1

Temat: Termin wykonania

PN na wykonanie parkingu. Chcemy teraz rozpisać i rozstrzygnąć przetarg na wybrukowanie parkingu przy urzędzie.
Zależy nam na tym żeby to było zrobione w jak najkrótszym czasie.
Jak zapisać w umowie?

"Termin wykonania nie później niż w Terminie 14 dni od dnia przekazania placu budowy."

A kiedy przekazanie placu budowy? W kwietniu?

2

Odp: Termin wykonania

Może konkretnie napisać, termin wykonania zamówienia od 02-04-2012 do 16-04-2012.

3

Tylko nie wiemy jaka będzie aura w kwietniu. Czasem może być gorzej niz w marcu.
Dlatego mam problem.

4

Justine napisał/a:

"Termin wykonania nie później niż w terminie 14 dni od dnia przekazania placu budowy."

Osobiście takich zapisów nie stosuję, termin wykonania zamówienia możesz wskazać w siwz poprzez określenie daty kalendarzowej lub podanie liczby dni, tygodni, miesięcy czy lat liczonych zwykle od chwili zawarcia umowy.
Terminy wykonania umowy mogą być określane poprzez wskazanie:

-  konkretnych dat (np. 30.04.2012 r.) albo
    - czasookresu, jaki ma nastąpić po podpisaniu umowy (np. 2 miesiące).
Do obliczania termin podanego w formie czasookresu będą miały zastosowanie art. 110?116 Kodeksu cywilnego

5

A jeśli nie możemy sobie pozwolić na zamknięcie parkingu na dłużej niż 14 dni, a wykonawca "rozgrzebie " plac na 2 miesiące. Co wtedy?

6

Czyżby nikt nie miał takich przypadków?

7

To naliczycie karu umowne, które teraz wpiszecie do specyfikacji (warunków umowy).

Co do określenia terminu "Termin wykonania nie później niż w terminie 14 dni od dnia przekazania placu budowy." nie mam zastrzeżeń. Nie rozumiem dlaczego Marcel ma.
Jednak poradzę jeszcze inaczej: termin (ten czy inny) określcie jako pożądany i jednocześnie przyjmijcie go jako KRYTERIUM OCENY. Bo nikt lepiej niż konkretny wykonawca nie wie jaki będzie mu pasować i za jaką cenę.
Swoją drogą skąd zamawiający wie że akurat 14 dni to jedyny dobry termin, zaś np 12 dni - niedobry, 2 dni też niedobry itd. Rzucił losy czy może właśnie zbudował w ten sposób i się udało???

8

Chciałam przyjąć termin wykonania jako kryterium oceny ofert, ale szef chce tanio i żadnych dodatkowych kryteriów.
A tak swoją drogą to jak mam zapisać termin przekazania placu budowy względem podpisania umowy?
Jeśli umowa np z 15 lutego to mam czekać do np 15 marca, aby przekazać plac budowy?

9 (edytowany przez Marcel 2012-01-30 12:16:54)

Moje zastrzeżenia stąd że, startuję w przetargu w styczniu 2012r., a zamawiający przekazuje plac budowy w grudniu 2012, i ładnie jestem w plecy z ceną jaką zaproponowałem w ofercie, jak dla mnie taki zapis nie jest ok. w stosunku do wykonawcy, mało precyzyjny i niedookreślony.

10 (edytowany przez Justine 2012-01-30 12:22:48)

Marcel napisał/a:

Moje zastrzeżenia stąd że, startuję w przetargu w styczniu 2012r., a zamawiający przekazuje plac budowy w grudniu 2012, i ładnie jestem w plecy z ceną jaką zaproponowałem w ofercie, jak dla mnie taki zapis nie jest ok. w stosunku do wykonawcy, mało precyzyjny i niedookreślony.

Marcel podajesz bardzo skrajny przykład.

Mi tylko żależy na tym, aby parking nie był wyłączony z użytku nie dłużej niż na 14 dni.

11

To wasza decyzja jak zapiszecie, ja swoją opinię wyraziłem.

12

Niemniej jednak dziękuję za wyrażenie swojego stanowiska.

13

Justine napisał/a:

A tak swoją drogą to jak mam zapisać termin przekazania placu budowy względem podpisania umowy?
Jeśli umowa np z 15 lutego to mam czekać do np 15 marca, aby przekazać plac budowy?

Normalnie. Marcel słusznie wytyka, termin na przekazanie nie może być nieograniczony, jednocześnie terminy muszą być racjonalne. Zamawiający powinien się zobowiązać, że będzie to w terminie ... dni,  tygodni lub miesięcy, jednocześnie trzeba honorować warunki atmosferyczne, to wydaje się wręcz oczywiste.

Justine napisał/a:

Trudno wyrokować - czasem można, czasem trzeba, a czasem nie ma potrzeby.

14 (edytowany przez Justine 2012-01-30 13:59:08)

Zatem tak?
Wykonanie roboty budowlanej - w terminie 14 dni od protokolarnego przekazania placu budowy, z tym że
Zamawiający zobowiązuje się do przekazania placu budowy w terminie do 30 dni od podpisania umowy.

Lepiej?

15

Może tak być.
To wy kształtujecie warunki realizacji zamówienia w tym termin.

16

Justine napisał/a:

Zamawiający zobowiązuje się do przekazania placu budowy w terminie do 30 dni od podpisania umowy.

Lepiej?

Lepiej, lepiej smile