joanna99 napisał/a:Zgodnie z wyrokiem Krajowej Izby Odwoławczej (Sygn. akt: KIO/200/11 z dnia 11 lutego 2011r.): ?Skład orzekający Izby stoi na stanowisku, iż Wykonawca składając polisę OC zobowiązany jest przedłożyć Zamawiającemu dowód na potwierdzenie okoliczności opłacenia tej polisy. W ocenie Izby obowiązek ten wynika z treści przywołanego § 1 ust. 1 pkt 10) Rozporządzenia o dokumentach, gdzie ustawodawca wyraźnie postanowił, iż polisa ta ma być opłacona. Wykonawca jest zobowiązany wykazać, iż opłacił należną składkę ubezpieczeniową. Zgodnie bowiem treścią art. 26 ust. 2a to na Wykonawcy ciąży obowiązek wykazania na żądanie Zamawiającego i w zakresie przez niego wskazanym, nie później niż na dzień składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, spełniania warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy Pzp.?
Czy pojawiło się coś nowego w tej kwestii?
Myślę, że zarówno z polisy, jak i innego dokumentu powinno bezsprzecznie wynikać, że wykonawca spełnia warunek udziału, czyli posiada opłacone ubezpieczenie (czyli opłacił ubezpieczenie).
Jednak nie widząc dokumnetu "potwierdzenie ubezpieczenia" trudno jednoznacznie doradzić. Spotkałam sie z tzw. innym dokumentem, który potwierdzał, iż wykonawca posiada ubezpieczenie opłacone na okres od.. do.. na kwotę..., nie było mowy o składkach, ale wynikało z treści, że ubezpieczenie jest opłacone.
Kiedyś też tak sądziłem lecz przeczytałem TO - W kwestii opłaconej polisy wypowiedziała się Krajowa Izba Odwoławcza w uchwale KIO/KU 108/10, w której stwierdziła, że ?(?) złożenie polisy, która została wydana na dowód zawarcia umowy ubezpieczenia, która to umowa przestała wiązać w związku z nieuiszczeniem składki, byłoby niedopuszczalne - polisa ma potwierdzać, że ?wykonawca jest ubezpieczony? (§ 1 ust. 1 pkt 10 rozporządzenia). Zauważyć również trzeba, że fakt zawarcia ważnej umowy ubezpieczeniowej może potwierdzać również polisa jeszcze ?nieopłacona? (zgodnie z art. 813 § 2 Kodeksu cywilnego, można zapłacić składkę ubezpieczeniową w ciągu 14 dni od doręczenia polisy, zgodnie z art. 814 § 2 Kodeksu cywilnego, ubezpieczyciel może ponosić odpowiedzialność jeszcze przed uiszczeniem składki - a więc można dysponować polisą ważną, lecz jeszcze nieopłaconą) - w świetle obowiązujących przepisów, nie ma przeszkód, aby taką polisę uznać za ?inny dokument, potwierdzający, że wykonawca jest ubezpieczony?, o którym mowa w rozporządzeniu."
i teraz już nie żądam dowodu opłacenia .
Czyli jeśli jedna z nich a najlepiej Polska polisa spełnia warunek - ja bym uznał i nie żądał dowodu opłacenia składki.