1

Temat: poczta

Hej, podacie mi podstawę prawną wolnej ręki na jakiej robicie pocztę- przesyłki do 50 g

2

Odp: poczta

Art. 67 ust.1 pkt 1 lit b) ustawy Pzp w związku z art. 47 ust. 4 ustawy z dnia 12 czerwca 2003 r. - Prawo pocztowe (Dz. U. z 2008 r. Nr 189, poz. 1115) - dotyczy to przesyłek (listów) o wadze do 50 g. Poczta Polska jest wyłacznym operatorem realizującym przesyłki do tej wagi. Stąd też niektórzy operatorzy do listów dołaczają metalowe blaszki ab przesyłka (list) przekroczył 50 g.

3

Zgodnie z Dyrektywami UE z dniem 1 stycznia 2013 r. zniesiono zostanie monopol Poczty Polskiej na przesyłki (listy) do 50 g

4

bez wazeliny karolk -masz wiedzę ja co prawda tylko zam. na roboty budowlane i takie dla firmy  ale wiedzę to Ty masz PODZIWIAM

5

myszy1953 napisał/a:

bez wazeliny karolk -masz wiedzę ja co prawda tylko zam. na roboty budowlane i takie dla firmy  ale wiedzę to Ty masz PODZIWIAM

ta ma ma pozdrawiam

6

No właśnie monopol się kończy ale jak zrobić żeby wybrać operatora który zapewni dostawę korespondencji na terenie całego kraju zgodnie z KPA (kodeks postępowania administracyjnego). KPA w art 44 mówi o konieczności przechowania korespondencji przez 14 dni w placówce pocztowej w razie nie podjęcia korespondencji przez adresata (tzw doręczenie zastępcze). W przypadku zamawiających u których 99% to korespondencja prowadzona w trybie KPA istotne jest to czy adresat będzie mógł podjąć taka korespondencję w placówce pocztowej bez nadmiernego utrudnienia (trudno żeby adresat musiał pokonać np 100 km po odbiór korespondencji do operatora który w danej miejscowości nie ma swojej placówki).
Jednym słowem czy w takiej sytuacji istnieje możliwość zastosowania art 67.1.1.a (przyczyny techniczne świadczenia usług przez jednego wykonawcę) w odniesieniu do Poczty Polskiej

7

Póki poczta ma monopol to zwierasz na podstawie 67.1.1b, później będzie trzeba się martwić.

8

Ostatnio pani z kontroli UZP stwierdziła że ta podstawa nie koniecznie jest dobra, bo ten "monopol" to tak naprawdę zwielokrotnienie (x4) kwoty za przesyłkę do 50 g i wcale nie wyklucza innych wykonawców z obiegu.
Co prawda nie wiem jak mogłaby zostać złożona oferta korzystniejsza na ten rodzaj przesyłek przez innego operatora ale to dziwne myślenie trochę mnie zaniepokoiło (chociaż pani nie była jakoś specjalnie przeciwna).
Natomiast co do poprzedniego pytania, 2012 szybko zleci a przy okazji zastanawiam się czy udzielając zamówienia publicznego na rok 2013 będzie można stosować przesłankę "monopolu" skoro w 2013 już go nie będzie.

9

jarosław napisał/a:

Natomiast co do poprzedniego pytania, 2012 szybko zleci a przy okazji zastanawiam się czy udzielając zamówienia publicznego na rok 2013 będzie można stosować przesłankę "monopolu" skoro w 2013 już go nie będzie.

Jeżeli monopol wygasa np. 01.01.2013r., i po tym dniu chcesz powołać się na tą usługę (monopol), to już jest po fakcie, chyba że postępowanie zostanie wszczęte przed tym dniem.

10 (edytowany przez Nero 2012-01-28 18:20:55)

No właśnie, jeśli wszczynam postępowanie z WR na przesyłki pocztowe (umowa od 01.03.2012r.) to czy mogę zawrzeć umowę np. na 12 MIESIĘCY, (albo 2 lata) czy powinnam do końca 2012 roku wiedząc, że poczta traci monopol?

11

Możesz nawet na dwa lata.

12

Wydaje mi się, że podpisanie umowy na okres dłuższy niż do 31.12.2012r. jest lekkim naciągnięciem ze strony Zamawiającego. Oczywiście chciałabym podpisać umowę na okres 24 miesięcy ale czy kontorla mi tego nie zarzuci, że zastosowałam tryb z WR i wiedząc, że monopol poczty kończy się wraz z końcem 2012r. ja podpisuję umowę na 24 m-ce???

13

Działasz na zasadach obecnie obowiązujących przepisów, a więc zgodnie z prawem.

14

zuzia napisał/a:

Hej, podacie mi podstawę prawną wolnej ręki na jakiej robicie pocztę- przesyłki do 50 g

67.1.1.a co wg mnie wynika z 67.3

15

Czy zawierając umowę na okres 10 miesięcy muszę oszacować wartość uslugi z ostatnich 10 miesięcy - czy dobrze rozumiem art. 34 ust. 2a ???
Czy powinnam szacować okres z ostatnich 12 m-cy.

16

Szacujesz z poprzednich 12 miesięcy lub w poprzednim roku budżetowym z uwzględnieniem 10 miesięcy i tyle, jeżeli w ostatnim roku zamówienie występowało przez 5,6 lub 10 miesięcy to na podstawie właśnie poprzedniego, faktycznego, minionego okresu.

17

Czyli jak zawieram umowę na III-XII 2012 to szucuję III-XII 2011, zgadza się?

18

No tak, w tym wypadku ostatni rok budżetowy, a w nim wykonywana usługa była od III do XII

19

Ja niezupełnie się zgodzę. Po pierwsze w ustawie nie ma mowy o roku budżetowym. Jest za to mowa o wynagrodzeniu wykonawcy. Ja rozumiem że chodzi zawsze o indywidualnie planowane wynagrodzenie ustalone w oparciu o planowany zakres i planowane ceny. Trudno mi przytaknąć, że analogiczny okres roku jest jedynie słuszny, jednak to problem autora szacunku.

20

O poprzednim roku budżetowym mowa w art.34.