1

Temat: Wiedza i doświadczenie

Dałam warunek posiadania wiedzy i doświadczenia:
Wykonanie robót budowlanych polegających na wykonaniu co najmniej dwóch robót budowlanych polegających na ułożeniu nawierzchni z kostki brukowej, granitowej, betonowej itp. o powierzchni min. 200 m2 każda (łączna wartość tych dwóch robót nie może być mniejsza niż 120 000 zł. brutto) oraz przedstawią dokumenty, że roboty te zostały wykonane zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończone;

i w ofercie mam:
referencje dotyczące wykonania min oświetlenia w parku oraz roboty brukarskie na wartość ponad 390 000 zł. oraz
wykonanie chodnika w ciągu drogi powiatowej o długości 670 mb i długości 265 mb w ciągu drogi gminnej o wartości 400 000 zł.

Uznać takie referencje?
Nie mam nigdzie podanej powierzchni wybrukowanej.
A może niepotrzebnie formułuję wymóg powierzchni?
Proszę o weryfikację.

2

Odp: Wiedza i doświadczenie

Justine napisał/a:

Nie mam nigdzie podanej powierzchni wybrukowanej.

To nie zostaje nic innego jak wezwać do złożenia wyjaśnień.

3

Jak sformułować pismo żeby dostać logiczną odpowiedź?
Akurat ten W. to wybitny "cwaniak" więc muszę się mieć na baczności.

4

Warunek wykonanej powierzchni nie jest wbrew prawu ani wbrew rozsądkowi czyli ok. smile
Co rozumiesz pod pojeciem nigdzie nie ma podanej powierzchni?? Chodzi  tylko o referncje czy również o wykaz robót???

5

I tu i tu

6

Justine napisał/a:

I tu i tu

No to chyba sprawa jest jasna smile

7

Marcel a ja chyba poszedłbym dalej, zażadał  uzupełnienia wykazu. Miał przedstawić wykaz z RB potwierdzającymi spełnienie warunku. W wykazie wykonawca nie oświadcza że spełnia warunek, wiec.... niech uzupełnia???

8

Ja tutaj nie mówię o referencjach skoro robota była wykonana  przedmiot zamówienia np. A + B to tak też zostały wydane referencje A + B, teraz idzie o to aby wykonawca zadeklarował ile było faktycznie wykonanej roboty np. A, ponieważ jej wymaga zamawiający.

9

Nie upieram sie, ale wezwanie do czegoś smile konieczne

10

1. Referencje UZNAĆ - jeśli odnoszą się do konkretnych  pozycji wykazu
2. Wykaz ZAŻĄDAĆ
3. Rozważyć czy na pewno ?roboty brukarskie? spełniają wymóg ?ułożenie nawierzchni z kostki brukowej?.

11

hubal napisał/a:

1. Referencje UZNAĆ - jeśli odnoszą się do konkretnych  pozycji wykazu
2. Wykaz ZAŻĄDAĆ
3. Rozważyć czy na pewno ?roboty brukarskie? spełniają wymóg ?ułożenie nawierzchni z kostki brukowej?.

Ad. 1 Zgoda.
Ad. 2 Tzn zażądać wykazu robót uzupełnionego o szczegóły wymagane przez zamawiającego tzn. wartość robót i zakres prac.
Ad. 3 Z czym się to różni od siebie?

12

2. Tak jest, szczegóły wymagane w specyfikacji trzeba bezsprzecznie wymagać i teraz zażądać, z tym że niekoniecznie cały nowy wykaz, lecz można uznać także same dane uzupełniające.
3. Można zasięgnąć opinii fachowców. Ja kojarzę bruk z tzw. kocimi łbami, układanymi kiedyś ze zwykłych kamieni, nazywanych czasem brukowcami i nie bardzo wiem czy jest uprawnione nazywane brukiem współczesnych nawierzchni z tzw. kostki brukowej. Sama nazwa nie przesądza kwalifikacji.

13

Tak sobie myślę...
W referencjach jest wyliczanka m.in:
- ułożenie chodnika o powierzchni 400 m2
- brukowanie parkingu 1 500 m2
oraz podbudowy, trawniki, fontanna, rozbiórki itp.
Wartość całości 1 200 000 zł.
Czy muszę wzywać do uzupełnienia informacji o kwocie dotyczącej samych robót brukarskich?
Czy to nie będzie zbytni formalizm?

14

Zasadniczo kwota nie musi być w referencjach, wystarczy na dokumentach wykonawcy.

15

Pomóżcie, bo takich ofert z błędami mam 7.
Czy nie za wiele wymagam od Wyk.?

16

Na razie nie widać problemu.

17

Rozumiem, dlatego wzywam Wyk. w taki sposób:

Najpierw piszę co wymagał Zam. w SIWZ.
Dalej.
Wykaz robót budowlanych załączony do złożonej oferty nie zawiera wymaganych przez Zamawiającego danych. Wykonawca podał wartość całości wykonanych robót.
Biorąc powyższe pod uwagę, Zamawiający wzywa do uzupełnienia wykazu robót budowlanych poprzez podanie następujących danych:
- dla pozycji 1 tabeli odnośnie inwestycji pn ?Kompleksowa rewitalizacja ...? - podanie wartości wykonanej nawierzchni z kostki.
Złożone na wezwanie Zamawiającego dokumenty powinny potwierdzać spełnianie przez Wykonawcę warunków udziału w postępowaniu, nie później niż w dniu, w którym upłynął termin składania ofert.
Dokumenty w oryginale należy złożyć w siedzibie Zamawiającego w terminie do dnia 2 marca 2012 r. do godz. 1200.
Niedopełnienie obowiązku uzupełnienia dokumentów spowoduje wykluczenie Wykonawcy z postępowania na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 4 ustawy i odrzucenie jego oferty na podstawie art. 89 ust 1 pkt 5 ustawy Pzp.
Ponadto, stosownie do art. 46 ust 4a Zamawiający zatrzyma wadium wraz z odsetkami, jeżeli Wykonawca w odpowiedzi na wezwanie, o którym mowa w art. 26 ust. 3, nie złoży dokumentów lub oświadczeń, o których mowa w art. 25 ust. 1, chyba że udowodni, że wynika to z przyczyn nieleżących po jego stronie.

18

Może być ale dodałabym:

Justine napisał/a:

Złożone na wezwanie Zamawiającego dokumenty powinny potwierdzać spełnianie przez Wykonawcę warunków udziału w postępowaniu, nie później niż w dniu, w którym upłynął termin składania ofert.

Dokument może być wystawiony z datą późniejszą byle potwierdzał fakt spełnienia warunków na dzień składania ofert.