1

Temat: Przetarg na energię elektryczną

Witam i proszę o podpowiedź bardziej doświadczonych. Mam zrobić postępowanie na zakup i dystrybucie energii elektrycznej. Czy zrobić kompleksowo? Nie wiem czy kontrole nie będą się czepiać? bo wtedy nie robię już WR na dystrybucje. Czy oddzielnie na zakup, a potem WR na dystrybucje? Tylko zastanawiam się jak ustalić wartość zamówienie oddzielnie na zakup i dystrybucje? Wiadomo,że ani w planie budżetu, ani w księgowości nie ma tego w rozbiciu, a do oddzielnych postępowań musze mieć 2 wartości.
Proszę o podpowieź

2 (edytowany przez Marcel 2012-01-20 14:07:20)

Odp: Przetarg na energię elektryczną

Zamówienie na dostawę energii elektrycznej można szacować osobno od zamówienia na usługę dystrybucji/przesyłu zakupionej energii elektrycznej. Są to dwa odrębne zamówienia (jedno jest dostawą, a drugie usługą). Nie polegają one na świadczeniach tego samego rodzaju i są wykonywane przez różnych wykonawców. Wobec powyższego możesz przeprowadzić dwie odrębne procedury właściwe dla wartości szacunkowej każdego z zamówień, tj.:

dostawa energii elektrycznej ? w trybie podstawowym,
    dystrybucja/przesył zakupionej energii elektrycznej ? w trybie zamówienia z wolnej ręki.

Ja osobiście robiłem "kompleksówkę"

3

Dziękuję za podpowiedź. też zrobię kompleksówkę

4

Witam, osobiście nie jestem zwolennikiem kompleksówki. W przypadku kompleksówki generalnie jesteśmy skazani na 1 ofertę.  patrząc pod kątem faktycznego interesu Z. raczej wskazane PN+WR.  Oczywiście kompleksówka jest w 100% zgodna z prawem

5

responder napisał/a:

W przypadku kompleksówki generalnie jesteśmy skazani na 1 ofertę.

To fakt.

6

responder napisał/a:

Witam, osobiście nie jestem zwolennikiem kompleksówki. W przypadku kompleksówki generalnie jesteśmy skazani na 1 ofertę.  patrząc pod kątem faktycznego interesu Z. raczej wskazane PN+WR.  Oczywiście kompleksówka jest w 100% zgodna z prawem

Tylko że w przyapdku rozdzielenia umów dochodzi kwestia przystosowania układów pomiarowo rozliczeniowych do tego typu realizacji zamówienia.
Czasami taka sytuacja może rodzić pewien problem, chociaż rozdzielenie może mieć wymierny efekt w postaci konkurencji na obrót.
Bezpieczniej jest chyba przeprowadzić kompleksówkę smile

7

Czy bezpieczniej, hmm, na pewno prościej dla zamawiającego smile

8

Kompleksowo znaczy jedna część na dystrybucje i przesył? Nie należy tego rozdzielić żeby umożliwić złożenie ofert tylko na przesył? Chodzi mi o to czy w ten sposób nie ograniczam przetargu do jednego wykonawcy czy to nie jest ustawianie procedury pod konkretnego wykonawcę. Przecież w ten sposób będzie tylko jedna oferta, oferta wykonawcy dysponującego siecią przesyłową.

9

Póki co, zabronione to nie jest.

10

Jednostka samorządowa chce płacić mniej za prąd. Okazuje się ze aktualny dostawca z którym zawarte są umowy na czas nieokreślony (często jeszcze z lat 90) jest gotowy obniżyć obowiązujące stawki. Czy w takiej sytuacji należy przeprowadzić postępowanie?

11

Moim zdaniem nie, po prostu obniżają tylko stawki i tyle.

12

and1 napisał/a:

Tylko że w przyapdku rozdzielenia umów dochodzi kwestia przystosowania układów pomiarowo rozliczeniowych do tego typu realizacji zamówienia.

Czasami słysze , czytam że może wystąpić problem układów pomiarowo-rozliczeniowych. Osobiście ise z takim problemem nie spotkałem. Może ktoś wyjaśni na czym to polega. Rozmawiałem z naszym elektrykiem on też nie potrafi wyjaśnic. Wniosek czy nie jest to zwykłą ściemą zakładów energetycznych zeby wyeliminować konkurencje i zmusić nas Zamawiaczy do kompleksówek????? smile

13

U nas występuje problem układu pomiarowego, ale mamy w planach przebudowę. Układ jest przestarzały.

14

czy mogę zawrzec umowę na czas nieokreślony na usługe dustrubucję energii ? jakie formalnści musze spełnić? musze informować Prezesa UZP??
Proszę o pomoc.

15

"Umowę na okres dłuższy niż 4 lata możesz podpisać wówczas, gdy łącznie spełnione zostaną następujące przesłanki:

przedmiotem umowy są usługi okresowe lub ciągłe oraz
    spełniony jest jeden z poniższych warunków:
    wykonanie zamówienia w dłuższym okresie spowoduje oszczędności kosztów realizacji zamówienia w stosunku do okresu czteroletniego lub
    jest to uzasadnione zdolnościami płatniczymi zamawiającego bądź
    zakresem planowanych nakładów oraz okresem niezbędnym do ich spłaty.

Ustawa Pzp sama nie zawiera definicji takich usług, dlatego też odnieść należy się w tym zakresie do Kodeksu cywilnego. Świadczenie okresowe definiowane jest w doktrynie jako powtarzające się cyklicznie, w z góry określonych, ale niekoniecznie jednakowych odstępach czasu. Całkowity zakres świadczenia wyznaczany jest przez czas jego trwania. Pojedyncze świadczenie, wykonane w ramach świadczenia okresowego, nie ma charakteru samoistnego zobowiązania, a jedynie składa się na wiele świadczeń koniecznych do wykonania w ramach realizacji zobowiązania.
W mojej ocenie konserwacja oświetlenia ulicznego nie ma ze swej istoty takiego charakteru. Nie jesteś bowiem w stanie z góry określić odstępów czasu, w jakich usługa ta ma być świadczona. Nie możesz również przewidzieć, jak często będzie trzeba wymieniać uszkodzone żarówki. Dla porównania charakter świadczenia okresowego mają np. świadczenie rentowe czy czynsz najmu.
Nie są to również świadczenia ciągłe, tj. dostawa wody czy energii elektrycznej. Oznacza to, że do tego rodzaju usług nie będzie miał zastosowania art. 142 ust. 2 ustawy, a umowę powinieneś podpisać zgodnie z art. 142 ust. 1 na czas oznaczony, nie dłuższy jednak niż 4 lata. "

16

responder napisał/a:

Czasami słysze , czytam że może wystąpić problem układów pomiarowo-rozliczeniowych. Osobiście ise z takim problemem nie spotkałem. Może ktoś wyjaśni na czym to polega. Rozmawiałem z naszym elektrykiem on też nie potrafi wyjaśnic. Wniosek czy nie jest to zwykłą ściemą zakładów energetycznych zeby wyeliminować konkurencje i zmusić nas Zamawiaczy do kompleksówek????? smile

U mnie problem ten wyraził się w realnych kwotach - dostosowanie jednego układu to ok 40.000 zł (a tylko jedna z jednostek musi ich dostosować 5). Chodzi m.in. o możliwość zdalnego odczytu wskazań - bo jeśli na dostawę wygra inny, niż dotychczasowy wykonawca - kompleksowo zajmujący się  obsługą, to jakoś trzeba będzie rozliczyć dostawę. Dodam tylko, że dot. to grup taryfowych B i nie jest to ściema zakładu. Niestety - skoro mogą, to korzystają.

17

gerard.11 napisał/a:

czy mogę zawrzec umowę na czas nieokreślony na usługe dustrubucję energii ? jakie formalnści musze spełnić? musze informować Prezesa UZP??
Proszę o pomoc.

zgodnie z art. 143 ust. 1 możesz zawrzeć umowę na czas nieoznaczony na dystrybucję energii. prezesa nie zawiadamiasz - art. 143 ust. 2.

na dostawę robiłem przetarg - 4 oferty. ceny jednostkowe ok. 5 gr netto niższe na 1 kWh niż dotychczas

18

Mnie dotychczasowy wykonawca zaproponował 5 gr netto bez żadnych dodatkowych negocjacji. Jedynie co mnie zastanawia to wprowadzenie tych zmian stawek w obowiązujących umowach.