1

Temat: zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej

W SIWZ był zapis: Wykonawcy biorący udział w postępowaniu muszą dostarczyć w celu potwierdzenia spełnienia warunków udziału w postępowaniu następujące dokumenty:
a) aktualny odpis z właściwego rejestru albo aktualne zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej potwierdzające dopuszczenie do obrotu prawnego, w przypadku podmiotów występujących wspólnie ? wypisy wszystkich wspólników, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert.
Jednak wykonawca złożył zaświadczenie z 2005r., czy to powoduje odrzucenie oferty, czy trzeba go wezwać do uzupełnienia dokumentów?

2

Odp: zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej

Zgodnie z art. 26 ust. 3 musisz wezwać wykonawcę do uzupełniania tego dokumentu.

3

Ok dzięki już w między czasie doczytałam się o tym na str. 4 smile

4

Polecam się yikes)

5

a co będzie jeśli wykonawca odpowie że nie ma świeżego zaświadczenia, to wtedy można odrzucić?

6

a jeśli w formularzu ofertowym nie wstawił NIP i Regon, ani okresu gwarancji to też wzywać do uzupełnienia?

7

Jeżeli odpowie, że nie ma "świeżego" zaświadczenia - wykluczasz go z art. 24.2.3).
Wpisanie w formularzu ofertowym NIP, Regon nie może być powodem wykluczenia. Możesz żądać jedynie dokumentów NIEZBĘDNYCH do przeprowadzenia postępowania.
Natomiast, gdy wymagałaś wskazania okresu gwarancji - wzywasz go do uzupełnienia oświadczenia. Gdy się na Ciebie "wypnie" - odrzucasz ofertę z art. 89.1.2). Gwarancja dotyczy przedmiotu zamówienia, a nie podmiotu, więc go nie wykluczasz lecz odrzucasz ofertę.

8

dzięki, tak to jest jak laicy zajmują się ZP, problemy na każdym kroku:(, dobrze że jest kogo się poradzić

9

Anetko, każdy z nas był kiedyś laikiem smile Nauuuuuuuuczysz się, zobaczysz....... smile

10

dzięki, spadam tworzyć wezwania do uzupełnienia i inne głupoty

11

Miłego weekendu Anetko smile

12

nawzajem pap

13

Jeszcze jedno, jeżeli wykonawca nie dokona wpisu NIP, ani okresu gwarancji w formularzu ofertowym i nie załączy aktualnego zaświadczenia o wpisie do działalności gospodarczej to mam go wykluczyć, ale jeżeli nie dokonałby wpisu tylko do formularza ofertowego to wtedy podlegałby odrzuceniu, czy dobrze zrozumiałam?

14

Ja bym w żadnym przypadku nie żądał uzupełnienia okresu gwarancji - przecież to treść oferty.
Jeśli w SIWZ podano minimalny okres, a wykonawca "akceptuje postanowienia SIWZ" to ja bym uznał, ze oferuje minimalny okres.

15

No tak w SIWZ było że na przedmiot zamówienia wykonawca udzieli gwarancji na 24 miesiące, a w formularzu ofertowym było że akceptuje, czyli zostało prosić o uzupełnienie NIP Regon i aktualne  zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej. Jeżeli nie dostarczy to odrzucić bo nie spełnia wymagań SIWZ??? bo nie wiem.

16

wykonawcę wykluczyć a ofertę odrzucić, jeżeli nie dostarczy dokumentów, tak?

17

tylko jeżeli nie dostarczy zaświadczenia bo NIP i Regon nie spowodują żadnych konsekwencji, czyli brak zaświadczeni powoduje wykluczenie wykonawcy i odrzucenie oferty

18

to wykonawcy mogą zostawiać puste pola w formularzu ofertowym?

19

zawsze myślałam, że formularz ofertowy musi być wypełniony co do kropeczki

20

formularz jest tylko pomocą - wykonawca może go w ogóle nie użyć