1

Temat: aktualny odpis z właściwego rejestru

Ogłoszony przetarg i wpłynęło zapytanie:

Zamawiający żądał - aktualny odpis z właściwego rejestru - a Wykonawca zapytał czy może być wydrukowane z Internetu takie zaświadczenie o wpisie do ewidencji.

Według mnie może i tak zawsze mogę sama to sprawdzić ale czy mogę mu odpowiedzieć że taka forma też może być ? Czy tylko ogólnie tak jak jest w rozporządzeniu??
Bardzo dziękuję za wasze odpowiedzi.

2

Odp: aktualny odpis z właściwego rejestru

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=9056

3

Ok. Nie żądaliśmy od Wykonawcy zaświadczenia o wpisie do Ewidencji tylko "aktualny odpis z właściwego rejestru......." i rozumiem że odpisuję zgodnie z rozporządzeniem i zapisami SIWZ.

A tak na marginesie to chyba zakręciłam się i jakoś muszę w tej sytuacji z tego wybrnąć. Jeśli ktoś już złoży takie zaświadczenie oraz złoży oświadczenie na podstawie art. 24 ust. 1 pkt. 2 ustawy Pzp (co też wymagaliśmy) to i tak mu to uznajemy.
Wiem że dla Was to jakaś oczywista sprawa a Ja niestety nie mam za dużo kontaktu z zamówieniami i stąd takie błędy.

4 (edytowany przez joanna99 2012-01-11 12:39:10)

CK napisał/a:

Zamawiający żądał - aktualny odpis z właściwego rejestru - a Wykonawca zapytał czy może być wydrukowane z Internetu takie zaświadczenie o wpisie do ewidencji.

Ja odpowiedziałbym, że zgodnie z SIWZ i rozporządzeniem w sprawie dokumentów ma być aktualny odpis z właściwego rejestru w formie oryginału bądź kserokopii potwierdzonej przez wykonawcę. Natomiast wykonawcy będący osobami fizycznymi powinni złożyć oświadczenie w zakresie art. 24.1.2Pzp. Zamawiający nie żąda wpisu do EDG.

5

Ja tak jak koleżanka powyżej, złoży kopię ok, ale musi być potwierdzona "za zgodność" smile

6

Super dziękuję już działam. smile

7

Witam ponownie
Jeszcze jedno pytanie w ofercie złożono oświadczenie i wypis z KRS-u ? żądaliśmy oświadczenia i wypisu z właściwego rejestru (jak wyżej). Oświadczenie jest OK. a wypis jest niekompletny i nie podpisany za zgodność z oryginałem. Wydaje mi się że skoro żądałam i złożyli część to powinnam wezwać ale jakby wcale nie złożyli to co wtedy też wzywam ???
Proszę o pomoc jak to interpretować.

8

CK napisał/a:

jakby wcale nie złożyli to co wtedy też wzywam ???

tak (art. 26.3.) - gdy brak lub z błędami...itd.

9

J.w.

10

Ok dziękuję.