1

Temat: brak elemetów oferty z uwagi na wycofanie ze sprzedaży

Mam pewien problem, muszę kupić materiały dydaktyczne w PN. Dzis wiem, że pewne pozycje sa już wycofane ze sprzedaży. Jest to jednak wniosek unijny wiec do SIWZ musze wpisać wszystkie materiały, które planowałam we wniosku.  I teraz teoretyzuję - zakładając ze wpływa oferta i w niektórych pozycjach zamiast ceny ( lub w uwagach ) wpisane zostanie przez W -  "wycofane ze sprzedaży"  to powinnam odrzucić taką ofertę  jako niezgodne z swiz. Chce jednak uratować przetarg, ale jak postapic by kupic przynajmniej tę  resztę materiałów?

2 (edytowany przez Darek W. 2012-01-13 10:41:02)

Odp: brak elemetów oferty z uwagi na wycofanie ze sprzedaży

Nie żądać od W. dołączenia do oferty np. kalkulacji cenowej z opisem materiałów.

3

Lub, dopuścić po prostu równoważność.

4

nie mogę pominąć kalkulacji cenowej  bo tego żądają do rozliczenia projektu. Natomiast Marcel sugeruje równoważne. Ja mam zapis w SIWZ o mozliwości równowaznych, ale skoro cos zupełnie jest wycofane  to chyba nie bedzie takie proste zaproponować równoważne. No i w jaki sposób udowodnią  tę równoważność? Bo tu nie mam doświadczenia?

5

No jak nie, pod równoważność coś się podpasuje na 100%, opisać na podstawie tych wycofanych, podobne znajdzie się na pewno, a kalkulacja cenowa, fakt, być musi.

6

Ada napisał/a:

nie mogę pominąć kalkulacji cenowej  bo tego żądają do rozliczenia projektu. Natomiast Marcel sugeruje równoważne. Ja mam zapis w SIWZ o mozliwości równowaznych, ale skoro cos zupełnie jest wycofane  to chyba nie bedzie takie proste zaproponować równoważne. No i w jaki sposób udowodnią  tę równoważność? Bo tu nie mam doświadczenia?

Nie musi być do oferty - ale do umowy  - tak - jako załącznik - i wtedy ..... będziesz mieć co chcesz.

7

czy jako potwierdzenie równowazności mogę aki zapis zastosować? " Zamawiający dopuszcza możliwość przedstawienia w ofercie asortymentu równoważnego pod warunkiem, iż oferowany asortyment będzie o takich samych lub lepszych parametrach technicznych, jakościowych, funkcjonalnych oraz użytkowych.      W tym przypadku na Wykonawcy spoczywa obowiązek udowodnienia, że oferowane przez niego produkty odpowiadają w/w cechom. W przeprowadzonym dowodzie/opisie należy odnieść się do norm,  parametrów oraz standardów i dokonać porównania, z którego musi wynikać, iż produkt oferowany jako równoważny jest identycznej lub lepszej jakości od produktu wskazanego przez Zamawiającego" ???

8

Dobrze będzie jak tą równoważność opiszecie.

9

Marcel, jeszcze bardziej?

10

A może dopuścić oferty częściowe. Jedna część to będą te wycofane.....

11 (edytowany przez Bitter 2012-01-13 13:13:23)

Rozwiązanie respondera wydaje się ciekawe.

Kiedyś podobnie zrobiliśmy na leki. Leki, których produkcja miała być prawdopodobnie zakończona poszły w oddzielny pakiet (1 taki lek = 1 pakiet)

12

u mnie niestety nie mogę tego zastosować, ponieważ 1 pakiet powinien równać się 1 zestaw materiałów dla szkoły. A w zestawie tych materiałów dla jednej szkoły jest np. 5 wycofanych. Więc organizacyjnie odpada:(

13

Tego zamówienia nie polecam dzielić na części.

14

Ada napisał/a:

Na jakim etapie żądają?. Żądają by DO OFERTY była ona dołączona ?? Wątpię. No cóż. Twój wybór.

15

Zdaniem arbitrów nie jest wystarczające, abyś w opisie wskazał na konkretny znak towarowy oraz dodał wyrażenie ?lub równoważne?. Powinieneś również wskazać, co rozumiesz pod pojęciem ?produkt równoważny?. W przeciwnym razie bardzo trudno będzie stwierdzić, czy zaoferowany przez wykonawcę produkt jest równoważny, czy nie. Zaznacz, że produktem równoważnym będzie produkt co najmniej równy pod względem wybranych czy też wszystkich cech technicznych i jakościowych produktowi o danym znaku towarowym, patencie lub pochodzeniu.
W przypadku środka do mycia naczyń ? określając, co rozumiesz pod pojęciem produktu równoważnego, możesz napisać, że powinien on np.:

usuwać tłuszcz i inne zanieczyszczenia,
    być dostępny w opakowaniu nie mniejszym niż 450 ml i nie większym niż 550 ml,
    mieć neutralne ph i
    mieć zapach cytrynowy.

Orzeczenie:
To, że powinieneś zaznaczyć w siwz, co rozumiesz pod pojęciem ?produkt równoważny?, potwierdzają orzeczenia Zespołów Arbitrów. W wyroku z 23 kwietnia 2003 r. (sygn. UZP/ZO/0-439/03) arbitrzy wskazują, że dopuszczając składanie ofert równoważnych, musisz precyzyjnie określić parametry techniczne i wymogi jakościowe dotyczące ofert równoważnych.
W innym wyroku arbitrzy podnoszą, że nie można uznać, iż dana oferta nie spełnia wymogu równoważności, jeżeli z powodu braku danych nie można wskazać, czy oferta jest równoważna (wyrok z 12 grudnia 2003 r., sygn. UZP/ZO/0-2017/03).

16

Ada napisał/a:

... w niektórych pozycjach zamiast ceny ( ...) wpisane zostanie przez W -  "wycofane ze sprzedaży"  to powinnam odrzucić taką ofertę  jako niezgodne z swiz.

Jeśli odrzucić z tego powodu, to zapewne przyjdzie odrzucić wszystkie oferty, unieważnić przetarg i ogłosić nowy ze zmienionym opisem.

Lepiej już teraz podejść elastycznie i szeroko dopuścić rozwiązania równoważne  -  jak radzą inni. Cechy równoważności powinny być tak opisane, by móc rozstrzygnąć czy to INNE jest równoważne czy nIe.

17

Napewno zapis o równoważnych zastosuje. Może faktycznie zbyt ogólnie próbowałam do tego podejść. Pomyślę również nad propozycją Darka. Wszystkim dziekuję za pomoc. Pozdrawiam, miłego weekendu smile

18

Tylko proszę się zastanowić dobrze nad propozycją Darka, a umową o dofinansowanie, czy faktycznie nie będzie kolidowało.