1

Temat: czy zamówienie uzupełniające może de facto przedłużać okres umowy

Umowa na usługę ochrony wygasa 28 lutego b.r. Przewidziane było zamówienie uzupełniające do 50%.

czy teraz zamiast odrazu przygotowywać przetarg nieograniczony na nowe 12 miesięcy można (czysto teoretycznie) zrobić wolną rękę na usługę ochrony na np. 5 miesięcy?

Moim zdaniem nie, a Wy jak uważacie?

2

Odp: czy zamówienie uzupełniające może de facto przedłużać okres umowy

A dlaczego nie?

3

Patrząc na przepis no to wygląda że może, ale cel był chyba inny. Moim zdaniem chodzi chyba o uzupełnienie czegoś w znaczeniu ,,zakres przedmiotowy".

Czyli np. usługa ochrony dotyczyła jednego budynku, a teraz uzupałniamy o ochrone drugiego budynku.

Ale żeby uzupełnienie miało stanowić faktycznie wydłużenie okresu umowy (wiem że to nowa umowa) to nie wiem czy to jest prawidłowe podejście? Dlatego pytam jak to rozumiecie, bo ja nie wiem.

4

W ?okresie przejściowym? ? pomiędzy dniem, kiedy wygasa umowa z dotychczasowym wykonawcą, a przeprowadzeniem postępowania i dniem wyłonienia nowego wykonawcy ? potrzebne świadczenia może realizować dotychczasowy wykonawca. Zlecisz mu wykonanie zamówienia w trybie z wolnej ręki.
Istotą i celem zamówienia uzupełniającego jest uzupełnienie zamówienia podstawowego.
Więc racja jest po Twojej stronie smile

5

Mała polemika, ustawa mówi o powtórzeniu tego samego RODZAJU zamówienia, a nie tego samego zamówienia, czyli nie wyklucza wybudowania np parkingu przy stadionie a potem wybudowanie parkingu przy np. kinie (oczywiście po spełnieniu pozostałych przesłanek) czyli uzupełniające nie ograniczają sie  w tym wypadku do ochrony tego samego obiektu. smile

6

Jeżeli zamówienie podstawowe obejmowało wykonanie określonych robót budowlanych na konkretnym obiekcie budowlanym, to zamówienie uzupełniające może być udzielone, tylko wówczas gdy przewiduje wykonanie robót o tych samych nazwach i kodach CPV oraz dotyczy obiektu budowlanego objętego zamówieniem podstawowym.
Zamówienia uzupełniającego możesz udzielić, tylko wówczas gdy będzie tego samego rodzaju co zamówienie podstawowe.
W praktyce oznacza to, że musi ono:

obejmować te same nazwy i kody określone we Wspólnym Słowniku Zamówień co zamówienie podstawowe i
    w przypadku robót budowlanych - dotyczyć tego samego obiektu budowlanego.

Zamówienie dotyczące innego obiektu budowlanego będzie zupełnie nowym zamówieniem, którego udzielisz odrębnie i w nowej procedurze właściwej dla jego ustalonej wartości szacunkowej, nawet jeżeli będzie obejmowało roboty budowlane tożsame z poprzednim zamówieniem.

7

widze że ostro dyskutujecie, niepotrzebnie zeszlismy na temat odrebnych obiektów budowlanych w robotach budowlanych

8

Ale ja mam wątpliwości czy zamówieniem uzupełniającym na usługę ochrony można przedłużyć okres obowiązywania umowy.
W przypadku robót budowlanych- zgadzam się, można, ale przy usłudze chyba już nie bardzo. To było do przewidzenia.

9

Ewentualnie przedłużyć tylko o czas potrzebny do ogłoszenia i realizacji nowego postępowania.

10

No nie bardzo, pisałem o tym #4