1

Temat: nie otworzyła jednej oferty

pare dni po otwarciu ofert okazał się, że jedna oferta nie została mi przekazan i tym samym nie otworzyłam jej. przez te pare dni  zdążyłam przesłac wykonawom, którzy złożyli oferty info z otwarcia, ale chyba nie prostować tego bo w dniu otwarcia ofert otworzyłam 4, a ta cholerna 5 znalazła sie po prau dniach.
co robić ?
uniewaznić 93 ust.1 pkt.7 ???

2

Odp: nie otworzyła jednej oferty

Oferta została złożona w miejscu wskazanym w SIWZ?

3

tak, ewidentnie błąd zamawiającego:(

4

No tak, ewidentnie.

5

i co teraz?

6

goska1 napisał/a:

uniewaznić 93 ust.1 pkt.7 ???

Niestety ale tak

7

goska1 napisał/a:

i co teraz?

No cóż, wielkie pola manewru tu nie ma.

8

w związku z którym  ustępem art 146 ?

9

Jesteś zobowiązany unieważnić postępowanie, w sytuacji gdy jest ono obarczone niemożliwą do usunięcia wadą uniemożliwiającą zawarcie niepodlegającej unieważnieniu umowy w sprawie zamówienia publicznego.

http://www.dzp.pl/files/Art/Przetargi%20Publiczne_Postpowanie%20obarczone%20wad_S.Pietrzyk.pdf

10

a macie moze jakies orzeczenie?

11

Wyrok KIO z  dnia 12 październia 2009 r., sygn. KIO/UZP/1344/09 - otwarcia ofert nie można powtórzyć. Postępowanie do unieważnienia.

12

Miałam podobna sytuacje i pisałam coś takiego "Zamawiający unieważnia postępowanie ponieważ jest ono  obarczoną niemożliwą do usunięcia wadą, która uniemożliwia zawarcie niepodlegającej unieważnieniu umowy. Z uwagi na fakt, iż czynność otarcia ofert nie może zostać ponowiona postępowanie obarczone jest niemozliwą do usunięcia wadą. Wada ta powoduję, że niemozliwe staje się udzielenie zamówienia publicznego zgodnie z przepisami ustawy. W obecnym stanie faktycznym- niemożliwy jest m.in. wybór wykonawcy, który złożył najkorzystniejszą ofertę. Dlatego orzeczono jak w sentencji."

13

goska1, jeszcze jakieś pytania?, wszystko już masz, więc do dzieła.

14

nieby wszsko jasne i dzieki wam za opinie:)
zastanawiam sie tylko jak oferta o której zapomniałam (jest 4 w rankingu), miała czy tez mogła miec wpływ na wynik postępowania

15

Nie ma to znaczenia w tym wypadku.

16

goska1 napisał/a:

nieby wszsko jasne i dzieki wam za opinie:)
zastanawiam sie tylko jak oferta o której zapomniałam (jest 4 w rankingu), miała czy tez mogła miec wpływ na wynik postępowania

Mogło być różnie:Np  Oferty z niższa ceną mogły mieć np. błędy, mogłyby nie uzupełnić dokumentów, mogłyby być niezgodne z SIWZ

17

a co art. 146 ust.6