1

Temat: Podmiot zwolniony z podatku VAT a ocena ofert

Witam.
Za kilka dni mam otwarcie ofert na usługę z 23 % VAT-em.
W Formularzu ofertowym wykonawcy mają podać cenę netto za 1 usługę, przemnożyć przez łączną ilość usług = wartość netto.
Następnie wykonawcy mają uzyskaną wartość netto przemnożyć przez stawkę VAT (nie podałam konkretnie jaką, ale wiadomo, że ta usługa jest objęta 23 %) i mają podać wartość brutto.
Proste ! - tak się wydajez boku, do czasu.
Wykonawca zadał mi pytanie, co ma wpisać w rubrykę z VAT-em, skoro on jest zwolniony z podatku VAT, ponieważ nie osiaga wymaganych obrotów (bodajże w 2011 r. była to kwota 150 000 PLN).
Czy wpisanie w powyższą rubrykę zw. (zwolniony) będzie prawidłowe?
Jak oceniać takie oferty? (Wykonawca zaznaczyl, ze takich jak on jest wiecej i że złożą oni ofertę na wspomnianą usługę).
Wiadomo z góry,  ze Wykonawca zwolniony z podatku VAT - będzie miał ofertę najkorzystniejszą, gdyż jego cena netto = cena brutto.
Gdzie tu jest mowa o równym traktowaniu wykonawców? Orzecznictwo KIO nie wypowiada sie jednoznacznie na temat Podmiotów zwolnionych z VAT-u , skupia się głównie na błędnych stawkach VAT.
Tu nie ma takiej sytuacji.
Proszę o pomoc, jak oceniać oferty, w których nie ma podanego podatku VAT a jedynie zw.
Dziękuję.

2

Odp: Podmiot zwolniony z podatku VAT a ocena ofert

Jak zwolniony to zwolniony i wystarczy jak to wpisze w rubrykę, wówczas jego netto=brutto.

3

bkk napisał/a:

1) Czy wpisanie w powyższą rubrykę zw. (zwolniony) będzie prawidłowe?
2) Jak oceniać takie oferty?
3) Wiadomo z góry,  ze Wykonawca zwolniony z podatku VAT - będzie miał ofertę najkorzystniejszą
4) Gdzie tu jest mowa o równym traktowaniu wykonawców?
5) jak oceniać oferty, w których nie ma podanego podatku VAT a jedynie zw.

1) Moim zdaniem jako brutto należy wpisać konkretną kwotę, zaś ?zw? jest dobre, ale w miejscu podatku.
2+5) Mniej więcej normalnie
3) Mnie też wiadomo
4) W ustawie.

4

Również nie widzę żadnego problemu. Nie wiem jaki to typ usługi ale u mnie startowały spółdzielnie socjalne zwolnione z podatki dokładnie z tego samego powodu co podałeś i naprawdę w 4 na 5 przypadków nie tylko nie wygrały, lecz wręcz zdecydowanie przegrały. Dopiero jak poszli po bandzie z ceną to udało im się wygrać...

Pamiętaj że za podanie właściwej stawki VAT i rozliczenie się z US odpowiada Wykonawca usługi bo to on wystawi fakturę.

Na przyszłość, przy takich samych postepowaniach, możewarto pomyśleć o tym by porównywać oferty przy cenach netto?

5

Chodzi o usługi wyceny nieruchomości, obciążone 23 % VAT-em.
Do Kamila.Grzeszczyka - Nie za bardzo można porównywać oferty z ceną netto. Patrz definicja ceny art. 2 ust. 1 Pzp, gdzie jest zawarty podatek od towarów i usług, czyli cena brutto.
W dalszym ciągu mam zagwostkę, czy jeżeli wybiorę wykonawcę zwolnionego z podatku, którego oferta netto=brutto będzie najtańsza będzie ok.
Wiem, że wykonawca musi dołączyć do oferty jakieś oświadczenie, że jest zwolniony z podatku.
Zastanawiam się, jak mogę się bronić przed zarzutami ze strony wykonawców dających ofertę brutto, że nie traktuję ich równo.
Marcel - może znasz jakieś wyroki, które pozwolą obronić się Zamawiajacemu, że dokonał słusznego wyboru, porównując oferty z vatem z ofertami zwolnionymi z podatków.

6

Może upewni Cię teki art.

"ak ocenić oferty wykonawców zwolnionych z VAT?
Pytanie: Przeprowadzamy postępowanie o zamówienie publiczne na roboty budowlane w warsztatach szkolnych (opodatkowane 22% VAT). Wpłynęły do nas cztery oferty, z czego dwie od wykonawców opodatkowanych 22% VAT, dwie zaś były wypełnione w następujący sposób:

Wartość netto 9.500,00

stawka VAT
Kwota podatku
Wartość brutto 9.500,00

Wartość netto 9.300,00

stawka VAT 0
Kwota podatku 0
Wartość brutto 9.300,00
Z ustnych wyjaśnień przedstawionych przez wykonawców, którzy nie wstawili stawki VAT, wynikało, że są to oferenci przedmiotowo zwolnieni z tego podatku. Jak w związku z tym mamy ocenić takie oferty?
Odpowiedź: W pierwszej kolejności zobowiązany jesteś uzyskać potwierdzoną informację co do zwolnienia wykonawców z podatku od towarów i usług. Jeżeli informacje oferentów potwierdzą fakt zwolnienia z obowiązku podatkowego, stawkę VAT tychże ofert należy przyjąć do oceny tak jak oferty pozostałe z 22% podatkiem.
W trakcie badania ofert powinieneś zażądać od wykonawców wyjaśnień dotyczących treści złożonej oferty w zakresie zwolnienia z podatku od towarów i usług (art. 87 ust. 1 ustawy Pzp). Zgodnie z naczelną zasadą pisemności (art. 9 ustawy Pzp) zobowiązany jesteś uzyskać takie oświadczenie na piśmie. Czynność ta jest niezbędna w celu potwierdzenia zwolnienia podatkowego. Twoim obowiązkiem  jest bowiem ustalenie, czy zastosowana została prawidłowa stawka VAT bądź czy dostawcy przysługuje zwolnienie z VAT. Podania niewłaściwej, błędnej stawki VAT nie można potraktować jako oczywistej omyłki rachunkowej, co w konsekwencji rodzi konieczność odrzucenia złożonej oferty na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 6 ustawy Pzp.
W sytuacji, gdy zwolnienie od VAT zostanie potwierdzone przez wykonawców, musisz dokonać oceny złożonych ofert i przyjąć zapisy w pozycji ?stawka VAT? jako właściwe. Pamiętaj, że dokonujesz oceny złożonych ofert na podstawie przyjętych kryteriów, gdzie ceną ofertową jest cena oferty brutto. Musisz więc ocenić oferty dla wartości brutto, w tym przypadku uwzględniając wysokość podatku 22% dla dwóch wykonawców, a także oceniając oferty dwóch pozostałych wykonawców zwolnionych z VAT.
Zapamiętaj! W cenie uwzględnia się VAT oraz podatek akcyzowy, jeżeli na podstawie odrębnych przepisów sprzedaż towarów lub usług podlega obciążeniu takimi podatkami."
Podstawa prawna:

art. 9, art. 87, art. 89 ust. 1 pkt 6 ustawy Prawo zamówień publicznych (Dz.U. z 2007 r. nr 223, poz. 1655 ze zm.).

Autor:
Andrzej Łukaszewicz konsultant Polskiego Związku Rzeczoznawców Zamówień Publicznych

smile

7

bkk napisał/a:

Zastanawiam się, jak mogę się bronić przed zarzutami ze strony wykonawców dających ofertę brutto, że nie traktuję ich równo.
Marcel - może znasz jakieś wyroki, które pozwolą obronić się Zamawiajacemu, że dokonał słusznego wyboru, porównując oferty z vatem z ofertami zwolnionymi z podatków.

Odpowiem za Marcela, BKK Ty sie lepiej zastanów jak sie bronić przed zarzutami W. odrzuconego ze względu na to że nie jest WATOWCEM. Poszukaj wyroku (na własną obronę)  że można dyskryminować wykonawców ze wzgledu na forme opodatkowqania.
A co do tego że niewatowiec bedzie najtańszy - nie zdziw się przy otwarciu ofert. smile
Pozdrawiam

8

Widzę że Marcel mnie ubiegł z odpow. smile

9

Marcel smile wielkie dzięki za łopatologiczną odpowiedź. Będę czuła się juz pewniej. smile
Innym też dziękuję smile