Temat: Koniec pracy komisji przetargowej
Powiedźcie mi kiedy komisja kończy pracę, w chwili wyłonienia wykonawcy lub unieważnienia postępowania czy podpisania umowy lub unieważnienia postępowania
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Powiedźcie mi kiedy komisja kończy pracę, w chwili wyłonienia wykonawcy lub unieważnienia postępowania czy podpisania umowy lub unieważnienia postępowania
Z chwilą wyboru oferty najkorzystniejszej, lub unieważnieniu postępowania.
dzięki też tak myślałam, jestem na etapie tworzenia regulaminu pracy komisji i spotkałam się że komisja kończy pracę z chwilą podpisu umowy
spotkałam się że komisja kończy pracę z chwilą podpisu umowy
No i tak też można, a nawet jeszcze później - to powinno wynikać z regulaminu pracy tejże komisji.
Eliza09 napisał/a:spotkałam się że komisja kończy pracę z chwilą podpisu umowy
No i tak też można, a nawet jeszcze później - to powinno wynikać z regulaminu pracy tejże komisji.
A pewnie, że a jak wpłynie odwołanie po wyborze oferty naj naj to co. Ja zawsze kończę po podpisaniu umowy i tak mam w regulaminie to na wypadek odwołania
Komisja kończy pracę z wyborem oferty najkorzystniejszej, same podpisanie umowy nie jest czynnością w postępowaniu, wpływa odwołanie komisja wszczyna pracę i tyle.
Data dokonania wyboru najkorzystniejszej oferty albo jedynie w wyniku pierwotnych czynności komisji, albo również w wyniku powtórzenia czynności lub dokonania przez komisję nowych czynności. Potwierdza to również fakt, iż pod miejscem wyznaczonym na wpisanie daty zakończenia prac komisji znajduje się pole, w którym powyższe czynności zobowiązany jest zatwierdzić kierownik zamawiającego lub upoważniony przez niego pracownik. Powyższe zatwierdzenie musi nastąpić po dokonaniu wyboru oferty najkorzystniejszej, a przed zawarciem umowy w sprawie zamówienia publicznego.
Marcel a skąd u ciebie takie przekonanie że zatwierdzenie powinno nastąpić w protokole ZP. Kierownik zatwierdza wybór oferty jak i wniosek o wyborze oferty które są załącznikami do protokołu ZP a sam fakt zatwierdzenia całego protokołu ZP może nastąpić po podpisaniu umowy i ogłoszeniu o udzieleniu zamówienia.
a sam fakt zatwierdzenia całego protokołu ZP może nastąpić po podpisaniu umowy i ogłoszeniu o udzieleniu zamówienia.
Dokładnie tak, chodziło mi o pkt:
2. Prace komisji przetargowej osób wykonujących czynności w postępowaniu oraz wynik postępowania zatwierdził:
kierownik zamawiającego
pracownik zamawiającego upoważniony pisemnie przez kierownika zamawiającego
- tylko się zaznacza kto zatwierdził.
aaa no ok.
Czyli teraz się zgadza
Marcel z tobą zawsze
Wracam do tematu,
być może od ostatniej dyskusji coś się zmieniło...
Jak w Waszych regulaminach określiliście datę zakończenia prac komisji przetargowej (wybór oferty / zawarcie umowy - chodzi mi konkretnie o ten przypadek). Ja w swoim mam wybór oferty (i nie mam problemu jaką datę wpisać do protokołu), ale jak zauważyłam nadal w większości regulaminów jest to dzień zawarcia umowy?
Poza tym w regulaminie mam również paragraf określający, że komisja zapoznaje się z treścią odwołania (jeżeli wpłynie) i sama się zastanawiam czy moje zapisy w takiej sytuacji wzajemnie się nie wykluczają (a parafa na regulaminie dwóch radców prawnych)?
Czy ktoś ma może jakieś doświadczenia w tym zakresie z Kontrolującymi?
U mnie jest to zawarcie umowy lub unieważnienie postępowania (może dlatego, że ja stoję na stanowisku, że postępowanie kończy się zawarciem umowy lub unieważnieniem)
Jeśli chodzi o dylematy, to moim zdaniem postanowienia te nie wykluczają się - przecież odwołanie dotyczy czynności w postępowaniu. Może wystarczy tylko wspomnieć, że przez wybór oferty/unieważnienie rozumie się uprawomocnienie się decyzji wyboru/unieważnienia.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc