1

Temat: wgląd w dokumenty

Otworzyliśmy oferty w przetargu nieograniczonym. Ofert było 11. jeden z oferentów zapowiedział, że wystąpi do nas o wgląd w oferty konkurencji. Czy my mamy obowiązek dać mu je do wglądu, czy pozwalać mu na oglądanie całych ofert, nikt nie zaznaczył dokumentów, że stanowią tajemnicę przedsiębiorstwa.

2

Odp: wgląd w dokumenty

Tak, oferent ma takie prawo, wyznaczyć mu odpowiedni termin i dać do wglądu(po wcześniejszym wniosku o udostępnienie), oczywiście nadzorując przeglądanie ofert.

3

Warto zajrzeć do rozporządzenia z dnia 26 października 2010 r. w sprawie protokołu postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, tam dokładnie zapisane zasady.

4

musisz udostepnić oferty, w spoób zgodny z rozporządzeniem o którym mówi hubal

5

w rozporządzeniu jest ,że udostępniam wgląd w protokół i załączniki, a pan chce oglądać całe oferty. czy ja mogę mu na to pozwolić , tam są KRS-y,   dokumenty finansowe przedsiębiorstw i inne dokumenty w których są dane osobowe.

6

Tak, są to dokumenty jawne, nie zastrzeżone.

7

A co powiecie na to, że  po otwarciu ofert  powinno się udostępnić tylko to co w SIWZ wskazane było jako oferta (zwykle jest to formularz ofert + kosztorys + ew.  jeszcze jakiś załącznik) zgodnie z at.96 ust.3. ?

Inne dokumenty ZŁOŻONE Z ofertą traktować należy jako załączniki do protokołu i są one  jawne dopiero po wyborze najkorzystniejszej oferty.

Z taką wykładnią spotkałem się u p. J. E. Nowickiego

Argument: Ustawa Pzp jasno rozróżnia od siebie to co jest ofertą od tego co stanowi dokumenty złożone wraz z ofertą (dokumenty potwierdzające spełnienie warunków udziału w postępowaniu etc.) a ponadto w SIWZ także rozróżnia się i określa ściśle co stanowi ofertę a co inne dokumenty.

8

aga27 napisał/a:

w rozporządzeniu jest ,że udostępniam wgląd w protokół i załączniki

a w art. 96.2. pzp napisane jest, że oferta stanowi załącznik do protokołu smile

9

I wszystko w temacie wink

10

Ofertą nie są przecież: oświadczenie o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, dokumenty potwierdzające spełnianie warunków udziału w postępowaniu etc. W art. 96.2. pzp napisane jest, że oferta stanowi załącznik do protokołu i powinno się ją udostępnić po  otwarciu ofert (art 96 ust.3), natomiast inne dokumenty złożone z ofertą (dokumenty składane  przez wykonawców - art 96.2) po wyborze najkorzystniejszej oferty.

11

efigy007 napisał/a:
aga27 napisał/a:

w rozporządzeniu jest ,że udostępniam wgląd w protokół i załączniki

a w art. 96.2. pzp napisane jest, że oferta stanowi załącznik do protokołu smile

`
jest jawna od chwili jej otwarcia a więc ma być udostępniona na pisemny wniosek

12

Protokół musisz udostępnić na każdym etapie postępowania (oczywiście te jego części, które powinieneś już wypełnić). Inaczej sytuacja wygląda w przypadku załączników do protokołu. Załączniki możesz udostępnić już po tym, jak wybierzesz najkorzystniejszą ofertę lub unieważnisz postępowanie (art. 96 ust. 3 ustawy Pzp). Wyjątek dotyczy:

ofert wstępnych złożonych przez wykonawców w postępowaniu,
    ofert złożonych przez wykonawców w postępowaniu oraz
    wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu.   

Uczestnik postępowania zanim złożył swoją ofertę, zażądał, abyś udostępnił mu do wglądu oferty złożone przez innych wykonawców? Nie możesz się na to zgodzić. Jeśli chodzi o oferty wstępne, udostępniasz je od dnia zaproszenia do składania ofert. Natomiast oferty ?ostateczne? są jawne od momentu ich otwarcia.
Rozporządzenie w sprawie protokołu postępowania przewiduje, że wnioskodawca może wystąpić  o udostępnienie mu protokołu lub załączników w następujący sposób, mianowicie przez:

wgląd w wyznaczonym miejscu,
    przesłanie mu kopii pocztą,
    przesłanie mu kopii faksem lub
    przesłanie mu kopii drogą elektroniczną.

13 (edytowany przez tejrezjasz 2012-01-19 07:55:09)

Zgadzam się z wami, z tym że mi chodzi o to co rozumiecie przez pojęcie "OFERTA". smile

Wykonawcy WRAZ Z ofertą składają inne dokumenty np. na potwierdzenie spełniania warunków udziału w post. Ustawodawca jasno rozróżnia pojęcie oferty i innych dokumentów składanych Z OFERTĄ (czyt. np. art.44, art 25.ust.1) i dodatkowo nakazuje odrębne działania dla wyjaśnień i uzupełnień dotyczących OFERTY (art.87) w odróżnieniu od innych DOKUMENTÓW składanych Z OFERTĄ (art.26.3 i 4) - co potwierdza to, że te pojęcia w ustawie nie są ze sobą tożsame.

Idąc tym tokiem zgodnie z art.96.3  powinno się chyba udostępnić po otwarciu ofert tylko to co stanowi tak naprawdę OFERTĘ (formularz oferty+kosztorys, etc.).
Inne dokumenty ZŁOŻONE Z ofertą (np.podmiotowe) stanowią tak naprawdę załączniki udostępniane po wyborze najkorzystniejszej oferty.

14

jak dla mnie to w 96.3 nie ma rozróżnienia na ofertę sensu largo czy sensu stricto

15

Tak tylko wrzuciłem temat bo jak pisałem wyżej spotkałem się na szkoleniu właśnie z przytoczonym poglądem na temat takiego właśnie udostępniania ofert, a osoba prowadząca to nie był jakiś tam ledwo upierzony teoretyk "znający się" na PZP.