1

Temat: konsorcjum kontra koncesja/zezwolenie/licencja

witam wszystkich
pytanko może proste, ale spotkałam się z dwoma równie przekonującymi wyjaśnieniami, które okazały się skrajne.
Może mi ktoś powie czy w przypadku wspólnego ubiegania się o udzielenie zamówienia np dwóch wykonawców, którzy tworzą konsorcjum, każdy z nich z osobna musi przedstawić koncesje/zezwolenie/licencje jeżli jest to wymagane, czy tylko jeden w części zamówienia, którą będzie wykonywał.

co jest słuszne

Przykład 1, o którym kiedyś gdzieś czytałam: o wykonanie zamóweinia ubiega się wykonawca- konsorcjum : bank (lub inny, który nie ma co zrobić z forsą) i podmiot gospodarczy zdolny do wykonia zamówienia. Bank będzie spełniał warunki i wykaże zdolność finasową. Czy bank też musi przedstawić koncesje/zezwolenie/licencje jeżli jest to objęte zakresem zamówienia. Bank itp. traktujemy jak sposora.

Przykład 2: z wydania Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości - "Formy współpracy podmiotów zainteresowanych wspólną realizacją zamówień publicznych, konsorcja, podwykonawstwo". Dokumentów w/w wymaga się od każdego członka konsorcjum ponieważ ponoszą wspólną odpowiedzialność za wykonanie zamówienia itd.

proszę o jakiś sensowny komentarz

2

Odp: konsorcjum kontra koncesja/zezwolenie/licencja

Moim zdaniem wystarczy, że jeden z członków konsorcjum ma koncesje. Gdyby każdy musiał mieć wszystko, po co byłoby konsorcjum?
Wszyscy ponoszą odpowiedzialność, ale niekoniecznie taką samą, np. jesli firma A nie wykona zadania, to bank musi zapłacic kary umowne. Ale nikt nie bedzie żądać od banku wykonania zamówienia, niezależnie czy do jego wykonywania wymagana jest koncesja czy nie.

3

no tak, ale zamawiajacy praktycznie nie wie, czym będzie zajmował się członek konsorcjum zanim nie wybierze go jako wykonawcę i dostanie umowę konsorcjum. wcześniej może otrzymać tylko pełnomocnictwo lub jak wybitnie uzasadni informacje o podziale zadań lub wzór umowy (JAK DOBRZE UZASADNI). zamawiający ma to jakoś zgadywać kto powinien wykazać w/w dokumenty

chętnie poczytam jakiś wyroczek

4

agaj napisał/a:

zamawiający ma to jakoś zgadywać kto powinien wykazać w/w dokumenty

A co tu zgadywać? Powinien je złożyć jeden z członków konsorcjum. Obojętnie który.

5

no to jak mam interpretować przy badaniu ofert konsorcjum zapis, który jest w przykładowych dokumentach przetargowych na stronach nfochśigw ?

brzmi to tak:
Wykonawcy ubiegający się o zamówienie publiczne muszą spełniać niżej wymienione warunki udziału w postępowaniu:
1. posiadać uprawnienia do wykonywania działalności lub czynności w zakresie odpowiadającym przedmiotowi zamówienia oraz nie podlegać wykluczeniu na podstawie art. 24 u.p.z.p. W celu potwierdzenia spenienia niniejszego warunku Wykoanwcy zobowiązani są przedłozyć następujące dokumenty:

1.1. koncesję/zezwolenie/licencję na .....[ w przypadku wspólnego ubiegania się o udzielenie niniejszego zamówienia przez dwóch lub więcej Wykonawców w ofercie muszą być złożone przedmiotowe dokumenty dla tego z Wykonawców, który będzie wykonywał koncesjonowaną/licencjonowaną/uzależnioną od zezwolenia część zamówienia]...

itd.

zwrot: "dla tego z Wykonawców, który będzie wykonywał ..." sugeruje, że mam wiedzieć, który to?

ja przy tym zgłupiałam, może dlatego, że nie byłam jeszcze na urlopie :-)

6

Będziesz wiedziała który, jeżeli jeden z nich złoży ten dokument. Jeżeli np. w skład konsorcjum wchodzi firma X i Y, a np. Y przedłoży dokument o spełnianiu warunku, to chyba juz wiesz który? smile

7

wiecie co, muszę to jeszcze przetrawić

a na razie śliczne dzięki

8

ja żądałBYM OD KAŻDEGO KONSORCJANTA koncesji. W zakresie warunku z art. 22 ust. 1 i 4 kazdy musi go spenić odddzilenie, natomiast ust. 2 i 3 łącznie w wielu publikacjach o tym pisza również w miesięczniku przetargi pugliczne:)

9

ja tak myślalałam jak Ty Doroto, ale na wszelki wypadek zaczęłam drążyć temat i pojawiły się wątpliwości. Tym bardziej, że będę musiała korzystać ze specyfikacji ze stron nfośigw (cytat powyżej). Do tego jeszcze te różne opinie. Jak się w końcu wywczasuje to poproszę fundusz o komentarz.