1

Temat: warunek doświadczenia i wiedzy

W SIWZ chcę postawić warunek:
Zamawiający uzna za spełniony warunek posiadania wiedzy i doświadczenia w przypadku gdy wykonawca wykaże, iż w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał tj. zrealizował, zakończył, także w przypadku świadczeń wykonywanych okresowo lub ciągłych wykonuje, co najmniej xxxxx  usług polegających na szacowaniu wartości szkód ........xxxx................
Nie ważna jest wartość zamówienia w tym przypadku, tylko doświadczenie w wykonaniu x usług.
Czy jak załączam  formularz wykaz wykonanych usług , zgodnie z rozporządzeniem to mam dać tam wartość, skoro nie mam tego w warunku i nie potrzeba mi tej wiedzy w tym postępowaniu.

2

Odp: warunek doświadczenia i wiedzy

Stawiacie taki warunek jaki uważacie, adekwatnie do danego postępowania, kwoty żądać nie musicie.

3

Dzięki, bo bałam się zarzutu, że jak dam w formularzu wartość usługi, tzn. wymagam, jak tego nie żądałam w warunku, albo jak daję wykaz wykonanych usług z rozporządzenia to nie daję wartości.

4

jest problem przy wysyłaniu ogłoszenia, odznaczam w BZP wykaz wykonanych usług i tam z automatu jest wartość usług, i co teraz?

5

Ale tak do końca nie wiem o co chodzi, to że jest wartość usługi to normalne i zgodne z rozporządzeniem.

6

no tak, tylko ta wartość w moim zamówieniu nie ma żadnego znaczenia

7

Znaczenia nie ma bo nie żądasz np., jednej usługi X o wartości min Y, ale zgodnie z rozporządzeniem i tak zobligowani są ją podać, Wykonawcy oczywiście smile

8

ok. dzięki