1

Temat: usługi pocztowe

Czy można wyłączyć ze stosowania ustwy usługi pocztowe na podstawie art. 4 pkt 6 ustawy - tj. ustawy pzp nie stosuje się "zamowien na usługi udzielane innemu zamawiającemu, o którym mowa w art. 3 ust. 1 pkt 1-3a, któremu przyznano w drodze ustawy lub decyzji administarcyjnej, wyłaczne prawo do świadczenia tych usług".
Natomiast zgodnie z ustawą Prawo pocztowe (art. 47 ust. 1) operatorowi publicznemu przysługuje wyłączne prawo świadczenia usług polegających na przyjmowaniu, przemieszczaniu w obrocie krajowym przesyłek o masie nieprzekraczającej granicy wagowej 50 g.
Przedmiotem zamowiania są właśnie między innymi takie przesyłki o masie nieprzekraczającej 50 g.
Czy jednak trzeba przeprwadzić postępowanie przetargowe, gdyż na pozostałe przesyłki poczta nie jest monopolistą.

2

Odp: usługi pocztowe

art.66, 67 ust. 3 pkt 1) e) - tak robił ktoś, kto mi podpowiedział.... hmm

3

podziel na czesci - mysle ze nie powinnas - bo niby z jakiego powodu uniemozliwic udzialu innym firmom???

czesc gdzie poczta jest monopolista nie jest wlasciwie do konca jasna gdyz sa juz firmy ktore swiadcza taniej te uslugi korzystajac np.  z kopert do 1kg smile

4

Moim zdaniem można byłoby pokusuć się o podzielenie zamówienia jedynie w rozbiciu na usługi kurierdkie i usługi pocztowe (chociaż jedno nie wyklucza drugiego). Nalezy mieć jednak na uwadze art. 32 ust. 2 pzp. Moim zdaniem propozycja "loliiap" byłaby wyraxnie dzielniem zamówienia w celu uniknięcia stosowania ustawy. usługi pocztowe nalezy uznac za usługi powtarzajace się okresowo. Tak naprawdę usługi kuriersie i pocztowe to ten sam rodzaj usług. Teraz kwestia kontrolującego i argumentów zamawiajacego
Moim zdaniem umowę na usługi pocztowe należy zawrzeć zgodnie z pzp, chyba że zachodzi przesłanka z art. 4 pkt. 8. Proponuję tryb z wolnej ręki - (art. 67 ust. 3 pkt. 1 lir "e") Ja osobiście przeprowadziłam procedurę w ten sposób.

5

chyba sie nie zrozumielismy.....

podzial na czesci w 1 postepowaniu!!!!

nie omijac UPZP!!!!! smile  gapcie smile

6

Moim zdaniem można zastosować art. 4 pkt. 6 Pzp lub ewentualnie art. 67 ust. 1 lit. a i lit. b Pzp, chociaż bardziej odpowiednim będzie w tym porzypadku art. 4 pkt. 6 Pzp. Natomiast art. 67 ust. 3 okt. 1 lit. e w żaden sposób nie może być podstawą do udzielenia zamówienia na usługi pocztowe, gdyż jest to przepis wyłączający stosowanie ust. 2 tegoż art. 67 Pzp w stosunku do powszechnych usług pocztowych.
Jeśli zaś mowa o podziale na części to należałoby się zastanowić nad celowościa takiego podziału ze wzgledów praktycznych. Poza tym należałoby oszacować jaka byłaby wartość usług kurierskich w stosunku do usług zmonopolizowanych przez pocztę. Czy wartość usług kurierskich przekroczy próg 6000 euro? Jeśli tak to uzasadnionym byłoby wszczęcie postępowania na ich świadczenie. Jeśli natomiast ich wartość nie przekroczy progu 6000 euro to należy się zastanowić, czy nie zlecić ich na podstawie art. 4 pkt 8 Pzp. Oczywiście istnieje obawa, że kontrolujący zarzuci nam dzielenie zamówienia, lecz czy usługi kurierskie są usługami tego samego rodzaju co usługi pocztowe? Można by się było wybronić z tego, gdyż o ile usługi kurierskie może świadczyć wiele podmiotów, to usługi pocztowe tylko jeden. Zatem czy są to usługi tożsame? Jeśli dodatkowo usługi kurierskie byłyby świadczone taniej niż oferuje to poczta z obroną wyłączenia ich z zamówienia na przesyłki pocztowe nie powinno być problemu.
Oczywiście takie jest moje zdanie i mogę się mylić, ale należy również pamiętać o przepisach ustawy o finansach publicznych i zawartych w niej zasadach celowości i oszczędności wydatkowania środków publicznych, z zapewnieniem najlepszych efektów z danych nakładów. Nie bez potrzeby wyłączono z pod monopolu poczty przesyłki kurierskie.
Pozdrawiam.

7

Pozwólcie że trochę odświeżę ten stary wątek. Jako że jest to świeży temat postanowiłem podzielić się swoimi przemyśleniami.
Jeżeli chodzi o przesyłki o wadze poniżej 50 g - sprawa jest oczywista.
Jednak inaczej jest trochę w przypadku przesyłek powyżej 50 g (przy założeniu że wartość zamówienia byłaby powyżej 14000 euro). Jako że jestem świeżo po urlopie, umysł mam oczyszczony i wypoczęty. Po zgłębieniu ustaw KPA oraz odnośnie usług pocztowych, jestem gotów pokusić się o udzielenie tego zamówienia w trybie z wolnej ręki powołując się na art. 67 ust. 1 pkt 1 lit. a).
Pytanie tylko jakie to by mogłyby być przyczyny techniczne o obiektywnym charakterze dające wystarczające uzasadnienie powodu wszczęcie postępowania właśnie w tym trybie.
Myślę że aby samorządy mogły pracować sprawnie i dochowywać terminów określonych w KPA powinny korzystać z usług świadczonych przez Pocztę Polską, która zgodnie z art. 46 ust. 2 ustawy z dnia 12 czerwca 2003 r. Prawo Pocztowe (Dz. U. z 2003 r. Nr 130, poz. 1188 z późn. zm.) jest operatorem publicznym w Rzeczypospolitej Polskiej .

Dlaczego wspominam o KPA? Ano dlatego że zgodnie z art. 57 § 5. Termin uważa się za zachowany, jeżeli przed jego upływem pismo zostało:
1) wysłane w formie dokumentu elektronicznego w rozumieniu przepisów
ustawy z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów
realizujących zadania publiczne, za poświadczeniem przedłożenia, do organu
administracji publicznej,
2) nadane w polskiej placówce pocztowej operatora publicznego,
3) złożone w polskim urzędzie konsularnym,
4) złożone przez żołnierza w dowództwie jednostki wojskowej,
5) złożone przez członka załogi statku morskiego kapitanowi statku,
6) złożone przez osobę pozbawioną wolności w administracji zakładu karnego.

Na szczególną uwagę zasługuje tu pkt. 2, który daje mi wiele do myślenia. Czy ktoś sobie wyobraża nadawanie przesyłek przez innego operatora pocztowego (np. InPost) i liczenie terminu doręczenia przesyłki jako rzeczywisty termin jej doręczenia? Ciekawe jaki procent korespondencji zostałby uznany za załatwiony w terminie określonym przez KPA smile
Poczta Polska daje nam właśnie ten komfort, że w przypadku nadania nią przesyłki termin załatwienia danej sprawy  będzie zdecydowanie krótszy.

I jak myślicie, jest to wystarczająca przyczyna techniczna uzasadniająca wybór trybu z wolnej ręki? Z tego co się zdążyłem zorientować te podobne zapisy dotyczące zachowania terminów mają miejsce w KPC, Kodeksie postępowania karnego oraz przepisach dotyczących ordynacji podatkowej.

Pozdrawiam i czekam na Wasze opinie smile

8

Ciekawa jestem, jakie macie przemyślenia po lekturze peri78. Sama chetnie nie robiłabym przetargu, ale targają mną wątpliwości smile
Pozdrawiam!