1

Temat: Podwykonawcy w przetargu unijnym.

Mam ogromna prośbę o pomoc. Jeżeli moja firma (spółka prawa handlowego zobowiązana do stosowania ustawy Pzp) wygrała przetarg unijny na roboty budowlane a nie ma możliwości technicznych żeby wszystkie prace wykonać. Czy w tej sytuacji możemy podpisać umowy z podwykonawcami i czy muszą być na to przetargi ?

2

Odp: Podwykonawcy w przetargu unijnym.

jeżeli wiązała was będzie umowa inna niż z zakresu umów pracy umów o pracę (art. 4 pkt 4 ustawy Pzp) to postępowanie trzeba będzie przeprowadzić.

3

Czyli nie naruszyliśmy ustawy tj. art. 22 ust. 1 i możemy szukać dopiero podwykonawców ? Pytam ponieważ tym zajmuje się w firmie inny dział, oni wygrali przetarg i teraz nie wiadomo skąd wziąć podwykonawców. czy w takim razie w SIWZ mam napisać że chodzi o podwykonawstwo do innego przetargu czy nic nie pisać ?

4

Jak nie pisać, przecież musi być wiadomo o co chodzi, do czego konkretnie wszczęto postępowanie.

5

Coś mi tu nie pasuje...
To chyba niemożliwe.
Niemożliwa jest skuteczna działalność gospodarcza przy jednoczesnym stosowaniu przepisów Pzp.

Trzeba się zdecydować - albo to albo to, a porady Marcela są dyskusyjne.

6 (edytowany przez Marcel 2012-01-18 07:16:27)

hubal napisał/a:

a porady Marcela są dyskusyjne.

Oczywiście że są jak i cały wątek, skąd mam znać zasady funkcjonowania firmy, na forum wszystkiego się nie odpowie, a odpowiada się na pytanie które zadano, często szczątkowe, aby odpowiedzieć w 100% potrzebna jest bardziej dogłębna analiza sprawy, czego niestety często na forum nie jesteśmy w stanie zrobić.
Jakie pytania, takie odpowiedzi w ramach i maksymalnych możliwościach treści zawartej w pytaniu.

7 (edytowany przez responder 2012-01-18 07:30:32)

hubal napisał/a:

.
Niemożliwa jest skuteczna działalność gospodarcza przy jednoczesnym stosowaniu przepisów Pzp.

Hubal masz 1000% racji- jak prowadzić spółke prawa handlowego  a jednocześnie być obiążonym kulą u nogi czyli wieloma zbiurokratyzowanymi przepisami. Ja też reprezentuje SA, a jestesmy jednocześnie tzw spółka komunalną, pod pzp podlegamy. Wykonujemy również usługi komercyjne przy wykonywaniu których pzp utrudnia a czasem uniemożliwia  wolnorynkową działalność. I widzę że marta ma ten sam problem.  sad  sad   sad

8

Kula u nogi - to i tak delikatnie powiedziane.

Tu mamy ciekawy przykład.

marta566 napisał/a:

firma ... zobowiązana do stosowania ustawy Pzp wygrała przetarg ... na roboty budowlane

W takiej sytuacji, ale nie tylko w takiej, na ile dobrze rozumiem, firma musi PO podpisaniu głównej umowy wszczynać swoje postępowanie/a na zaopatrzenie w materiały, urządzenia itp. Tak więc problem nie tylko z podwykonawcami. Albo ja źle rozumiem, albo to  jest  CHORE i (przy okazji) nadaje się do działu ?Ponarzekaj na zamówienia publiczne?.

Ciekawe jak to wszystko widzą eksperci-teoretycy od przepisów, może ktoś podpowie.

9

Wrócę jeszcze do tej sprawy może ktoś się wypowie bo byłam na szkoleniu i nikt nie umie mi odpowiedzieć. Jesteśmy spółką S.A. starujemy do przetargów żeby się utrzymać na rynku a jednocześnie musimy stosować ustawę Pzp bo gmina jest udziałowcem spółki. Nie wiem czy na usługi które kupujemy do ogromnych kontraktów na roboty budowlane ma ewidencjonować jako zakupy firmy i robić na to znowu przetargi czy nie muszę ?