1

Temat: unieważnienie z art. 93 ust. 1 pkt. 4

Jeżeli cena najkorzystneijszej oferty przewyższa kwotę, jaką mogę przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia, czy mogę od razu unieważniać; czy należy może dokonać czynności wyboru najkorzystniejszej oferty, powiadomić oferentów o wyborze i dopiero potem unieważnic? Spotkałem się z obydwoma praktykami, więc proszę o Wasze zdanie

2

Odp: unieważnienie z art. 93 ust. 1 pkt. 4

Dokonujesz wyboru oferty i następnie gdy stwierdzasz, że cena oferty najkorzystniejszej (wybranej) przewyższa kwotę jaką masz na sfinansowanie zamówienia - unieważniasz postepowanie, informując o tym wszystkich uczestników postępowania, czyli że wybrałej ofertę, ale z uwagi na fakt, że cena wybranej oferty...itd. ... postępowanie zostało unieważnione na podstawie...itd. ... yikes)

3

A jak postąpić w takim przypadku: złożono jedną ofertę; wiadomo, że cena znacznie przekracza możliwości zam. i nie będzie żadnych przesunięć finansowych. W ofercie brakuje aktualnego zaświadczenia z ZUS. Zgodnie z art. 26 ust. 3 zam. wzywa do uzupełnienia dokumentów chyba że mimo uzupełnienia "...konieczne byłoby unieważnienie postępowania".   Co należy zrobić? Wezwać do uzupełnienia, a po uzup. dokonać wyboru oferty i unieważnić na podst. art. 93 ust 1 pkt. 4? Czy unieważnić od razu bez wzywania (zgodnie z art. 26 ust.3)?

4

Jeżeli pomimo uzupełnienia postępowanie i tak będzie unieważnione - nie wzywasz (26 .3)

5

Wrócę do tego wątku bo mam bardzo podobną sytuację i nie wiem co robić. Muszę unieważnić bo przewyższa to kwotę a złożono dwie oferty jedna podlega uzupełnianiu jednak nie uzupełniam więc jak dokonuje wyboru ????
Odrzucam ją czy biorę pod uwagę tak jak by było wszystko ok?????????
Już miałam taką sytuację i wtedy opisywałam że wszystkie oferty zgodne z SIWZ itp. ale jednak że względu na .... trzeba unieważnić???????????
Co robić !!!!!!!!!!! jak to zakończyć ???
Dziękuję wszystkim

6

Jeżeli tuz po otwarciu widać, że obydwie ceny ofert przewyższają kwotę - uniewazniasz postepowanie bez potrzeby uzupełniania.

7

No tak ale przecież muszę chyba napisać czy złożone oferty były ok i jakoś to zakończyć.

8

Jeżeli po otwarciu ujawniła Ci sie przesłanka do unieważnienia - nie badasz juz ofert, bo po co? I tak nie masz kasy na sfinansowanie tego zamówienia. Unieważniasz bez badania ofert i zamiecione. Gdyby np. jedna z ofert mieściła się w kwocie, jaką masz na to - wówczas musiałbyś badac oferty i ocenić, a nastepnie dokonac wyboru. Ale w tym przypadku nie musisz tego robić.

9

Jednak trochę się będę upierać przy swoim ponieważ art. 93 ust. 1 pkt. 4 mówi że jeśli "cena najkorzystniejszej oferty" co świadczy o konieczności dokonania wyboru.
Wiem że jest to masło maślane i jedno wyklucza drugie jednak jakoś trzeba z tego wybrnąć a nasza oferta która podlega uzupełnianiu w tym momencie po uzupełnieniu będzie tą najkorzystniejszą ofertą.
Chyba jednak wezwę do uzupełnienia i wtedy wybór i unieważnienie tak czy inaczej robię niezgodnie z uPzp.

10

Czy obydwie oferty przewyższają kwotę? Jeżeli tak, to odrazu unieważniasz postepowanie, bo zachodzą przesłanki do unieważnienia. Art.26 ust.3 - przeczytaj dokładnie cały. No, ale jeżeli masz czas i ochotę bawić się w papierologię - zrobisz jak uważasz.

11

Dziękuję bardzo za pomoc jednak Przewodniczący Komisji Przetargowej zarządził uzupełnianie dokumentów stwierdził że ta wersja jest łagodniejsza.
Dziękuję

12

A co da mu to uzupełnienie? Przecież z góry wiadomo, że postępowanie musi byc unieważnione. A co powiedział na art.26 ust.3?

13

Podpiera się art. 93 ust 1 pkt. 4 cena najkorzystniejszej oferty więc musi być wyłoniona a żeby ją wyłonić to trzeba uzupełnić i tak w kółko bo się nie uzupełnia gdyby była poprawna ta tańsza oferta to nie było by problemu no cóż mam tylko nadzieję że oprócz tego że ja mam trochę więc pracy to jest to zgodne z przepisami choć ja sama mam wątpliwości to jednak skłaniam sie do tego żeby nie uzupełniać.
Dzięki za wsparcie.

14

Nie powinno się czytać ustawy literalnie. Jest to ustawa szczególna i szczególnie zagmatwana smile Ten zapis o którym myśli JE Przewodniczący miałby rację bytu, gdyby po otwarciu ofert okazał się, że jedna lub więcej ofert ma cenę niższą niż kasa jaką mamy na to zamówienie. Ale jeżeli po otwarciu odrazu mamy przesłankę do uniewaznienia, to po cholerę badac oferty... Chyba się powtarzam...
Nasuwa się pytanie: "Po co wywarzać otwarte drzwi?"