pewne wymagania finansowe czy techniczne Zamawiającego ?
W przeciwnym wypadku, jeśli jedna z firm spełniałaby wszystkie warunki to nie zależałoby jej na tworzeniu konsorcjum (ewentualnie zatrudniła by podwykonawcę).

p.s. przeczytaj również mój edytowany post

8

Sens tworzenia konsorcjum polega na tym, aby o zamówienia mieli szanse ubiegać się także wykonawcy, którzy samodzielnie nie spełniają warunków udziału w postępowaniu. W tym właśnie celu ustawa Pzp pozwala im na łączenie potencjałów finansowych, kadrowych, technicznych, a także doświadczenia, tylko taj jak wspomniałem wyżej jeżeli chodzi o wiedzę i doświadczenie nie może to polegać na dowolny sumowaniu, wyobraź sobie że wymagasz wykonania budowy drogi o długości 10 km, zgłasza się konsorcjum 10wykonawców gdzie każdy wykonał po 1km, mogłoby dojść do sytuacji, w której kilku lub kilkunastu wykonawców będzie ubiegać się o udzielenie zamówienia wyłącznie po to, aby dokonać sumowania drobnych wykonywanych przez nich zamówień, które jednak nie będą potwierdzać, że wykonawca jako cały ?zbiorowy podmiot? jest w stanie wykonać zamówienie, ponieważ ma takie doświadczenie.

9

Rzeczywiście jest to dośc jasna argumentacja i przymuję ją do wiadomości :-)

Problem może mieć tylko Zamawiający, do którego w przetargu zgłosi się taka mała firma i pokaże referencje np na 10km autostrady, mimo że zrobiła 1km a była w konsorcjum z drugą dużą firmą która zrobiła resztę.

Z jednej strony daje to szanse małym firmom i to popieram, a z drugiej przypisywanie referencji w całości do każdego konsorcjanta (powielanie referencji) może działać na niekorzyść Zamawiającego.

Nadal nie wiem jednak co zrobić jeśli w ofercie konsorcjum dostanę od dwóch konsorcjantów identyczne referencje (bo już kiedyś byli w konsorcjum i Zamawiający wystawił im referencje).
Zakładamy, że nie ma znaczenia czy je zsumuję czy nie bo i tak spełniają warunki udziału w postępowaniu.
Ale należy jedne z referencji odrzucić, a może prosić o wyjaśnienie, czy też kogoś wykluczyć ?

10

Arek1980 chodzi tu o to że np. rok temu wystąpiło u Ciebie konsorcjum firma A i B tak?
Ty im po roku wystawiłeś referencje na 10mln.?
Teraz ogłaszasz postępowanie żądając doświadczenia na 20mln i składa Ci konsorcjum A i B okazując doświadczenie 2x 10mln które im wystawiłeś tak?