1 (edytowany przez Pati 2006-05-31 08:03:20)

Temat: Zasady udzielania zamówień.

Jeżeli może mi ktoś podpowiedzieć to byłabym wdzięczna. Jakie są Zasady i tryby udzielania zamówień?

2

Odp: Zasady udzielania zamówień.

Zamawiający może udzielić zamówienia w trybie negocjacji z ogłoszeniem, dialogu konkurencyjnego, negocjacji bez ogłoszenia, zamówienia z wolnej ręki, zapytania o cenę albo licytacji elektronicznej tylko w przypadkach określonych w ustawie.

3

A ja myślałam, że ustawa mówi o zasadach: uczciwej konkurencji i jawności. Czy to o czym piszesz Dzindzer to nie są aby tryby?

4

Jak najbardziej Karolino masz rację.

Pati ustawa pzp wymienia 4 kardynalne moim zdaniem zasady udzielania zamówień:
- zasada uczciwej konkurencji oraz równego traktowania wykonawców;
- zasada bezstronności i obiektywizmu;
- zasada jawności;
- zasada zachowania formy pisemnej i języka polskiego.

Jeśli chodzi o tryby udzielania zamówień to zgodnie z art. 10 podstawowymi trybami jest 
- przetarg ograniczony i
- przetarg nieograniczony.

Zamawiający może udzielić zamówienia w trybie:
- negocjacji z ogłoszeniem,
- dialogu konkurencyjnego,
- negocjacji bez ogłoszenia,
- zamówienia z wolnej ręki,
- zapytania o cenę'
- licytacji elektronicznej
tylko w przypadkach określonych w ustawie.

5

A czy może ktoś mógłby udzielić mi informacji jak teraz wygląda procedura przetargowa odnośnie trybu z wolnej ręki i czy trzeba pisać SIWZ

6

Generalnie procedury przetargowej przy zamówieniu z wolnej ręki brak, jako że wolna ręka nie jest przetargiem smile
A co na temat procedury mówi PZP?
Art. 66. Zamówienie z wolnej ręki to tryb udzielenia zamówienia, w którym zamawiający udziela zamówienia po negocjacjach tylko z jednym wykonawcą.
No i jeszcze trzeba spisać protokól - ovczywiście na odpowiednim druku.

7

Nawet w przypadku gdy jest to kwota 3500000 brutto nic się nie stosuje?

8

ojej!! jakie duże!
Na pewno musisz jeszcze powiadomić kogo trzeba, czyli Prezesa UZP nie później niż 3 dni od wszczęcia postępowania - art 67 ust.2 .
Oczywiście oprócz oswiadczenia wykonawca musi załączyć dokumenty potwierdzające spełnienie warunków z art.22.
Najtrudniejsze będzie jednak wykonanie tego co zapisane w art.68 ust.1 (chociaż może niekoniecznie-zależy od rodzaju zamówienia).
"Art. 68. 1. Wraz z zaproszeniem do negocjacji zamawiający przekazuje informacje niezbędne do przeprowadzenia postępowania, w tym istotne dla stron postanowienia, które zostaną wprowadzone do treści zawieranej umowy w sprawie zamówienia publicznego, ogólne warunki umowy lub wzór umowy. Przepisówart. 36 ust. 1-3 oraz art. 37 i 38 nie stosuje się. Przepisy art. 36 ust. 4 i 5 stosuje się odpowiednio."
No ale trzeba to zrobić.