1

Temat: Formularz cenowy

Zamawiający żądał dołączenia do oferty Formularza cenowego, w którym Wykonawca miał podać wartość brutto za realizację całego zakresu przedmiotu zamówienia oraz podać  ceny jednostkowe za realizację poszczególnych usług na podstawie szacunkowych ilości podanych przez Zamawiającego.
W SIWZ zawarty był zapis: W celu porównania złożonych ofert Zamawiający będzie brał pod uwagę cenę brutto za realizację całego zakresu przedmiotu zamówienia.
Wykonawca wypełnił Formularz wskazując ceny jednostkowe, jednakże nie wziął pod uwagę podanych przez Zamawiającego szacunkowych ilości usług. (zsumował  wszystkie ceny jednostkowe podane w Formularzu). W konsekwencji podana cena brutto za realizację całego zakresu zamówienia jest rażąco niska. Wezwać do wyjaśnienia art. 90?

2

Odp: Formularz cenowy

Aby ustalić, czy mamy do czynienia z możliwymi do poprawienia omyłkami wykonawców, czy też z błędami, należy przeanalizować zapisy art. 87 ust. 2. Z przepisu tego wynika, że poprawienie omyłek ma charakter obligatoryjny. Bez spełnienia tego obowiązku przez zamawiającego niemożliwa jest prawidłowa ocena ofert, ze względu na brak ich porównywalności. Masz zatem prawo i obowiązek poprawienia w ofercie omyłek pisarskich, rachunkowych oraz innych omyłek, których poprawienie nie spowoduje istotnych zmian w treści oferty.
Według mnie wyjaśnienia są zbędne ponieważ po nich trzeba będzie dokonać poprawki co diametralnie zmieni cenę ofert.
dlatego też jestem za art. 89 ust. 1 pkt 2 ustawy

3

Odp: Formularz cenowy

A ja za 87.2
- i to z przekonaniem.