1

Temat: zliczać wszystkie wartości czy traktować oddzielnie?

Witam.
W roku 2012 jednostka planuje zorganizować kilka wyjazdów integracyjnych (3 krajowe i 1 zagraniczny) dla swoich pracowników i emerytów.

Wyjazdy integracyjne ? krajowe chcemy zorganizować ?własnymi siłami? tj. wynająć ośrodek (nocleg i wyżywienie), dj (oprawa muzyczna), firmę transportową (przewóz osób). Za każdą usługę otrzymamy odrębną fakturę. Każdorazowo łączny koszt takiej imprezy nie powinien przekroczyć kwoty 14 000 euro.
Wyjazd integracyjny ? zagraniczny przekroczy kwotę 14 000 euro. Wartość obliguje nas do przeprowadzenia postępowania w trybie przetargu nieograniczonego.

Zastanawiam się jednak czy taki sposób organizacji wyjazdów integracyjnych (po części zresztą opłacanych przez pracowników: 50% wpłata własna pracownika, 50% ZFŚS) nie narusza przepisów pzp. czy sposób organizacji wyjazdów krajowych, zgodnie z obowiązującym nas wewnętrznym regulaminem zakupów do 14 000 euro będzie prawidłowy. A może nie można rozgraniczać tych wyjazdów tylko należy wziąć pod uwagę wartość całkowitą wszystkich wyjazdów? Trudno jest jednak na początku roku oszacować wartość wszystkich wyjazdów integracyjnych, kiedy nie wiadomo jeszcze ile osób będzie zainteresowanych konkretnymi wyjazdami. A co w przypadku kiedy wartość jednego z wyjazdów krajowych przekroczy kwotę 14 000 euro? Nie ukrywam, że mam poważny dylemat. Proszę o pomoc.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
KAMI02

2

Odp: zliczać wszystkie wartości czy traktować oddzielnie?

Wg mnie powinno to być zsumowane - jak to oszacować to Ci nie podpowiem, ale na pewno się da to zrobić względnie rzetelnie. Po prostu przeszacuj koszty po dzisiejszych cenach i przyjmij że wszyscy pojadą....

Bardziej się zastanawiam nad sposobem finansowania, i czy nie powinnaś szacować do ZP tylko tej części kwoty realziacji imprezy, która będzie pokrywana ze środków publicznych (ZFŚS) - jeśli tutaj nie zsumuje Ci się na ponad 14000 (w sumie dla wyjazdów kr i zagr) to w ogóle możesz chyba nie robić tego w ZP - tylko zgodnie z regulaminem wew.

3

Nie dzielić, oszacować łącznie.

4

Czy w związku z tym muszę za każdym razem robić przetarg, nawet na wyjazdy krajowe poniżej 14 000 euro?

5

Tak.

6

kami02 napisał/a:

50% ZFŚS)

Witam, to znaczy  że środki z ZFŚS też podlegają pzp??. Jesli pracownicy zażyczą sobie z ZFŚS np. karnetów na pływalnie, fitness itp. to musimy zrobic na te karnety przetarg??

7

nieważne jest pochodzenie środków, a kto je wydatkuje..

8

dołączam sie, w takim razie sumujemy zaplanowane wydatki na wycieczki łącznie tak?odejmując kwoty które w razie realiacji wycieczki ponosi pracownik tak?

9

A co w przypadku kiedy wartość wycieczki organizowanej przez Urząd finansowana jest w dwojaki sposób: 50% pokrywane jest z ZFŚS a drugie 50% pracownicy wpłacają z własnych Srodków? Dlaczego wliczać prywatne pieniądze osób korzystających z wycieczek do całkowitej wartości zamówienia. Urząd pokrywa tylko 50% wartości?

10

a kto jest stroną umowy? jeśli urząd to sprawa jasna..

11

Stroną umowy jest oczywiscie Urząd,  ale zastanawiam się po co robić przetarg na kulig, który bedzie kosztował 25 000 zł?

12

A czy tryb negocjacji bez ogłoszenia będzie odpowiednią alternatywą dla przetargu na organizację wycieczek? Nigdy nie stosowałam tego trybu..:(

13

Ja też -  mi.in. dlatego że trudno mi traktować go jako odpowiednią alternatywą dla przetargu.

14

dlaczego stosujecie u pzp do wycieczek?przeciez srodki są pracownikow w 100% a nie publiczne?

15

Marta napisał/a:

dlaczego stosujecie u pzp do wycieczek?przeciez srodki są pracownikow w 100% a nie publiczne?

Dokładnie Marta- smile a dyskutują ...... że hej ! smile

16

jak juz to ma tu zastosowanie prawo pracy ale nie pzp

17

efigy007 napisał/a:

nieważne jest pochodzenie środków, a kto je wydatkuje..

to ja powtórzę swoję hasło smile
przy ubezpieczeniach na życie pieniądze też są pracowników