1

Temat: postepowanie unijne krok po kroku

Witam,  bardzo Was proszę o pomoc w przedstawieniu mi krok po kroku procedury ogłoszenia zamówienia PN powyżej progów unijnych. Niestety ale nie miałam do tej pory jeszcze żadnego takiego postepowania a szykuje mi się usługa i zupełnie nie wiem od czego zacząć i co mnie czeka sad

2

Odp: postepowanie unijne krok po kroku

nie widzę chętnych mi pomóc, wiem, dużo wymagam sad  ale może jednak znajdzie się pomocna dłoń smile

3

nic strasznego smile
prawie tak samo jak w krajowych tylko dłuższe terminy na wszystko, więcej dokumnetów,
ogłoszenie w DUUE i na wszystko można się odwołać smile

na początek ogłoszenie termin art. 43.2.
TZO - art. 85
obowiązek wadium,
w siwz art. 36.3
zapoznaj się z rozporządzeniem w spr dokumnetów.

4 (edytowany przez Maarta 2012-01-20 11:39:09)

Ada a co chcesz wiedzieć?
Szacunek robisz jak zawsze.
Siwz niczym sie nie różni oprócz wymaganych dokumentów, bo powyżej progów wymagasz wszystkich dokumentów określonych w rozporządzeniu oraz wadium.
No terminy składania ofert są dłuższe- 40 lub 47 dni.

OOO widze zostałam wyprzedzona :-)

5

Jeżeli chodzi o samą procedurę ogłaszania postępowania "powyżej progów", to różni się ona od procedury "podprogowej" głównie terminami, które są dłuższe oraz tym, że publikujesz ogłoszenie o zamówieniu w DUUE. Ogłoszenie w DUUE jest publikowane do 5 dni od jego przesłania, a nie automatycznie w dniu przesłania, jak na BZP. Musisz więc sprawdzać (maile nie zawsze docierają), kiedy zostanie ono opublikowane, aby w tym samym dniu zamieścić SIWZ na stronie internetowej.
Zwróc też uwagę na zapisy w SIWZ, aby uwzględniały fakt, że postępowanie jest "powyżej progów".

6

wszystkim serdecznie dziekuję za te informacje, mam problem własnie z ogłoszeniem, gdzie się zalogować? No i czy dokumenty muszę żądać wówczas wszystkie?

7

http://simap.europa.eu/enotices/changeLanguage.do?language=pl
dokumenty z par. 2 wszystkie, z par.1 niezbędne do danego postępowania.

8

Ok.  Dziękuje raz jeszcze

9

Witam, chciałbym wrócic do tematu i zapytac Was o terminy. Termin ogłoszenia 40 dni liczony jest od daty publikacji w DUUE prawda?  SIWZ jedynie wieszany jest n a BIP z kilkudniowym "opóżnieniem"  tak?

10

40 dni od daty przekazania ogłoszenia drogą elektroniczną, 47 od dnia przekazania w sposób inny niż niż określony powyżej, a więc nie od daty publikacji.

11

a co z ogłoszeniem w BZP?

12

A co ma być?, tam w postępowaniach powyżej progów UE nic ogłaszać nie musisz, chyba że masz takie życzenie to jako ogłoszenie nieobowiązkowe.

13

zauważyłam takie ogłoszenia również w BZP i nie pasowało mi to . Najwidoczniej jest jak mówi Marcel, ogłoszają  jako nieobowiązkowe.

14

Ada napisał/a:

ogłoszają  jako nieobowiązkowe.

Inaczej nie da rady smile