1

Temat: Wyjaśnienie

W SIWZ podałam termin realizacji  zamówienia na usługę do marca 2015r. Jednym z wymaganych dokumentów było posiadanie odpowiedniego zezwolenia na prowadzenie działalności. W ofercie najkorzystniejszej okazało się, że owe zezwolenie wykonawca ważne ma do końca 2014r. I tak się zastanawiam, wzywać do wyjaśnień?

2

Odp: Wyjaśnienie

Nie ma podstaw. Wykonawca składając ofertę musi mieć uprawnienia do prowadzenia działalności na dzień składania ofert.

3

Tak, wiem, tylko, że bez tego zezwolenia nie będzie miał prawa wykonywać tej usługi.

4 (edytowany przez amsala 2012-01-31 11:20:10)

pomyśl o tym pozwoleniu, jak o polisie oc - musi mieć na dzień składania ofert, jednak wiadomo, że przed upływem ważności będzie ją przedłużał, żeby móc prowadzić działalność. Raczej do oferty nie są składane polisy oc na cały okres prowadzenia działalności, bo to mijało by się z celem.
Przy realizacji umowy będzie trzeba po prostu przypilnować, żeby posiadał przez cały okres realizacji.

Inna kwestia - czy to nie jest przypadkiem pozwolenie warunkowe? Nie znam przedmiotu zamówienia i troszkę zaczynam gdybać

5

Zezwolenie na prowadzenie schroniska, bez tego nie może wykonywać zamówienia.
Chyba, że może w umowie zamieszczę taki zapis, że Wykonawca obowiązany jest przedstawić zamawiającemu aktualne zezwolenie?

6

a nie miałaś już wzoru umowy w SIWZ? jeśli tak, to troszkę za późno na zmiany

7

Miałaś, miałaś.... smile nie zwróciłam na to wcześniej uwagi. Dopiero teraz przy oglądaniu ofert rzuciło mi się to w oczy. I tak zaczęłam się nad tym zastanawiać.

8

Spokojnie, nie panikujcie. Wykonawca nie musi mieć teraz zezwpleń ważnych na cały okres; nie wiem jak tu, ale przecież w ogólnym przypadku może być to wręcz niemożliwe z różnych powodów.
Trzeba założyć, że zezwolenie sobie załatwi na czas i próżne teraz gdybanie o przeciwnym przypadku - chyba że dla gimnastyki umysłu.

9

Popieram kolegę smile