1

Temat: protest?

Mam taki problem i proszę o pomoc.
Braliśmy udział w przetargu nieograniczonym na wykonanie pewnej usługi. Kryterium była 100% cena. Warunki w SIWZ od zawsze preferowały jednego wykonawcę, który od lat startował jako jedyny oferent i zawsze wygrywał przetarg. Tym razem miał konkurencję w postaci kilku wykonawców występujących wspólnie (tylko razem jesteśmy w stanie spełnić te warunki ze SIWZ). Tak na prawdę to te 2 warunki stawiane w SIWZ są w zasadzie bez sensu z punktu widzenia merytorycznego jeśli chodzi o tą usługę). Szczegóły o co chodzi mogę napisać na priv. Przygotowując naszą ofertę skorzystaliśmy z cen stosowanych przez konkurenta w ub. roku, w tym roku Zamawiający zlecił wykonanie 2 usług więcej niż w ub. roku. Przy otwarciu ofert Zamawiający podał, że przeznacza kwotę równą kwocie z ub. roku na całość - czyli nasza oferta była o te 2 usługi droższa niż kwota przeznaczona na realizację zamówienia. Konkurent zmieścił się w tej kwocie, jego cena była prawie taka jak wartość przeznaczona na realizację zamówienia.
Nie mogłam pisać odwołania do SIWZ, bo o przetargu dowiedziałam się dzień przed otwarciem ofert - cudem i przygotowując ofertę do 3 w nocy zdążyłam, chociaż pod koniec grudnia rozmawiałam z Panią z tego urzędu i prosiłam o informację jak będzie ogłaszany przetarg. Pani zapewniała mnie, że nie ma pośpiechu i że przetarg będzie najwcześniej na początku lutego i nie mam potrzeby dzwonienia w styczniu a ona na bank mnie poinformuje. Informacji nie dostałam a zamówienie ukazało się w połowie stycznia.
Czy mam szansę na unieważnienie przetargu?
Do kiedy mogę pisać protest? Po ogłoszeniu wyników czy już teraz? Przetarg ukazał się 18.01, otwarcie było 26.01. Są 2 sprawy które chciałabym poruszyć w proteście. Pierwsza to kryterium 100% ceny, wg naszej opinii ważna jest też dostępność tej usługi, bo z usługi korzystają ludzie starsi i mając do wyboru kilka placówek świadczących usługę mogą wybrać najbliższą. Czy w tym wypadku mogę powołać się na Art. 93 pkt 6, bo wybranie pojedynczego wykonawcy nie leży w interesie społecznym. Chcielibyśmy aby w przyszłych SIWZ uwzględniona była dostępność. Druga sprawa to właśnie ustalenie w SIWZ pewnych wymagań które spełnia tylko jeden wykonawca, a to już jest sprawa nieuczciwej konkurencji.
Pomóżcie proszę, bo ja się gubię w Ustawie i przede wszystkim nie znam terminów w których mogę protestować. Nie wiem czy mam się bardzo spieszyć i już biec z pismem czy jeszcze mam kilka dni.

2

Odp: protest?

Osobiście nie znam sprawy od podszewki ale zawsze można skorzystać z działu VI Pzp "Środki Ochrony Prawnej", protestu już nie ma - art.181.

3

Żebym to ja jeszcze zrozumiała o co tam chodzi. Buuuuu.....
Tam w SIWZ są tylko odwołania, a z tego co rozumiem odwołanie można składać przed otwarciem ofert. Jest już po ale przed ogłoszeniem wyników (oficjalnie nic nie wiem, choć byłam na otwarciu ofert). Czyli jesteśmy bez szans?

4

No niestety na wszelki sprzeciw co do zapisów w SIWZ jest już za późno.

5

A na co mamy teraz szansę? Na nic?
Szczegóły masz na PW
Pomóż proszę

6

Szanse w tym postępowaniu widzę raczej marne, ale popsuć humor zamawiającemu da się na różne sposoby - ot choćby naskarżyć do UZP jak w art.165, można też do innych instytucji kontrolnych.

7

Można, fakt, jednak w praktyce kiepsko to wychodzi, krasnoludka już wie co robić następnym razem wink