Temat: Warunek
Czy Zamawiający stawiając Warunek wykazania się przez Wykonawcę zrealizowaniem danej usługi powinien określić jej minimalną wartość?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy Zamawiający stawiając Warunek wykazania się przez Wykonawcę zrealizowaniem danej usługi powinien określić jej minimalną wartość?
No tak, bo inaczej co to za warunek!?
Okreslenie wartości minimalnej w zł, m2, litrach itp. jest wskazane i uzasadnione ale nie jest obowiązkowe.
Co prawda rozporządzenie mówi "...z podaniem ich wartości"..... ale jak nie zażąda to z tego powodu postępowania nie trzeba unieważniać
No tak, ale taki warunek to po prostu, żaden warunek.
Skoro Rozporządzenie mówi z" podaniem ich wartości" , to czy tak postawiony warunek będzie prawidłowy?
Ano mówi, jak zamawiający nie ustali tej kwoty to wykonawcy wpiszą np. dostawa art. biurowych, rok 2011, kwota 10 zł, będzie to dla was wystarczające?
Czy Zamawiający stawiając warunek wykazania się przez Wykonawcę zrealizowaniem danej usługi powinien określić jej minimalną wartość?
Wartości? Nie popieram, a nawet jestem przeciw.
Wobec czego jesteś sprzeciw, bo nie rozumiem, chcesz wskazać warunek, bez warunku ?:)
Wartości? Nie popieram, a nawet jestem przeciw.
Jeśli wartość rozumiana jako zł to nie mam nic przeciwko takiej tezie. Jednak postawienie warunku bez jakiegokolwiek mierzalnego parametru to jak Marcel -gdzie tu sens takiego warunku ( no może przy jaks specyficznych zam ówieniach ma to racje bytu).
Zamawiający stawia warunek, iż Wykonawca musi wykazać się realizacją 1 usługi polegającej na sprzątaniu pomieszczeń biurowych, bez wymaganej wartości i metrów powierzchni, czy tak postawiony warunek jest prawidłowy?
Czy prawidłowy, w sumie tak, ale pozbawiony sensu.
Grażka w czym problem, jesli nie jest za póxno mozecie zmienić siwz a jesli jesteś Wykonawca to możecie zwrócić sie do zamwiacza z zapytaniem. albo nic nie robić
Dzięki. Problem jest w tym, że my się upieramy by postawiony warunek określał wartość usług, natomiast zleceniodawca chce ją pominąć.
Niech robi jak uważa.
Wobec czego jesteś sprzeciw, bo nie rozumiem, chcesz wskazać warunek, bez warunku ?:)
Niezupełnie. Warunek moim zdaniem może a zwykle nawet powinien zawierać parametr, np. powierzchnię, ale mam wątpliwości co do wartości, bo właściwie nic zamawiającemu do tego, ile chce płacić osoba trzecia. Demokracja nie polega na tym, że warunki umowne mają być równe, lecz przeciwnie - każda umowa jest indywidualna, więc w jednej 1m2 może kosztować np.10 talarów, a w drugiej 1000 i nic w tym złego. Zamawiającego powinno interesować co innego, np. ILE zrobił, w jakim czasie, w jakich warunkach itp. (a niekoniecznie za ile).
Ano tak, oczywiście, ja odpowiadałem na pytanie, a w pytaniu było o wartości, oczywiście że nie musi być to wartość w PLN, a może być powierzchnia, z tym 100% zgoda.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc